I propositionen föreslås beträffande högskolan för lärarutbildning i Stockholm (HLS) bl.a. att som ett alternativ till upprustning och utbyggnad vid Rålambshov skall förutsättningarna prövas för en omlokalisering av högskolan till i första hand Brunnsvikenområdet.
Det innebär att regeringen helt frångår tidigare planer på en omlokalisering av HLS till Södertörn och Södertälje.
Från socialdemokratisk sida i Stockholms län har vi medvetet arbetat för att åstadkomma en spridning av högskoleutbildningen inom Stockholmsregionen. I dag är nästan all högre utbildning och forskning koncentrerad till ett snävt begränsat område i centrala Stockholm. Denna obalans avspeglar sig också i ungdomens val av utbildning och utbildningsnivån i olika delar av länet. En betydande del av länets högteknologiska industrisysselsättning finns inom södra delen av länet. Företag som Ericsson, Alfa Laval, Scania och Astra är i hög grad beroende av välutbildad arbetskraft.
Detta är enligt vår mening starka skäl för att tillgången till högskoleutbildning på Södertörn måste öka. Dessutom måste det totala antalet utbildningsplatser i regionens högskolor öka för att bättre motsvara befolkningsunderlaget och näringslivets behov av utbildad personal. En decentralisering av utbildning och forskning inom Stockholms län kommer också att bidra till att stimulera kreativitet och mångfald.
Den tidigare socialdemokratiska regeringen föreslog att HLS skulle flyttas till Södertälje, men riksdagen ville dock före sitt ställningstagande få förslaget ytterligare analyserat.
En särskild utredare tillsattes, som i sin bedömning kom fram till att ytterligare högskoleutbildning med fördel kunde lokaliseras till Södertörn och att Södertälje var ett lämpligt lokaliseringsalternativ för HLS. Flera viktiga remissinstanser, som länsstyrelsen och landstinget, tillstyrkte förslaget. Det fäster regeringen nu inget avseende vid, vilket är anmärkningsvärt.
Enligt vår mening kan det inte vara rimligt att ytterligare koncentrera högskoleutbildningen till det redan högexploaterade Frescatiområdet vid Brunnsviken. En ytterligare exploatering av det från kulturmiljösynpunkt mycket känsliga Brunnsvikenområdet bör undvikas. Riksdagen har nyligen uttalat att Haga-Brunnsviken- Ulriksdalsområdet utgör en mycket värdefull del av vårt svenska kulturarv och att det är angeläget att området skyddas mot fortsatt exploatering. En lokalisering av HLS till Brunnsvikenområdet är mot den bakgrunden föga sannolik.
Regeringens förslag kommer att innebära en fortsatt tillvaro för HLS i splittrade och provisoriska lokaler vid Rålambshov. En lokalisering till Södertälje skulle i stället innebära att HLS tämligen omgående får tillgång till moderna och ändamålsenliga lokaler i en s.k. campusmiljö. Genom pågående utbyggnad av järnväg och vägar kommer avståndet till Stockholm inte längre att spela någon avgörande roll. Sett ur ett Mälardalsperspektiv är en lokalisering till Södertälje önskvärd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen med avslag på regeringens förslag beslutar omlokalisera högskolan för lärarutbildning i Stockholm till Södertälje.
Stockholm den 13 mars 1992 Sören Lekberg (s) Thage G Peterson (s) Anita Johansson (s) Ulf Lönnqvist (s) Mona Sahlin (s) Ingela Thalén (s) Hans Göran Franck (s) Ines Uusmann (s) Pierre Schori (s) Eva Johansson (s)