Högskolan i Karlstad har i många år haft en bred verksamhet inom lärarutbildning. Ett omfattande utvecklings- och förnyelsearbete liksom en omfattande information om lärarutbildningen har skett och utbildningen har därför blivit attraktiv för studerande.
Utöver ''basplaneringsramen'' har 1991/92 drygt 100 studerande i reguljär utbildning i utbildningen för åk 1--7 och 90 studerande för åk 4--9 kunnat intas med hjälp av medel för s.k. särskilda åtgärder, d.v.s. en fördubbling av antalet studerande. Detta skall relateras till ''basramarna'' 120 respektive 60.
Den särskilda rekryteringen har inriktats mot specialiseringsalternativ, där lärarbristen bedömts som störst, t.ex. matematik--naturvetenskap.
I propositionen föreslås en ökning av planeringsramen för 1--7-utbildningen med 36 platser. Dessutom föreslås för den nya utbildningen 60 platser omfattande 40 poäng för lärare för åk 4--9. Effekten skulle emellertid sammantaget bli en minskning av antagningen till reguljär utbildning fr.o.m. 1992/93 vid högskolan i Karlstad.
Vi anser att det är viktigt att ta till vara den kapacitet för lärarutbildning som finns i Karlstad. Det är rimligt att högskolan inom ramen för befintliga anslag får del av den ökning av antalet platser inom lärarutbildning som uttrycks i propositionen och som krävs för att tillgodose lärarbehovet.
I planeringsramen för den reguljära grundskollärarlinjen 140--180 poäng med inriktning mot åk 4--9 bör därför antalet platser ökas från 60 till 120 platser. Utöver de skäl som redovisats ovan framgår av propositionens tabell över planeringsramar 1992/93 att ramen för högskolan i Karlstad är liten i relation till studerandeintresse och till ramarna för de andra högskolor som har 4--9-inriktningen. Om inte ramen höjs kommer många behöriga sökande att få avvisas.
Vi anser också att de åtgärder som de särskilda medlen avser också bör omfatta nybörjarplatser i reguljär utbildning 140--180 poäng med inriktning mot såväl åk 1--7 som åk 4--9. Endast härigenom kan en nödvändig verklig ökning av antalet nya studerande i grundskollärarutbildningen uppnås 1992/93.
Gymnasielärarutbildning
Ämneslärarlinjen för utbildning av gymnasielärare har anordnats vid högskolan i Karlstad sedan linjens tillkomst år 1977 och fram till slutet av 1980-talet. När grundskollärarutbildningen för åk 4--9 infördes upphörde utbildningen av ämneslärare i Karlstad. Detta hörde också ihop med att behovet av ämneslärare vid gymnasiet var litet. Nu ökar detta behov snabbt.
Lärar- och forskningskompetens jämte en rutinerad stab av praktikhandledare finns vid högskolan i Karlstad. Dessutom finns ett brett utbud av kurser för den grundläggande ämnesutbildningen. Det är därför lätt att organisera praktisk-pedagogisk utbildning av lärare för gymnasiet enligt den nya gymnasielärarlinjen om 40 poäng som föreslås i propositionen.
Industri- och hantverkslärarutbildning, med vilken den nya gymnasielärarlinjen delvis beräknas samläsa, har sedan år 1982 med stor framgång och stor studerandetillströmning varit utlokaliserad från Göteborgs universitet till högskolan i Karlstad.
Vårdlärarlinjen som också utbildar lärare för gymnasiet har varit utlokaliserad från Göteborgs universitet till Karlstad sedan slutet av 1970-talet.
Vi anser att den breda erfarenhet som finns av lärarutbildning vid högskolan i Karlstad bör tas tillvara. Härigenom uppnås även en bättre regional fördelning av gymnasielärarutbildningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att antalet platser bör ökas från 60 till 120 i planeringsramen för den reguljära grundskollärarlinjen 140--180 poäng inom ramen för befintliga anslag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de s.k. särskilda medlen bör omfatta nybörjarplatser i reguljär utbildning 140--180 poäng med inriktning mot såväl årskurserna 1--7 som årskurserna 4--9,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att högskolan i Karlstad inom ramen för befintliga anslag bör tilldelas en planeringsram på 40 platser för den nya gymnasielärarlinjen 40 poäng fr.o.m. 1992/93.
Stockholm den 11 mars 1992 Gullan Lindblad (m) Göthe Knutson (m)