Den 25 april 1991 uppdrog regeringen åt universitets- och högskoleämbetet (UHÄ) att i samråd med trafiksäkerhetsverket (TSV) ''pröva om trafiklärarutbildningen bör föras över till högskolan samt eventuellt utarbeta förslag till ämnesinnehåll, dimensionering och lokalisering av trafiklärarutbildning''.
Uppdraget redovisades till regeringen den 16 september 1991. Arbetet har bedrivits av en särskild arbetsgrupp, bestående av företrädare för TSV och UHÄ samt högskolan för lärarutbildning i Stockholm och högskolan Falun/ Borlänge.
För att nå goda resultat i en verksamhet krävs välutbildad personal vad avser såväl grundläggande kunskaper och färdigheter som fackkunskaper inom det aktuella området. Det finns ett stort behov av att höja och bredda den allmänna och grundläggande utbildningsnivån bland dem som arbetar inom trafiksäkerhetsområdet. Trafiklärare har härvid en viktig roll att fylla.
Drygt tre fjärdedelar av svenskar i vuxen ålder har körkort. Årligen tillkommer ca 130 000 nya körkortshavare av vilka 90 000 är under 20 år. Ca 30 procent av dem som är inblandade i olyckor är under 26 år. Enligt forskning beror detta på dessa trafikanters bristande informationsinhämtning, övertro på den egna körförmågan, bristande insikt om det egna trafikbeteendet samt trafikonykterhet hos yngre män. I detta perspektiv måste trafiklärarens kunskaper ses som oerhört viktiga.
Utbildning av trafiklärare sker i dag vid Västberga gymnasium i Stockholm, Tannbergsskolan i Lycksele samt vid Tullängsskolan i Örebro.
Vidareutbildning av trafiklärare med minst fyra års tjänstgöring till utbildningsledare anordnas sedan 1989 som fristående kurs om 20 poäng vid högskolan Falun/Borlänge. Därutöver har motsvarande utbildning anordnats som uppdragsutbildning vid högskolan för lärarutbildning i Stockholm och universitetet i Uppsala. Intresset för att genomgå utbildningen har varit stort. Bestämmelser för kravnivå på utbildningledare finns i föreskrift TSV FS 1991:42 där bl.a. krav på högskolans 20-poängskurs föreskrivs.
Diskussioner om överföring av trafiklärarutbildningen till högskolan har skett i olika sammanhang. Redan 1979 års trafiksäkerhetsutredning föreslog i betänkandet Ds K 1979:II att trafiklärarutbildningen skulle överföras till högskolan. Trafiksäkerhetsrådets trafiksäkerhetsprogram 1987, 1988, 1989 och 1990 har påtalat behovet av en sådan överföring.
Nordiska Ministerrådet har uppdragit åt Nordiska Trafiksäkerhetsrådet att belysa möjligheterna att starta en nordisk trafiklärarhögskola och en försöksverksamhet har föreslagits.
Trafiksäkerhetsverket uppvaktade tillsammans med representanter för högskolan Falun/Borlänge universitetskanslern, generaldirektören för skolöverstyrelsen samt cheferna för utbildnings- och kommunikationsdepartementen 1988. Samtliga ställde sig positiva till en överföring av utbildningen till högskolan.
Arbetet intensifierades 1989 då UHÄ och TSV i sina yttranden över förslaget om den nya gymnasieskolan tillstyrkte en överföring av utbildningen från gymnasieskolan till högskolan.
Den 7 februari 1990 hemställde TSV hos utbildningsdepartementet om att utbildningen till trafiklärare utvecklas och överförs till högskolan budgetåret 1991/92 samt att nuvarande trafiklärarutbildning avvecklas. Våren 1990 arbetade en arbetsgrupp med företrädare för TSV, högskolan Falun/Borlänge, högskolan för lärarutbildning i Stockholm, Sveriges Trafikskolors Riksförbund, Väg- och trafikinstitutet och Handelstjänstemannaförbundet fram ett förslag till utbildningsplan för en tvåårig forskningsanknuten trafiklärarutbildning. Förslaget överlämnades till skolministern vid en uppvaktning i juni 1990.
Förslag till ny utbildning av trafiklärare redovisades som tidigare nämnts till regeringen den 16 september 1991, reg.nr. B3 94791.
Arbetsgruppen föreslog där att trafiklärarutbildningen skulle överföras till högskolan och att den skulle bedrivas vid högskolan för lärarutbildning i Stockholm, högskolan Falun/ Borlänge och högskolan i Kristianstad. Den föreslog också att examensbenämningen skulle vara trafiklärarexamen.
I regeringens proposition om lärarutbildning nämns ingenting om någon trafiklärarutbildning inom högskolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att trafiklärarutbildningen förs över till högskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att examensbenämningen bör vara trafiklärarexamen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att denna utbildning bör etableras vid högskolan för lärarutbildning i Stockholm, högskolan Falun/Borlänge och högskolan i Kristianstad,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att resurser för trafiklärarutbildningen bör tillföras nämnda högskolor.
Stockholm den 11 mars 1992 Inger Hestvik (s) Börje Nilsson (s) Ines Uusmann (s)