Skolverket avlämnade 1992-01-17 ett yttrande till regeringen rörande en ny statlig rektorsutbildning.
I detta föreslås ''att en organisation byggs upp som en annan arbetsenhet vid högskolan. Krav bör då ställas på att en tillfredsställande geografisk spridning föreligger, att anknytning till forskning säkerställs, att det finns en närhet till lärarutbildningen och att den kompetens som för närvarande finns inom den nuvarande skolledarutbildningen tas till vara i den nya organisationen''.
Synpunkter i anledning av Skolverkets förslag till ny rektorsutbildning har översänts 1992-02-10 från Skolledarhögskolan, Högskolan i Örebro till statsrådet Beatrice Ask. Bl.a. framhölls i denna ''att den föreslagna rektorsutbildningen i egentlig bemärkelse bör vara en akademisk utbildning, vilket innebär att den också verksamhetsmässigt inordnas i och arrangeras av en institution inom högskolan. Dess utformning bör vara professionalitetsgrundande genom att den är poänggivande, ger möjlighet till fortsatta studiegångar fram till avlagd forskarutbildning, leds av lärare med traditionell akademisk kompetens och bygger på och utformas i nära samarbete med pågående forskning inom området''.
Detta innebär att de personer som skall utbilda rektorer bl.a. bör ha statsvetenskaplig, offentligrättslig, pedagogisk och läroplansteoretisk inriktning i sin kompetens, eftersom det är just mot dessa områden som den i propositionen föreslagna utbildningen är inriktad.
Denna kompetens finns redan uppbyggd inom Skolledarhögskolan, som är en gemensam arbetsenhet mellan högskolan i Örebro, högskolan för lärarutbildning i Stockholm, Uppsala universitet och högskolan Falun/Borlänge.
Verksamheten inom Skolledarhögskolan omfattar redan i dag grundutbildning upp till 60 poäng, licentiatkursen upp till 80 poäng, uppdragsutbildning åt ett antal kommuner samt seminarie- och symposieverksamhet. Under ledning av docent Gunnar Berg bedrivs också omfattande forskning.
Rimligt är att denna utbildning kan fortsätta och att resurser för denna tillförs Skolledarhögskolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lokalisera rektorsutbildningen till Skolledarhögskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser för utbildning vid Skolledarhögskolan.
Stockholm den 11 mars 1992 Inger Hestvik (s) Maud Björnemalm (s)