Vid högskolan Falun/Borlänge finns för närvarande tre sektorer och ett antal forskningscentra. Högskolan har under 1980-talet expanderat kraftigt och arbetar aktivt för utökad kompetensuppbyggnad av forskarutbildade lärare.
I UHÄs tidigare anslagsframställningar och senast i UHÄ-rapport 1991:15 Reviderade beräkningar av lärarbehovet föreslås grundskollärarutbildningen med inriktning mot årskurserna 4--9 inrättas vid ''i första hand högskolorna Växjö, Luleå och eventuellt högskolan Falun/Borlänge''.
I regeringens proposition 1991/92:75 kan konstateras att något sådant förslag inte föreligger.
Hösten 1991 utlokaliserade Uppsala universitet, institutionen för lärarutbildning, grundskollärarutbildning med inriktning mot årskurserna 4--9 med specialiseringen Ma/No-ämnen till högskolan Falun/Borlänge. Denna finansieras med medel för särskilda insatser för att förbättra tillgången på lärare i ungdomsskolan.
Utbildningen sker enligt lokal utbildningsplan utarbetad av nämnden för lärarutbildning vid Uppsala universitet. Undervisningen sköts helt av lektorer anställda vid högskolan Falun/Borlänge. Härvid utnyttjas lärare från såväl institutionen för undervisningsyrken som institutionen för tekniska yrken.
Det är av stor betydelse att högskolan utökar antalet forskarutbildade lärare. Ekonomiskt kan detta lösas genom att grundskollärarutbildningen med inriktning mot årskurserna 4--9 etableras vid högskolan Falun/ Borlänge med 60 platser och att högskolan i examensordningen ges examinationsrätt för båda inriktningarna av grundskollärarutbildningen. Härigenom skulle såväl ingenjörsutbildningarna vid institutionen för tekniska yrken som utbildningarna vid AES-institutionen tillföras utökad kompetens förutom att institutionen för undervisningsyrken såväl utökar kompetensen som förbättrar sin strukturella uppbyggnad.
Inom regionen finns en avsevärd brist på lärare inom matematik och naturorienterande ämnen. Denna brist kommer i framtiden att öka.
Inrättande av grundskollärarutbildning om minst 60 platser med inriktning mot årskurserna 4--9 skulle medföra att högskolan ges möjlighet att nyrekrytera forskarutbildade lärare för gemensam kompetensuppbyggnad för högskolan totalt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta grundskollärarutbildning med inriktning mot årskurserna 4--9 vid högskolan Falun/Borlänge,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser för 60 platser för etablering av grundskollärarutbildning med inriktning mot årkurserna 4--9,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om examinationsrätten.
Stockholm den 11 mars 1992 Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Leo Persson (s) Odd Engström (s)