I propositionen föreslås bl a att forskningsrådsnämnden (FRN) skall läggas ner. Det är denna fråga som vi behandlar i denna motion.
Förslaget att lägga ner FRN kommer överraskande och oförberett. Någon närmare utredning har inte gjorts och berörda forskningsorgan -- FRN och andra -- har inte hörts. Motiveringarna i propositionen är synnerligen knapphändiga.
Det är också anmärkningsvärt att en omorganisation av detta slag är tänkt att genomföras nu utan att man inväntar de mera övergripande och noggranna överväganden som skall göras vid förberedelser till och beslut om nästa forskningsproposition.
FRN, som tillkom 1977 efter noggrant utredningsarbete, har en lång rad uppgifter som syftar till att initiera och stimulera forskning över ämnesgränserna på områden som är viktiga och som annars inte skulle bli föremål för seriös forskning. Därutöver bedriver FRN en omfattande informationsverksamhet om forskning t ex genom utgivningen av serierna Källa och Forskningens frontlinjer, genom stipendier till författare av populärvetenskapliga arbeten och genom rådgivning och anslag till forskningsinformation som projekteras och genomförs av oberoende institutioner.
Det är allmänt omvittnat att FRN:s verksamhet haft mycket stor betydelse inom de båda huvudområden som här nämnts. Ett stort antal omfattande och högt kvalificerade forskningsprojekt har kommit igång genom FRN:s initiativ. På forskningsinformationens område har FRN gjort en pionjärinsats som fått stor betydelse i vårt land och som också vunnit internationell uppmärksamhet.
Till vad här nämnts kommer också en rad andra uppgifter, som utförs av FRN, t ex deltagande i den internationella forskarsammanslutningen för systemanalys (IIASA). Vidare fördelar FRN de särskilda medel som anvisas för dyrbar vetenskaplig utrustning.
Den verksamhet som bedrivs av FRN är högt värderad av det svenska vetenskapssamhället. Erfarenheten har således visat att det för forskningen och för forskningsinformationen har funnits ett stort behov av ett övergripande organ av FRN:s karaktär, vid sidan av universiteten, forskarråden och andra vetenskapliga institutioner. Några klagomål över intressekollisioner har inte förekommit.
Av särskilt värde är enligt vår mening den sammansättning som nämnden har. I denna ingår representanter såväl för den vetenskapliga forskningen som för andra samhällsorgan och de politiska partierna. Just för diskussion omkring och ställningstaganden i frågor av det slag som FRN handlägger har detta visat sig vara en mycket bra sammansättning. Det bör också nämnas att nämnden har ett mycket kvalificerat sekretariat.
Enligt vad som föreslås i propositionen skall de uppgifter som nu åvilar FRN fördelas över ett stort antal organ. Det kan med goda skäl ifrågasättas dels om detta är möjligt med hänsyn till karaktären av FRN:s verksamhet, dels om det är lämpligt. Det finns en uppenbar risk för att sektorsintressena blir alltför dominerande och att de syften som FRN:s verksamhet har inte kommer att bli tillgodosedda. Det bör tilläggas att förslaget inte har någon budgeteffekt, eftersom de medel som FRN nu disponerar skall fördelas på annat sätt.
Det är enligt vår mening således inte tillfredsställande att riksdagen nu skall ta beslut i denna fråga. Underlaget för ett sådant beslut är alltför torftigt. Frågor av detta slag behöver beredas och övervägas med största noggrannhet. Vi anser därför att riksdagen inte nu bör biträda propositionens förslag vad gäller FRN. Frågan om FRN:s ställning, liksom forskningsorganisationen i stort, bör i stället övervägas i samband med beredningen av en ny forskningsproposition.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå förslaget om nedläggning av forskningsrådsnämnden (FRN),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningsrådsnämndens verksamhet.
Stockholm den 21 januari 1992 Bertil Fiskesjö (c) Pär Granstedt (c)