Vi instämmer i huvuddragen i flera av de förslag som lagts fram i propositionen. Vi har emellertid en annan grundsyn i vissa utbildningsfrågor, vilken vi kommer att presentera i en särskilt motion.
I detta sammanhang vill vi dock endast anmärka på förslaget om nedläggning av Forskningsrådsnämnden (FRN).
Forskningsrådsnämnden tillkom under Erlanders tid, en tid som präglades av stor förståelse mellan regering, riksdag och näringsliv. Då höjde sig lösningarna ofta över partigränserna och det var sakpolitiska och prestigelösa överväganden som dominerade. FRN är ett bra exempel på detta. Det finns i dag en allmän uppfattning att FRN utför ett mycket värdefullt arbete -- till skillnad från många av de andra forskningsråden som är hårt politiserade.
Kostnaden för FRN är försumbar i detta sammanhang och det värdefulla kontaktforum FRN utgör skulle slås sönder, till nackdel för såväl den akademiska världen, näringslivet som samhället. Vi anser att forskningsfrågorna ska lösas i ett helhetsperspektiv.
Vi välkomnar förslaget om nedläggning av UHÄ och vill understryka vikten av att det finns en äkta och ovillkorlig frihet för universiteten och högskolorna att själva besluta huruvida de vill anlita servicemyndighetens tjänster eller ej.
Vi vill också med eftertryck framhålla det nödvändiga i att rekrytera ledningspersonerna till det nya utvärderingssekretariatet och den nya servicemyndigheten utifrån och således inte från UHÄ.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår förslaget om att uppgifter förs över från forskningsrådsnämnden till forskningsråden i enlighet med vad som förordas i propositionen,
2. att riksdagen avslår förslaget om att forskningsrådsnämnden läggs ned den 1 juli 1992,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i övrigt i motionen anförts om den av regeringen föreslagna servicemyndigheten m.m.
Stockholm den 21 januari 1992 Stefan Kihlberg (nyd) Johan Brohult (nyd)