De senaste decenniernas högskolepolitik har präglats av en klar ambition från samhällets sida att finna former för akademisk frihet i forskning och undervisning i kombination med krav på effektivitet, samhällsnytta och samhällsrelevans. Genom den socialdemokratiska regeringens politik är nu en genomgripande decentralisering av ansvar och befogenheter på väg att genomföras. En ökad självständighet för högskolan ställer samtidigt ökade krav på utvärderingen som ett instrument för att garantera samhällets insyn i verksamheten.
Den föreliggande propositionen utgör inte något genomarbetat fullföljande av de senaste årens decentraliseringssträvanden. Förslagen underbyggs inte av några analyser, vare sig av behoven av förändring utifrån dagens högskoleverklighet eller av de konsekvenser som förväntas bli följden av föreslagna förändringar.
Det finns därför starka skäl att ifrågasätta om regeringen i sin beredning av dessa frågor verkligen uppfyllt regeringsformens krav enligt paragraf RF 7:2: ''Vid beredningen av regeringsärenden skall behövliga upplysningar och yttranden inhämtas från berörda myndigheter. I den omfattning som behövs skall tillfälle lämnas sammanslutningar och enskilda att yttra sig''.
Enligt vår uppfattning kan inte riksdagen av propositionen sluta sig till att regeringens förslag är tillräckligt beredda i den mening, som regeringsformen förutsätter. Särskilt allvarligt är detta beträffande antagningen av de studerande.
1. Uppdelning av UHÄ i två myndigheter
Effekterna av regeringens förslag att slopa UHÄ synes mycket oklara. Den egentliga innebörden av förslaget blir ju att en myndighet omvandlas till två. Skälen härtill är inte särskilt väl underbyggda. Så sent som våren 1991 beslutade riksdagen om en ny begränsad organisation av UHÄ. Detta beslut innebar att UHÄ skulle frånträda planeringsfunktionen och koncentrera sig på antagning och utvärdering. Ingenting ha framkommit från juni till december som motiverar en ny struktur. En given konsekvens av propositionens förslag är dock att oro och osäkerhet skapas. Det dröjer nu ytterligare minst ett år innan de viktiga funktionerna hos de centrala högskolemyndigheterna kommer att fungera normalt.
Högskolan befinner sig i en dynamisk omvandlingsprocess. Konsekvenserna av riksdagsbesluten våren 1991 har ännu inte fått fullt genomslag. Vidare finns det skäl att avvakta regeringens och riksdagens ställningstagande till pågående utredningsarbete t.ex. högskoleutredningen under rektor Håkan Westlings ledning innan beslut om nya förändringar av myndighetsstrukturen inom högskolan genomförs. Om regeringen efter en genomarbetad analys av behovet av centrala funktioner inom högskolan finner att det är behövligt att förändra myndighetsstrukturen kan det vara lämpligt att återkomma med förslag i nästa budgetpropositionen, då treårsprogram för högskola och forskning skall läggas fast.
Regeringen önskar att dess förslag skall ses som ett led i decentraliseringsprocessen. Man undanhåller då informationen att konsekvensen i långa stycken är att uppgifter förs från ämbetsverk till departement, alltså centraliseras till regeringskansliet. I budgetpropositionen har man därför föreslagit en förstärkning av resurserna till utbildningsdepartementets förvaltningskostnader med 4 milj. kr. Upgifterna som centraliseras hänför sig till förändringar i planerings- och uppföljningssystemet.
I en högskoleorganisation där ansvaret decentraliseras allt starkare blir uppföljning och utvärdering allt viktigare. Dessvärre tycks regeringen ha en mycket inskränkt syn på utvärdering.
Enligt vår mening bör riktmärket för utvärderingen vara, att verksamheten åtnjuter största möjliga förtroende inom samhället som helhet. För detta är det alltid ett nödvändigt villkor, att verksamheten respekteras av relevanta ämneskolleger världen över. Samtidigt är uppfyllandet av detta allmänna villkor inte tillräckligt.
Samhällsperspektivet måste lyftas fram tydligare. Utvärdering bör utgöra ett av instrumenten för att garantera samhällsinsyn och bevara samhällets förtroende för universitet och högskolor. Detta kräver att olika samhällsintressen beaktas vid utvärderingen. Det räcker inte att utbildning och forskning är högtstående sett ur ett renodlat akademiskt perspektiv, utan högskolans verksamhet måste i rimlig omfattning även vara samhällsrelevant.
I detta perspektiv vill vi ställa frågan vilken speciell kompetens t.ex. Vitterhetsakademien har att dra upp riktlinjer för utvärdering av utbildning av jurister, förskollärare, receptarier eller sjukgymnaster. Utbildning och forskning inom dessa områden behöver också värderas med den svenska rättsordningens, skolans och sjukvårdens krav för ögonen.
Det finns också anledning att starkare lyfta fram det studerandeperspektiv som helt tycks lysa med sin frånvaro i propositionen. Studenterna måste ges möjligheter att vara med och påverka hur utvärderingar av olika utbildningar skall ske.
Det är för högskolans skull utomordentligt viktigt att mångfalden av olika samhällsintressen vägs in i utvärderingen. Den inskränkta syn som utbildningsministern presenterar i propositionen är härvidlag helt oacceptabel.
Av propositionen framgår också att utvärderingen genom ett offentliggörande av skillnader i kvalitet t.ex. hos en likartad utbildning inom flera högskolor är tänkt att sporra de ansvariga ytterligare i deras ansträngningar att åstadkomma bästa möjliga verksamhet. Detta låter sig enkelt sägas, men någon tanke måste också ägnas målsättningen om en hög och likvärdig kvalitet över hela landet i högskoleverksamheten. Enligt vår upfattning får detta mål inte överges.
Vi vill vidare framhålla allmäntillsynens betydelse. Det nya styrsystemet lägger ansvaret för bl.a. resursanvändning, uppläggning och planering lokalt på högskolan. Ett målstyrt system måste enligt vår uppfattning innehålla någon form av tillsynsfunktion som ger möjligheter till sanktioner i den händelse förordningar inte respekteras och uppsatta mål inte följs. Denna fråga har man helt gått förbi i propositionen.
Förslagen i denna proposition innebär implicit att den centrala antagningen slopas utan att något som helst motiv för denna förändring redovisas i propositionen. Samtidigt som regeringen i regeringsdeklarationen säger sig vilja slå vakt om ''rättsstaten'' aviseras en förändring av antagningsreglerna innebärande att staten i fortsättningen inte skall garantera att alla studenter behandlas lika. Vi anser det naturligt att förändringar görs i antagningssystemet mot bakgrund av linjesystemets upphävande 1993. Detta måste dock göras så att man slår vakt om rättstryggheten och rättvisan för de studerande. Under alla förhållanden är det helt oacceptabelt att genomföra en så grundläggande förändring som den nu föreslagna utan att närmare redovisa skälen härför.
2. Besvärsnämnd för högskolan
Förslaget att låta nuvarande besvärsnämnd för högskoleutbildning svara för samtliga besvärsärenden inom högskolan kan accepteras med tanke på att universitet och högskolor själva kommer att besluta om att inrätta och tillsätta tjänster som professorer från och med den 1 juli 1993.
3. Forskningsrådsnämnden
I propositionen föreslås även att forskningsrådsnämnden, FRN, skall läggas ned. De uppgifter och medel nämnden disponerar för forskningsstöd skall fördelas mellan de övriga ämnesorienterade forskningsråden. Nämndens medel för forskningsinformation föreslås fördelas på dels högskolor med fasta resurser för forskning, dels på den föreslagna servicemyndigheten som skall ersätta UHÄ.
Forskningsrådsnämnden tillskapades som ett komplement till forskningsråden efter en grundlig utredning i Forskningsrådsutredningen 1975. FRN har som en central uppgift att initiera och stödja samhällsrelevant forskning och skall särskilt uppmärksamma behovet av tvärvetenskaplig forskning. Det innebär att nämnden kan ta sig an forskningsstöd till universiteten som är klart problemorienterat och göra det utan begränsningar vad gäller ämnen eller sektorsgränser. FRN är det enda forskningsrådsorgan med en bred samhällsrepresentation. Antalet forskningsråd som är helt forskarstyrda har nyligen utökats och uppgår nu till sex.
Forskningsrådsnämnden arbetar inom sitt forskningsstöd med ett flertal områden. Insatserna underbyggs normalt av en beredning i särskilda arbetsgrupper eller kommittéer med bred vetenskaplig representation. Som exempel på insatsområden kan nämnas: naturrerurser och miljö, teknik och samhälle samt individ, samhälle och hälsa. Vidare arbetar FRN på uppdrag av riksdag och regering med biblioteks- och informationsvetenskaplig forskning. FRN stöder ungdomsforskning genom bland annat stöd till ett antal centrumbildningar i högskolan. Riksdagen har nyligen givit FRN ett särskilt ansvar för kvinno- och jämställdhetsforskning. FRN är vidare svenskt medlemsorgan i det internationella tvärvetenskapliga institutet i Laxenburg, Österrike. Tillsammans med humanistiskt samhällsvetenskapliga forskningsrådet har FRN även skapat ett internationellt uppmärksammat kollegium för samhällsvetenskap beläget i Uppsala där avancerad teoretisk forskning utförs av internationella och svenska forskare.
FRN har också vissa andra samordningsuppgifter av för forskningen väsentlig karaktär. Särskilt gäller detta ansvaret för fördelning av medel till dyrbar vetenskaplig utrustning. Detta görs i nära samarbete med berörda forskningsråd och i nära anslutning till deras prioriteringar.
FRN har vidare ett internationellt uppmärksammat och framgångsrikt program för forskningsinformation till allmänheten.
Förslaget att lägga ner FRN är av en rad skäl oacceptabelt. FRN är ett väl fungerande forskningsorgan med hög kompetens och liten byråkrati, som genom en rad initiativ fått i gång intressant och spännande forskning på nya områden. FRN har vidare kraftigt bidragit till att öka allmänhetens möjligheter att ta del av forskningsresultaten och därmed till att stärka demokratin.
Det är vidare olyckligt att avskaffa det enda organ där breda politiska och även fackliga samhällsintressen kan komma i organiserad dialog med företrädare för samtliga forskningsråd. För riksdagen är denna kontaktyta av särskilt intresse.
Den uppgift som FRN väl fullgjort genom att skapa förnyelse inom forskningsorganisationen och ta hand om forskning som genom sin tvärvetenskapliga karaktär eller av andra skäl riskerar att hamna mellan stolarna måste även fortsättningsvis ha ett starkt stöd. På många av de områden inom vilket FRN varit verksam skulle de strikt ämnesorienterade forskningsråden ha mindre möjligheter att ta ansvar och aktivt initiera forskning. En överföring av ansvaret för dessa områden till de ämnesorienterade råden skulle sannolikt medföra att de sammanhållna satsningarna snart upphörde.
En nedläggning av FRN skulle vidare göra det svårt att i framtiden hantera nytillkommande i riksdagen identifierade forskningsområden av liknande karaktär. Vidare skulle ett borttagande av de öronmärkta och sammanhållna anslagen för dyrbar vetenskaplig utrustning allvarligt skada den apparatberoende forskningen inom alla områden. Från företrädare för forskningsråden har samfällt framhållits att den form för fördelning av medel som FRN utvecklat bör bibehållas.
Regeringens förslag om att lägga ner FRN är osedvanligt illa underbyggt. Någon utredning eller närmare överväganden presenteras inte och ingen diskussion har förts med berörda kommittéer eller forskare. Förslaget presenteras dessutom samtidigt som man i andra länder överväger organisatoriska arrangemang liknande FRN och ibland också med FRN som förebild.
Att genomföra regeringens förslag vore att ta flera steg tillbaka i svensk forskningspolitik bl.a. genom att allvarligt försämra villkoren för den breda tvärvetenskapen i landet. Om någon förändring av FRNs arbetsuppgifter skall ske bör detta ske i samband med att hela rådsorganisationen samtidigt ses över vad avser arbetsfördelning och organisatorisk struktur. Regeringens förslag att lägga ned FRN är alltså dåligt motiverade och bör enligt vår mening avslås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens förslag att lägga ned universitets- och högskoleämbetet (UHÄ), utrustningsnämnden för universitet och högskolor (UUH) och forskningsrådsnämnden (FRN).
Stockholm den 20 januari 1992 Lena Hjelm-Wallén (s) Bengt Silfverstrand (s) Ingvar Johnsson (s) Margareta Israelsson (s) Berit Löfstedt (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Eva Johansson (s) Jan Björkman (s) Inger Lundberg (s) Lena Öhrsvik (s) Inger Hestvik (s) Anders Nilsson (s) Ingegerd Sahlström (s) Ulrika Messing (s)