UNCED
I början av juni samlas representanter från jordens alla hörn i Rio de Janeiro i Brasilien, för att delta i den sedan länge planerade FN-konferensen om miljö och utveckling (UNCED).
Stora förhoppningar finns om att avgörande frågor om miljö och utveckling ska diskuteras på ett konstruktivt sätt som ska resultera i konkreta beslut och överenskommelser om att verka för en bättre värld.
Ambitionen är att konferensen skall utarbeta en internationell aktionsplan, Agenda 21, en principdeklaration kallad Earth Charter, samt konventioner om biologisk mångfald respektive klimatförändringar.
Detta ställer givetvis stora krav på alla deltagande länder. Vilja till ansvarstagande och förändring samt förståelse för andra länders situation är förutsättningar för att komma dit hän.
Sveriges ansvar
För att visa trovärdighet inför omvärlden och för att stimulera andra länder att verka för en bättre miljö måste Sverige föra en offensiv miljöpolitik på hemmaplan. De överenskommelser som Sverige kommer att göra i samband med UNCED måste efterlevas av svenska myndigheter och beslutsfattare. UNCED är ett steg på vägen mot ett ökat internationellt samarbete. Globala hot ska mötas med nationella åtgärder.
Det är nu ytterst angeläget att uppmärksamhet och engagemang skapas kring UNCED bland svenska politiker, organisationer och massmedia. För att internationella överenskommelser ska kunna efterföljas i praktiken är det otillräckligt att några enstaka lagparagrafer skrivs om.
Berörda myndigheter har i samband med UNCED och även i andra sammanhang ett stort ansvar för att tillfredsställande information om internationella åtaganden sprids.
Sverige bör även i FN verka för att det sker en internationell uppföljning av UNCED:s beslut, dels för att trycka på de länder som helt enkelt inte beaktar sina åtaganden, dels för att uppmärksamma de länder som av ekonomiska skäl eller brist på tekniskt kunnande inte har möjlighet att följa besluten. Beträffande de senare har Sverige och övriga industriländer en viktig roll att spela genom att dela med sig av kunskap och ge stöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges ansvar för ett aktivt agerande i samband med UNCED,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att information om Sveriges åtaganden i samband med UNCED måste spridas till beslutsfattare och allmänhet.1
Stockholm den 27 januari 1992 Karin Pilsäter (fp)
1 Yrkande 2 hänvisat till JoU