Assyrierna (syrianerna) utgör ursprungsbefolkningen i tvåflodslandet Mesopotamien, som numera är delat mellan Turkiet, Irak, Syrien och Iran. Totalt finns det över tre miljoner assyrier i hela världen varav 1,5 miljon i Irak, 0,5 miljon i Syrien, 40 000 i Iran, 25 000 i Turkiet och resten i diasporan.
Under det första världskriget verkställde Turkiet ett folkmord på de kristna assyrierna, där närmare 0,5 miljon människor mördades på de mest brutala sätt.
Den politiska utvecklingen i området efter första världskriget med bildandet av nya nationalstater -- där stormakterna spelade en avgörande roll -- medförde att den assyriska befolkningen splittrades på ovannämnda länder.
De nya staterna förde en hård assimileringspolitik gentemot sina etniska minoriteter. Detta har inneburit att de systematiska övergreppen mot assyrierna har tilltagit under de senaste 30 åren.
Förhållandena i sydöstra Turkiet
I början av 1960-talet bodde mer än 100 000 assyrier (i särklass syrisk-ortodoxa) i sydöstra Turkiet (assyriernas kärnområde). Men till följd av Turkiets tvångsassimileringspolitik kränktes och kränks fortfarande assyriernas mänskliga rättigheter genom att förbjuda dem undervisning på det egna språket, vägra dem tillträde till högre utbildning, påtvinga dem turkiska släktnamn, utsätta dem för diskriminering och olika former av trakasserier i militärtjänsten.
Med hjälp av särbestämmelser och restriktiva regler inskränktes deras möjligheter att utöva sin religion och kultur, detta bl.a. genom att de förbjöds att inrätta egna sociala och kulturella inrättningar såsom skolor, sjukhus, ålderdomshem och hem för föräldralösa barn, bygga eller renovera kyrkor.
Till detta bör läggas att den lokala majoritetsbefolkningen gavs fria händer att i religionens namn med våld angripa de kristna assyrierna som utgjorde en liten minoritet. Detta resulterade i att assyrierna upplevde situationen så ohållbar att man inte fann någon annan utväg än att fly.
Av de 100 000 assyrierna i sydöstra Turkiet som fanns kring 1960-talet återstår i dag inte mer än 5 000.
Diskrimineringen av assyrierna på grund av deras etniska och religiösa tillhörighet har ingalunda minskat och regelrätta övergrepp från den lokala majoritetsbefolkningen har snarare tilltagit. Detta innebär att det yttre trycket under vilket den lilla spillran av de kristna assyrierna lever i dag, är väsentligt allvarligare än vad det var för 60--80 år sedan, inte minst med tanke på det mycket spända politiska läge som råder i området och den i styrka tilltagande islamiska fanatismen.
I den pågående konflikten mellan kurdisk gerilla och turkisk armé kläms assyrierna särskilt hårt mellan de i konflikten inblandade parternas krav om lojalitetsförklaringar med ohyggliga konsekvenser som följd. Här bör nämnas ett otal godtyckliga arresteringar av oskyldiga assyrier på lösa grunder anklagade för samröre med kurdisk gerilla, men också grymma våldshandlingar. Under de senaste två åren har inte mindre än ett 15-tal oskyldiga försvarslösa assyrier fallit offer för det råa våldet.
Förhållandena i Irak
Assyrierna som utgör den näst största minoriteten i landet utsattes för tvångsassimileringspolitik som den arabnationalistiska baathregimens ideologi grundar sig på. Syftet är att till varje pris arabisera landets etniska minoriteter.
Under de senaste 25 åren har assyrierna utsatts för olika slags övergrepp. Man har förbjudit undervisning i assyriska, förstatligat skolor och kyrkor, förbjudit att utöva kulturella traditioner, påtvingat dem att registrera sig antingen som araber eller kurder, förnekat dem högre utbildning m.m.
Mellan 1960 och 1991 uppskattas antalet förstörda byar, kyrkor och kloster uppgå till flera hundra. Detta har också resulterat i att många tusen assyrier tvingats att söka skydd utomlands.
De senaste årets händelseutveckling i Gulfområdet och den stora flyktingvågen som följde i kölvattnet av kriget, fick världen att ånyo vända blicken mot Mellanöstern. Men beklagligtvis har informationen om och opinionen kring att assyrierna tillhört de mest drabbade folken i konflikten varit svag. Här bör nämnas att bland de irakiska flyktingarna fanns hundratusentals kristna assyrier.
Situationen för assyrierna i andra länder är inte bättre. Både i Syrien och Iran kränks assyriernas mänskliga rättigheter systematiskt.
Det är nu nödvändigt att det internationella samfundet uppmärksammar assyriernas situation. Detta kan bl.a. ske som följd av den fortsatta fredsprocessen i Mellanöstern. Men också den svenska regeringen kan spela en aktiv roll i arbetet med att uppmärksamma deras situation samt ge dem stöd i olika former -- bl.a. genom agerande inom ramen för FN. Därvid är det viktigt att hävda denna etniska minoritets rättigheter samt med kraft fördöma kränkningarna av de mänskliga rättigheterna.
Turkiet är även medlem i Europarådet och ESK, och Sverige bör i dessa organ arbeta för att Turkiet följer de åtaganden som de gjort i mänskliga rättighetsfrågor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att uppmärksamma assyriernas (syrianernas) situation.
Stockholm den 27 januari 1992 Erling Bager (fp) Berndt Ekholm (s) Ingrid Näslund (kds) Rune Thorén (c) Lisa Rulander (kds) Elver Jonsson (fp) Fanny Rizell (kds) Kenth Skårvik (fp)