I Angola råder vapenvila. Men Unita har trots det ockuperat flera distrikt genom att ta över administrationen och stänga områdena för andra än sina egna medlemmar och personer, som ges särskilt tillstånd att resa in.
USA fortsätter att ge stöd till Unita i form av anslag för ''covert actions''. Nu liksom tidigare kan det även inbegripa vapen.
Inför valet i höst är båda dessa inslag oroande. De kan äventyra möjligheterna till fria och rättvisa val.
Sverige bör ge ett kraftfullt stöd till freds- och demokratiseringsprocessen, bl.a. genom attkräva omedelbart stopp för USA:s hemliga stöd till Unita förbereda aktivt stöd för valprocessen, vilket bör innefatta valövervakning; valövervakare bör utses bland en bred krets av personer med olika bakgrund och med erfarenheter av afrikanska förhållandenekonomiskt stöd för integreringen av demobiliserade soldater till civil verksamhet för att förhindra sociala motsättningar och väpnat våld.
I Moçambique fortsätter MNR-gerillans terror i oförminskad omfattning trots de pågående fredsförhandlingarna i Rom. MNR får stöd från högerorganisationer i USA, Portugal, England och Sydafrika. Kenya framstår alltmer som en kanal för detta stöd.
Hård internationell press på MNR och Sydafrika för att få slut på kriget är det bästa bistånd Moçambique kan få. Sverige kan ta initiativ i det syftet, t.ex. i FN.
Debatten i Sverige den senaste tiden har gällt den ökade korruptionen i landet. När livsviktigt bistånd inte når fram, är det en katastrof för de nödlidande. Korruptionen måste därför bekämpas med kraft. Moçambiques regering har också visat intresse för att bekämpa korruptionen och bad förra året Sverige om hjälp med detta. Detta ska vi ta fasta på, inte skära ner biståndet som regeringen föreslår.
Sverige bör medverka till en undersökning av hur Sydafrika respekterar Nkomati-avtalet ifråga om stöd till MNR.
I Namibia finns också anledning till oro. Regionala val ska hållas senast i mars, och de blir bestämmande för sammansättningen av parlamentets nya överhus. Mot bakgrund av vad som avslöjats om det hemliga sydafrikanska stödet -- minst 100 miljoner rand -- till de SWAPO-fientliga partierna i valkampanjen 1989, finns det skäl att misstänka att detta kommer att ske ånyo inför valen i mars.
Ett annat oroväckande tecken är den sydafrikanska regimens uppträdande i Walvis Bay. Den 1 december införde Sydafrika tullkontroll mellan Walvis Bay och Swakopmund i Namibia. Åtgärden strider helt mot de preliminära överenskommelser, som tidigare träffats om gemensam administration av Walvis Bay. Den kan alltså skapa konflikter mellan Sydafrika och Namibia. Obehagliga incidenter har förekommit. Sydafrika har också satt käppar i hjulet för en namibisk folkräkning i Walvis Bay.
Sverige bör uppträda aktivt, så att det kan bli ett enhetligt Namibia enligt FN:s resolution 435.
I Sydafrika har viktiga steg tagits mot ett icke- rasistiskt, demokratiskt styrelseskick. Men vägen dit är lång, och vi kan se svåra hinder. Många apartheidlagar finns kvar. Inkatha, som utövar blodigt våld mot ANC- anhängare, får ekonomiskt stöd av polisen. Ett tusental politiska fångar sitter fortfarande i fängelse.
Reformer måste genomföras för att minska de sociala orättvisorna, annars hotar ett okontrollerbart våld och en ekonomisk försämring, som skulle resultera i ett dåligt investeringsklimat den dag, då avvecklingen av apartheid kommit så långt, att investeringar blir möjliga. Därför måste stödet öka till de krafter, som verkar för demokrati. Sverige bör ge ökat bistånd för uppbyggnaden av gräsrotsorganisationer och demokratiska organisationer som exempelvis civic-rörelsen, som har miljontals medlemmar, och fackföreningsrörelsen Cosatu med 1,3 miljoner medlemmar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på omedelbart stopp för USA:s hemliga stöd till Unita-gerillan i Angola,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om valövervakning i Angola,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd till Angola för integrering av demobiliserade soldater,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt initiativ för att få slut på kriget i Moçambique genom ökad press på MNR och Sydafrika,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndssamarbetet med Moçambique,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk medverkan till en undersökning av hur Sydafrika efterlever Nkomati-avtalet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktivt svenskt uppträdande för att ett enhetligt Namibia skall bli verklighet enligt FN:s resolution 435,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt bistånd till demokratiska rörelser i Sydafrika.
Stockholm den 27 januari 1992 Bertil Måbrink (v) Gudrun Schyman (v) Bengt Hurtig (v) Johan Lönnroth (v) Jan Jennehag (v)