Uppskattningsvis mellan 12 och 18 miljoner människor på jorden är på flykt utanför sina hemländer. Mer än 90% av dem har flytt från fattiga länder i tredje världen. Merparten har flytt till sådana länder. Orsaken till flykten är vanligen, direkt eller indirekt, väpnade konflikter av olika slag.
Vapnen kommer till övervägande delen från Västeuropa (även Sverige), Östeuropa och USA.
Sverige måste internationellt verka för begränsning och kontroll av den internationella handeln med krigsmateriel.
Det finns inte något reellt hopp om att världens flyktingproblem ska kunna lösas så länge amerikansk och europeisk vapenexport göder militarism och terrorism i u- världen.
För att citera Peter Nobel, Sveriges förste diskrimineringsombudsman, numera generalsekreterare för Röda Korset:
Det kommer att falla en tung historisk dom över en världsdel och dess folk, som berikar sig på att genom export av dödliga produkter, köpa råvaror billigt från länder vars invånare man stänger gränsen för, när de flyr den död deras regeringar satt sig i skuld för att köpa. Utvecklingen går bakåt, skuldbördan ökar. Det internationella näringslivet kommer att fortsätta att riskera sina anställda och sina marknader så länge man inte förstår att vapenexportören är en parasit och en lus i pälsen, som måste kammas bort om man ska kunna hoppas på någon förbättring.
Svenska företag tillverkar vapen och säljer vapen på export. De nu gällande exportreglerna har möjliggjort att svenska vapen hamnat i fattiga länder och genom ett allt flitigare användande av samarbetsavtal blir det allt svårare att kontrollera var vapnen slutligen hamnar. En djupare integrering med EG-marknaden kommer också att påskynda integreringen av krigsmaterielproduktionen. Det blir allt svårare att kontrollera var vapnen hamnar. Sverige bidrar alltså till en fortsatt militarisering av den fattiga världen.
Den hårdnande konkurrensen i den internationella vapenhandeln, avspänningen i Europa och därmed minskade behov av svensk krigsindustri, leder sammantaget till att svensk krigsindustri står inför en stor strukturomvandling. Här kommer stora krav att ställas på regering, kommuner och företag för att stödja de orter och enskilda som kommer att beröras av nedläggningar.
För att undvika ekonomiska ''brandkårsutryckningar'' och plötsliga omställningsproblem med hög arbetslöshet bör nedskärningarna inom industrin och omställningen till civil verksamhet ske i ordnade former. En avvecklings- och omställningsperiod på 5 år är realistisk. Under samma period kan vapenexporten successivt avskaffas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag om totalt förbud mot export av krigsmateriel,
2. att riksdagen hos regeringen begär att en plan för avveckling av krigsmaterielexporten inom en femårsperiod tas fram,
3. att riksdagen hos regeringen begär att stöd planeras och förbereds till regioner, företag och anställda som drabbas vid nedläggningar och omstruktureringar av svensk krigsindustri,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige internationellt måste verka för begränsning och kontroll av den internationella handeln med krigsmateriel.
Stockholm den 23 januari 1992 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Jan Jennehag (v) Bengt Hurtig (v) Björn Samuelson (v)
1 Yrkande 3 hänvisat till AU