Sedan kupphändelserna i Indonesien 1965 och de blodiga massakrerna på oppositionella, då minst en halv miljon människor dödades, styrs Indonesien av en militärdiktaturregim under ledning av general Suharto. Förtrycket och terrorn såväl mot den egna befolkningen som mot folk i ockuperade grannländer fortsätter alltjämt.
Under de senaste två åren har trots förtrycket kraven på demokrati växt sig allt starkare.
I områden som ockuperas av Indonesien pågår en stark befrielsekamp. Detta gäller främst Östtimor och Västpapua. En demokratiseringsprocess i Indonesien skulle kunna påskynda kampen för frihet och självbestämmande i Östtimor och Västpapua.
Östtimor
Den 7 december 1975 anföll Indonesien Östtimor. Trupper landsteg på ön, stora styrkor överskred gränsen från västra Timor. Systematisk terror mot civilbefolkningen ingick i företaget. Ståndrätt hörde till ordningen för dagen i huvudstaden Dili, där hamnen genast blev en offentlig avrättningsplats. Rapporter om massakrer i olika byar förekom dagligen. Fyra månader efter invasionen, i april 1976, uppgav Indonesiens utrikesminister att 80 000 människor dittills dött i kriget, en anmärkningsvärt hög siffra, inte minst med tanke på att Östtimors hela befolkning vid denna tid uppskattades till omkring 600 000 människor.
FN krävde att ockupanten omedelbart skulle lämna landet, ett örike som aldrig -- vare sig språkligt, religiöst eller etniskt -- haft något samröre med den nation som nu ville göra det till en av sina delar.
Indonesien lämnade detta krav utan avseende. Ytterligare omkring 120 000 timoreser anses ha fått plikta med sina liv under de följande åren. Beräkningen är Amnestys. Men trots massiva insatser från indonesiska styrkor och mycket omfattande administrativa s.k. pacificeringsinsatser har det under de sexton år som gått sedan ockupationens inledning inte lyckats Indonesien att kuva Östtimor. Snarare tycks motståndet ha ökat de senaste åren. Befrielserörelsen Fretilin har enligt samstämmiga oberoende källor ett starkt folkligt stöd.
Under krigets första år flydde en stor del av bondebefolkningen upp i bergen till de av gerillan behärskade zonerna. Massiva indonesiska bombinsatser -- bl.a. med napalm -- tvang dem åter ner från bergen. Merparten av dem fick emellertid inte återvända till sina hem utan samlades i s.k. strategiska byar, ett slags koncentrationsläger, som tillskapats för kontrollens skull och i områden där tillgången på odlingsbar jord var starkt begränsad.
En svår hungersnöd blev följden av att en mycket stor del av den förut brukade jorden på detta sätt lades för fäfot. Ockupationsmakten tillät inte större hjälpinsatser. Röda Korset fick överhuvudtaget inte komma in i Östtimor. Många dog av svält och av sjukdomar till följd av undernäring. Varje misstänkt samröre mellan befolkningen och befrielserörelsen ledde till omfattande arresteringar. Vittnesmålen om politiska mord, försvinnanden, tortyr, våldtäkter och andra övergrepp är talrika och väl belagda.
1980 uppgav officiella indonesiska källor att 319 000 människor fanns i s.k. strategiska byar eller i ''resettlement camps'', mer än halva befolkningen.
1981 inleddes en ny fas i ansträngningarna att komma åt gerillan i bergen. Alla män i åldrarna 15-20 år beordrades delta i försöken att inringa Fretilin. Obeväpnade tvingades de utgöra en buffert mellan de indonesiska soldaterna och motståndsrörelsen.
Man vet inte hur många unga timorerser som stupade i dessa operationer. För den indonesiska militärmakten innebar de ett misslyckande. 1982 var Fretilin numerärt starkare än de närmast föregående åren, vilket skall ha berott på att tvångsrekryteringen och buffertmetoden ytterligare ökat befolkningens avsky inför ockupationsmakten.
1983 inledde Indonesien vad som kallats ''en ny invasion''. Från de följande åren finns rapporter om nya indonesiska offensiver för att slutgiltigt slå ner gerillan, nya massakrer, fortsatt hård repression, fortsatt terror mot civilbefolkningen.
Indonesien har hållit det ockuperade landet stängt för insyn och genom en skickligt upplagd propaganda lyckats bibringa vissa delar av en avlägsen omvärld uppfattningen att motståndet upphört i Östtimor och att landet de facto införlivats med imperiet.
Denna fasad sprack på ett uppseendeväckande sätt i höstas när indonesiska soldater öppnade eld mot ungdomar i ett fredligt demonstrationståg. Massakern i huvudstaden Dili den 12 november 1991 gjorde det helt omöjligt att blunda för det starka folkliga motstånd som finns mot Indonesiens ockupation av Östtimor, en av efterkrigstidens hänsynslösaste kränkningar av folkrätten.
Redan före massakern i november antog Europarådet en kompromisslös resolution om Östtimor. Det skedde den 28 juni 1991. Där krävdes att den indonesiska regeringen upphör med alla kränkningar av de mänskliga rättigheterna, öppnar Östtimors gränser för Röda Korset och andra hjälporganisationer, beordrar vapenvila och -- viktigast -- drar bort sina väpnade styrkor från landet.
När det gäller Sveriges förhållande till Östtimor krävs det en ''Europaanpassning'' av den svenska politiken. Den svenska regeringen måste helt enkelt göra Europarådets resolution om Östtimor till sin. I resolutionen, som antogs enhälligt, krävs följande:
§ 8. Församlingen kräver att den indonesiska regeringen i. upphör med alla kränkningar av internationella stadgar som stadfäster mänskliga rättigheter och folkens rätt till självbestämmande och självständighet;
ii. öppnar Östtimors gränser och tillåter internationella hjälp- och mänskliga rättighetsorganisationer, till att börja med Röda Korset, att bedriva sitt arbete där;
iii. beordrar en omedelbar vapenvila med de timoresiska motståndsstyrkorna, drar bort sina väpnade styrkor från Östtimor och skapar de politiska förutsättningarna för ett fritt utövande av rätten till självbestämmande.
§ 9. Slutligen uppmanar församlingen Europarådets medlemsstater att:
i. insistera på en politisk lösning, framförhandlad inom Förenta Nationerna och inbegripande Portugal, Indonesien och det östtimoresiska folket;
ii. uppmana länder som har ekonomiska band med Indonesien att utöva påtryckningar på Indonesien för att stoppa alla kränkningar av mänskliga rättigheter och all tillägnelse av Östtimors naturresurser och tillgångar;
iii. ge livsmedels- och hälsobistånd till det östtimoresiska folket;
iv. genomföra ett vapenembargo gentemot Indonesien till dess att målsättningarna i paragraf 8 har uppnåtts.
Efter det att Sverige den 28 juni 1991 i Helsingfors röstat för Europarådets resolution om Östtimor bör Sverige inleda ett aktivare internationellt agerande, utöva direkta påtryckningar mot Indonesien i mänskliga rättighetsfrågor, upphöra med all krigsmaterielexport till Indonesien samt genomföra ett humanitärt biståndsprogram för Östtimor och Västpapua.
Sveriges anslutning till det av Europarådet rekommenderade vapenembargot mot Indonesien innebär således att all krigsmaterialexport skall upphöra till dess målsättningen i Europarådets resolution § 8 uppfyllts. Denna uppmaning bör Sverige följa.
Kraven i §§ 8 och 9 i övrigt måste den svenska regeringen driva i olika internationella fora samt i bilaterala kontakter med den indonesiska regeringen.
Vi anser att Sverige enligt resolutionen skall ge betydande humanitärt bistånd till det östtimoresiska folket.
Det är viktigt att betona kravet att den indonesiska militären dras tillbaka från Östtimor innan en folkomröstning om landets framtid genomförs. FN-trupper måste sändas till Östtimor för att garantera folkets säkerhet och övervaka att folkomröstningen går korrekt till. En folkomröstning under indonesisk administration riskerar att förfuskas, som skedde i Västpapua 1969.
Västpapua
Situationen i Västpapua påminner mycket om situationen i Östtimor. Mer än 100 000 människor beräknas ha dödats sedan Indonesien tog över kontrollen av den tidigare nederländska kolonin 1963.
Enligt en överenskommelse mellan Indonesien och Nederländerna skulle det hållas en folkomröstning i landet 1969 för att avgöra Västpapuas framtid. Papuanerna -- som kulturellt och historiskt inte har något gemensamt med folken på de indonesiska öarna -- hade då redan varit utsatta för den indonesiska militärens terror under flera år. De ville naturligtvis inte att den gamla kolonialmakten -- Nederländerna -- skulle bytas ut mot en ny -- Indonesien. Men folket gavs aldrig möjligheten att säga sin mening i en folkomröstning. Istället samlade indoneserna ihop 1 025 papuaner som påstods representera hela befolkningen. Genom tortyr, hot och löften förmåddes de att rösta för att Västpapua skulle bli en del av Indonesien. Resultatet av denna s.k. ''folkomröstning'' godkändes sedan av FNs generalförsamling trots att FN-sändebuden som skulle övervaka folkomröstningen redogjorde för övergreppen mot civilbefolkningen och det förfuskade och odemokratiska förfaringssättet på vilket omröstningen genomfördes. Därmed hade omvärlden erkänt Indonesiens överhöghet över Västpapua, och övergreppen kunde fortsätta utan att någon protesterade.
Papuanerna själva fortsatte emellertid att kämpa mot den nya kolonialmakten. Befrielserörelsen OPM -- som synes ha mycket starkt stöd av befolkningen -- utkämpar alltjämt ett gerillakrig i landets otillgängliga djungler. Samtidigt blir icke-våldsaktioner allt vanligare, trots de hårda straffen som drabbar dem som deltar i demonstrationer o.d.
Västpapuafrågan måste komma upp på FNs dagordning igen. Det rör sig om ett område som fortfarande inte är avkolonialiserat. Den indonesiska militären måste dra sig tillbaka från territoriet och en FN-övervakad, korrekt folkomröstning måste hållas för att avgöra landets framtid.
Vi anser att Sverige börerkänna OPM som det västpapuanska folkets legitima företrädare,ge humanitärt bistånd till västpapuanska flyktingar i Papau Nya Guinea, samtta upp Västpapuafrågan i FN och kräva att FN antar resolution av samma innebörd som Europarådets resolution om Östtimor, paragraferna 8 och 9 beträffande Västpapua.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett aktivt agerande för mänskliga rättigheter i Indonesien,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Europarådets resolution om Östtimor uppfylls till alla delar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att all krigsmaterielexport till Indonesien bör upphöra i enlighet med Europarådets resolution,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i olika internationella fora och andra bilaterala kontakter aktivt bör verka för genomförandet av Europarådets resolution,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för folkomröstningar på Östtimor och Västpapua,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge betydande humanitärt bistånd till Östtimor och Västpapua,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör väcka frågan om en resolution i FN beträffande Västpapua av samma innebörd som Europarådets om Östtimor.
Stockholm den 23 januari 1992 Pierre Schori (s) Mats Hellström (s) Maj Britt Theorin (s) Karl-Erik Svartberg (s) Nils T Svensson (s) Viola Furubjelke (s) Kristina Svensson (s) Berndt Ekholm (s) Bengt Silfverstrand (s) Ulla-Britt Åbark (s) Hans Göran Franck (s) Lena Boström (s) Sonia Karlsson (s) Stig Alemyr (s) Sture Ericson (s) Lena Hjelm-Wallén (s)