Vid de utgrävningar som engelsmännen gjorde i det forna tvåflodslandet Mesopotamien, fann man att det hade funnits ett folk där, som varken var kurder eller araber. Detta folk kallades syrier och anses av assyrierna vara ursprungsfolket i Mesopotamien.
Om man kallar sig för assyrier eller syrian har att göra med nationalistisk, politisk och religiös uppfattning om tillhörighet.
Under första världskriget, före det ottomanska väldets sammanbrott, förde ottomanerna ett utrotningskrig mot egna minoriteter. Det folkmord som begicks 1915 riktade sig mot armenierna, men kom även att omfatta den assyriska befolkningen och ca en halv miljon assyrier dödades. Hundratusentals tvångsdeporterades till Grekland, Syrien och Libanon.
Vid de statsbildningar och de nya gränsdragningar som blev följden av fredsfördraget i Lausanne 1923 kom även assyrier/syrianer att splittras under olika länders herravälde. Assyrier/syrianer har liksom andra minoriteter behandlats olika beroende av den politik som respektive länder fört i minoritetsfrågor.
Förhållandet i Turkiet
Majoritetsbefolkningen i de sydöstra provinserna av Turkiet är kurder, ca 12 miljoner. Men även minoriteter som assyrier, kaldéer m fl finns i området. Kurderna har sedan 1920-talet gjort uppror mot den turkiska regimen. Andra i området bosatta minoriteter har i varierande omfattning deltagit i upproret. På 20-talet tvångsdeporterades 700 000 människor, majoriteten kurder men även assyrier och armenier ingick, till Konya, en provins i södra Turkiet. Ca 60 000 dog under deportationen.
I den turkiska författningen blev vissa minoriteter erkända. Dessa minoriteter är judar, armenier och greker. Assyrier, kaldéer, kurder m.fl. fick inte denna status. Assyrierna kunde fram till för ca 8--10 år sedan undervisa på sitt språk i sina kyrkor och ha en viss frihet för sitt kulturella utövande. Turkiets redan tidigare restriktiva minoritetspolitik har hårdnat under det senaste decenniet.
I de sydöstra provinserna råder undantagslagar alltsedan den senaste militärkuppen i början av 80-talet. Detta medför att det är nationella säkerhetsrådet och inte regering och parlament som bestämmer över militär och säkerhetspolis i området. Det är även militärrådet som beslutar om undantagslagarnas utformning och hur lagarna tillämpas. Provinserna är även ekonomiskt eftersatta, något som hela områdets befolkning drabbas av.
Det nu pågående inbördeskriget, som främst gäller kurdernas självständighetssträvanden, drabbar många av civilbefolkningen i området och många oskyldiga dödas. Särskilt svårt ur religiös diskrimineringsvinkel är det för de kristna minoriteterna och kurder som utövar yezidi, kurdernas ursprungliga religion. Turkiet är medlem i Europarådet och ESK (Europeiska säkerhetskonferensen). Sverige bör i dessa organ arbeta för att Turkiet ska följa sina åtaganden i mänskliga rättighetsfrågor.
Förhållandet i Irak
I Irak kallar folkgruppen sig för syrianer och tillhör en annan kyrka än de turkiska assyrierna. Syrianerna i Irak lever inom samma områden som kurderna. Syrianerna har därför drabbats på samma sätt som kurderna av Saddamregimens förföljelser, deportationer och byförstöring. Av de 4 500 byar som Saddam förstörde mellan åren 1975 och 1988 var flera hundra syrianska byar.
Syrianerna har nu ett eget parti, som ingår i den kurdiska fronten. I det planerade framtida parlamentet i Kurdistan Irak skall, enligt de regler som nu finns skrivna, syrianerna garanteras representation även om deras parti inte kommer upp till den sjuprocentsgräns som är bestämd.
Förhållandet i Syrien
Generellt kan sägas att assyrier/syrianer har haft en starkare ställning och bättre förhållanden i Syrien än i Iran och Turkiet. Som en följd av den feodala samhällsstruktur, som alla folk i området levt under, har en del stammar och släkter kommit att ansluta sig till olika motståndsrörelser i Syrien och Libanon. Flertalet assyrier, som kommit som flyktingar till Sverige, är människor som först flytt från Turkiet till Syrien eller Libanon. De har där anslutit sig till vänsterpartier som är förbjudna, har fått problem och åter tvingats fly. Men i Syrien finns även åtskilliga assyrier som har höga poster inom militär, polis och i statsapparaten i övrigt.
Förhållandet i Iran
Det fundamentalistiska Iran tillåter inga andra religioner än islam. Iran erkänner inte heller egna minoriteter. Iran är ett land och alla är lika under Allah, är grunden i dess författning. Därmed ses alla avvikande religionsyttringar och alla krav om respekt för annan etnisk och kulturell tillhörighet som ett hot mot landet. Assyrier/ syrianer har därför en mycket svår situation i Iran.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att uppmärksamma assyrier/syrianers situation i Turkiet.
Stockholm den 27 januari 1992 Berith Eriksson (v) Johan Lönnroth (v)