När det talas om mänskliga rättigheter är det förvånande att situationen för kvinnorna i världen inte berörs i någon större utsträckning. Bland argumenten mot att kvinnans situation inte tas upp när mänskliga rättigheter diskuteras finns argumentet att kvinnorna utgör en del av mänskligheten och att de därför naturligt omfattas av begreppet mänskliga rättigheter. Det går att förstå det synsättet, men det är svårt att acceptera det.
Det diskuteras i bl a internationella sammanhang att tiden nu är mogen för att vidga begreppet mänskliga rättigheter, så att det får en fördjupad dimension inom de ekonomiska, sociala och kulturella områdena. Det skulle också kunna inkludera kvinnans situation i världen.
Enligt FNs barnfond UNICEF kan den höga dödlighet och sociala utfrysning som miljontals flickor i framförallt Asien, Afrika och Mellanöstern utsätts för jämföras med apartheid.
Kvinnlig avkomma betraktas som en ekonomisk börda i outvecklade områden, då en dotter innebär att föräldrarna måste betala en ansenlig hemgift. En son betraktas som en bättre arbetare och en trygghet för ålderdomen.
I Indien utförs miljontals aborter varje år när gravida kvinnor genom fosterdiagnostik får besked om att de väntar en dotter. Om en dotter föds blir modern omedelbart gravid igen i hopp om att få en son. När det blir hungersnöd får pojkarna den mat som finns medan flickorna får gå med tomma magar. Det leder till att en miljon småflickor dör varje år i Bangladesh, Indien och Pakistan.
Flickorna sätts i arbete tidigt och får ofta utföra tunga sysslor inom jordbruket. I Indien och Pakistan hyrs de ut till mattvävare, i Afrika som hembiträden och barnpassare och i Filippinerna till hallickar. Andra går ett hårt öde till mötes, när de förlovas bort i utbyte mot pengar eller varor.
Pojkar får bättre utbildning och medicinsk vård än flickor. I exempelvis Pakistan är antalet läskunniga flickor mindre än två procent.
Enligt UNICEF tillämpas i åtminstone 25 afrikanska länder omskärelse av flickor med katastrofala medicinska följder. De flickor som överlever till vuxen ålder diskrimineras och har begränsade eller obefintliga lagliga rättigheter.
Den största andelen av världens fattiga utgörs av kvinnor. Den största andelen av världens flyktingar utgörs av kvinnor. Kvinnor får överallt i världen tidigt lära sig att vara tåliga. Men denna tålighet skall inte tas som intäkt för att kvinnors mänskliga rättigheter är tillgodosedda eller på den nivå som männen har i respektive länder och situationer.
Kvinnorna i världen är så utsatta att deras situation, liksom barnens, måste lyftas fram på ett speciellt sätt. Kvinnans situation handlar inte bara om jämställdhet utan också om en djupare dimension i synen på människan, på människovärdet generellt sett och på hur den enskilda människan upplever sitt eget värde och sin integritet.
FN kommer att anordna ett flertal världskonferenser under de närmaste åren. Dessa konferenser ger en möjlighet att lyfta fram kvinnans situation i världen.
I många länder står kvinnan för försörjningen av familjen. Det är hon som får se till att familjen får mat och annan försörjning. Ofta kommer hon då på ett realistiskt sätt i kontakt med skadeverkningarna på miljön. Bl a därför är det viktigt att man på FNs miljökonferens i Rio 1992 tar till vara kvinnors erfarenheter när det gäller att utnyttja miljön för sin egen och för familjens överlevnad. Det är en mänsklig rättighet att få påverka med de kunskaper och erfarenheter som man har. Världen har inte heller råd att på olika nivåer inte ta tillvara kvinnors kunskaper.
Det går inte att behandla frågan om mänskliga rättigheter utan att speciellt lyfta in kvinnans situation i det begreppet och de sammanhangen. Det måste finnas en balans mellan mäns och kvinnors rättigheter. Vid FNs konferens om mänskliga rättigheter 1993 måste situationen för kvinnorna i världen integreras och särskilt belysas i de frågor som skall behandlas.
FNs beslut om att ordna en världskonferens 1995 om kvinnor, jämställdhet och fred måste ges publicitet och resurser i samma omfattning som FNs övriga världskonferenser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begreppet mänskliga rättigheter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FN:s miljökonferens i Rio 1992,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FN:s konferens 1993 om mänskliga rättigheter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FNs konferens 1995 om kvinnor, jämställdhet och fred.
Stockholm den 21 januari 1992 Margareta Viklund (kds)