För att öka förståelsen mellan människor i vårt land och människor i annat land, liksom för att få inblick i andra länders och människors problemområden, men också kulturliv, levnadssätt och förutsättningar i allmänhet har enskilda kommuner i Sverige medverkat till att vänortsförhållande upprättats med ort i annat land. Vänortsetableringarna har skett utan speciell struktur eller samordning mellan kommunerna i Sverige.
Utveckling av vänortsprincipen till ett världsomspännande strukturerat nätverk borde ge förutsättningar för ökat fredsbevarande, men också vara ett sätt att långsiktigt motverka främlingsfientlighet och rasism i skilda länder världen över.
För fredsbevarande och ökad förståelse behövs vänskap och förtroende mellan människorna i de olika länderna. Således inte bara mellan ledare och mellan regeringar utan ända ned på ''gräsrotsnivå''. Ett välorganiserat frivilligt nätverk av kontakter skulle bl a gynna överföring av information om lokala problem och råd om deras lösningar. Även kulturella utbyten skulle gynnas. Vad det handlar om är att i stor skala upprätta kontakter mellan människorna. Stad-till-stad, kommun-till-kommun osv, men också mellan t ex universitet, skolor, sjukhus, kyrkor, skolklasser, studenter, lärare, journalister osv. Som kontaktmedel finns många olika medier som kan användas: brev, foton, ritningar, ljudband, telefon, telefax, läger, enskilda besök m fl.
Det finns naturligtvis flera olika tänkbara modeller för ett nätverk av vänskapsförbindelser. En modell kunde vara enligt följande:
Varje kommun i ett land har (på frivillig basis) en vänort i näraliggande land och en vänort i land långt bort. Vänorterna upprättar kontakter mellan respektive skolor, sjukhus, kyrkor, studenter osv. Varje land har sina vänorter spridda till så många länder som möjligt.
FN bör vara det överordnade sammanhållande organet för detta nätverk av vänorter, men varje nation bör organisera vänortsetableringarna för sitt land. I själva genomförandet bör således varje lands regering, kommuner och nationella organisationer vara de drivande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprättande av ett världsomspännande strukturerat vänortsnätverk.
Stockholm den 16 januari 1992 Kjell Eldensjö (kds)