I Europa pågår omvälvande förändringar just nu. De västeuropeiska länderna håller på att lösa upp nationsgränser och skapa en monetär och politisk union. I centrala och östra Europa är tendensen den motsatta -- nya stater bildas genom uppsplittring av den sovjetiska unionen och den jugoslaviska federationen.
Genom den demokratisering som påbörjats inom det forna östblocket har krav på mänskliga rättigheter, som tidigare förtryckts, kommit i dagen. Det har resulterat i en mängd konflikter mellan olika etniska grupper. Vissa har lett till väpnat våld och det finns stora risker för att regelrätta inbördeskrig bryter ut, t.ex. i Moldavien. Många befarar att denna situation kan leda till att människor tvingas på flykt och skapa massvandringar till väst. Om det inte sker en stabilisering utan kaos och anarki breder ut sig, så ges grogrund för att nya auktoritära regimer kommer att uppstå.
Inom den europeiska säkerhetskonferensen (ESK) har minoritetsproblemen kommit att uppmärksammas allt mer. Minoritetsgrupper finns i de allra flesta stater, men få vill erkänna att det förekommer diskriminering. I demokratier har hänsyn till minoriteters mänskliga rättigheter ökat i takt med den demokratiska utvecklingen. Det finns erfarenheter från dessa länder som borde kunna utnyttjas i de nya staterna i Europa för att utvecklingen inte ska få en för oss alla olycklig riktning.
Regeringen poängterar i utrikesdepartementets bilaga till budgetpropositionen att ''Det är av ett betydande utrikes- och säkerhetspolitiskt intresse för Sverige att det i vår omgivning finns länder som präglas av stabil demokrati''. Därför föreslår regeringen att Sverige kraftigt ska förstärka samarbetet med regionen och aktivt försöka främja den politiska, ekonomiska och sociala utvecklingen. Regeringen framhåller också att Sverige, liksom övriga nordiska länder, av geografiska och historiska skäl har en särskild roll att spela.
Jag delar helt och fullt regeringens bedömning. Min förhoppning är att Sverige verkligen ska spela en aktiv roll och utnyttja den good-will som vi har utomlands. Inte minst viktigt är det att i dessa sammanhang stödja den demokratiska utvecklingen och då även minoriteters rättigheter.
Ett sätt att göra detta vore att utveckla en kunskapsbas på detta område, som skulle användas både i förebyggande syfte och för konfliktlösning. Det skulle kunna göras i ett nordiskt samarbetsprojekt, där även forskare från de nya staterna i vårt närområde deltar. En uppgift skulle vara att samla in aktuella fakta från konfliktområden och analysera bakomliggande faktorer. Denna kunskap bör sedan spridas och diskuteras i olika fora, t.ex. seminarier i Norden och i de länder som berörs. Även internationella konferenser med politiker (parlamentariker) bör initieras. Experter från Europarådet, ESK och FN bör knytas till projektet.
Raoul Wallenberg-institutet har på vetenskaplig grund utvecklat kunskaper och erfarenheter i syfte att främja mänskliga rättigheter. Det vore naturligt att utöka dess verksamhetsfält till att även specialisera sig på minoriteters rättigheter och metoder att lösa etniska konflikter med fredliga medel. I uppdraget skulle också kunna ingå att utveckla metoder för medling. Genom att utnyttja ett redan etablerat institut skulle kostnaderna hållas nere samtidigt som dess kunskaper och erfarenheter kan komplettera och integreras i projektet.
Regeringen bör få i uppdrag att i enlighet med vad som här anförts undersöka möjligheterna hur Sverige i samarbete med internationella forskare skulle kunna medverka till att lösa etniska konflikter på fredlig väg. Kostnaderna för en sådan satsning skulle kunna bestridas genom det särskilda anslag som regeringen inrättat för samarbete med Central- och Östeuropa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om etniska konflikter.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingela Mårtensson (fp)