Östersjön har hamnat i rampljuset. Det har haft ömsom positiva orsaker, som flera självständiga stater, ömsom negativa, som den fortgående nedsmutsningen.
Det händer också mycket kring detta en gång svenska innanhav. Kontakter etableras, kunskap utbyts och formeras, transportvägar skapas och ändras.
Östersjöregionen har blivit ett begrepp. Man talar om Östersjö-samarbete mellan politiska partier, ordnar Östersjö-seminarier inom bildningsförbunden och Östersjö-läger för ungdomar. De olika typer av samarbete som finns sedan tidigare på olika områden skall man naturligtvis inte glömma. Arts Baltica-utställningarna har, som ett exempel, speglat konstutvecklingen runt Östersjökusterna i många år.
I denna kreativa och intressanta tid framträder ett behov av en uppsamling av all kunskap om Östersjön och länderna däromkring. Det är varken möjligt eller önskvärt att samla allt vetande på ett ställe. Däremot borde det gå att skapa en bank med kunskap om kunskapen, en databas med uppgifter om vart man kan vända sig i olika frågor. Det kan handla om miljö, massmedier, tillverkningsindustri, samfärdsel, bildkonst, politik och snart sagt alla andra områden med anknytning till Östersjön och länderna däromkring.
En sådan databas måste ha goda kontakter med lärosäten, forskningsstationer, statliga förvaltningar, näringsliv osv. i alla länder med Östersjökust. Den kompetens som krävs är inte den som finns inom de olika disciplinerna utan snarast av kommunikativ och arkivarisk art.
I princip kan en sådan databas vara placerad var som helst eftersom kommunikationen måste vara baserad på distansoberoende teknik. För att både bildligt och bokstavligen lägga den ''mitt i Östersjön'' framstår ändå en placering på Gotland som den självklara. Vi har i länet goda erfarenheter av distansoberoende verksamhet på olika områden sedan tidigare. Vi kan även erbjuda en kulturell inramning som borde göra verksamheten än mer intressant. Den högskoleutbildning vi numera har bör ha en roll att spela vid uppbyggnaden av databasen.
Finansiering och huvudmannaskap för en Databas Balticum, som man kanske skulle kunna kalla den, måste givetvis undersökas. Näringslivet bör kunna ha intresse av verksamheten, vilket också bör avspeglas i ett betalningsansvar. Det måste dock enligt min mening vara en statlig uppgift att databasen kommer till stånd och får ett ändamålsenligt innehåll.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en databas för kunskap om Östersjön och länderna däromkring.
Stockholm den 24 januari 1992 Ulla Pettersson (s)