1986 hände den svåra kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Verkningarna från den olyckan blev mycket allvarliga dels i Tjernobyls närområden, dels också i vårt och andra länder. Vi vet att dessa verkningar kommer att bestå i många år. Det är av största vikt att liknande olyckor i kärnkraftverk förebyggs var de än är belägna. I Central- och Östeuropa finns många kärnkraftverk. Den svåra situation som just nu råder gör det troligt att satsningar på säkerhet i kärnkraftverk inte kan prioriteras.
De svenska kärnkraftverken är byggda så att deras driftsäkerhet under gång är mycket hög. Här finns sådan avancerad teknik att verken kan ges bästa möjliga översyn vid stillestånd. Denna teknik borde kunna användas också utanför vårt land. Olyckor med farligt nedfall rättar sig inte efter gränser länder emellan.
I årets budgetproposition föreslås att tre miljarder kronor över tre år satsas på samarbete med Central- och Östeuropa. Av dessa medel borde en andel avsättas för satsning på säkerhet i kärnkraftverk inom detta område. Svensk teknik skulle kunna användas för att dels kontrollera säkerheten, dels medverka till att insatser görs för att åtgärda brister. Områden där svensk teknik och svenskt kunnande skulle kunna användas: ManagementSäkerhetsstudierUtvärdering av fel Provtryckning av rörledningar och tryckkärl, där svensk utrustning finns tillgänglig stor del av året
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för att öka säkerheten i kärnkraftverk i Central- och Östeuropa.
Stockholm den 23 januari 1992 Gunnar Thollander (s) Ingrid Andersson (s)