Det är stor skillnad på resurstillgångarna på respektive sida om Östersjön. I Baltikum är behoven enorma av både kunskap, mat och material. Vi i Sverige har däremot ett överflöd på det mesta. Detta gäller även åkermark, jordbruksmaskiner och brödsäd. Samtidigt är Sverige i full färd med att minska åkerarealen, vilket sker genom att staten betalar bönderna per hektar igenlagd åkermark. Detta är ett resultat av att vi har varit för produktiva inom jordbrukssektorn som medfört att det inte längre finns avsättning för produkterna.
Öppna landskap med hjälp av baltåkrar i Sverige
Jordbruket i Baltikum kollektiviserades under Stalins skräckvälde på 1940- och 50-talen. De väl fungerande familjejordbruken slogs sönder och ersattes av kollektivjordbruk. Effektiviteten i dessa jordbruk är låg och kunskaperna hos jordbrukarna föråldrade.
Vi måste hjälpa baltiska bönder att genom vårt kunnande snabbare och effektivare kunna bygga upp ett modernt jordbruk.
Detta skulle kunna organiseras på följande sätt:
1. Inbjud baltiska bönder att komma över till Sverige i god tid inför vårbruket och låt dem bruka jorden med hjälp av maskiner som finns på våra bondekooperativa maskinstationer.
2. Uppmuntra svenska lantbrukare att gå in i en lärarroll. Dessa tillför de baltiska bönderna sitt kunnande om ett modernt jordbruks alla aspekter.
3. Det statliga nedläggningsbidraget bör utgå till dessa baltåkrar. Den föreslagna fonden för kunskapsöverföring kan bistå utgifter för utsäde, gödningsämnen, maskinhyror och lärararvoden till de svenska bönder som ställer upp.
När de baltiska bönderna reser hem har de med sig sin skörd och nya kunskaper om modernt jordbruk. Vårt öppna svenska landskap får vi dessutom möjlighet att behålla genom ett sådant initiativ.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om baltisk användning av svensk åkermark.
Stockholm den 23 januari 1992 Erling Bager (fp) Elver Jonsson (fp)