Många högskolor och universitet i Sverige bedriver samarbete med u-länder, ibland i form av lokala utvecklingsprojekt. Det kan vara projekt av tvärvetenskaplig och flerinstitutionell karaktär, varvid samverkan sker mellan bl.a. forskare och lärare i Sverige och u-land. Lokalbefolkningen medverkar ofta aktivt i projekt av denna karaktär.
Med relativt små medel finns det möjlighet att sätta igång och utveckla små, lokala projekt på bynivå i u-land för att realisera idéer och förslag för förbättring av förhållandena inom områden som vatten, hälsa, undervisning, kvinnornas betydelse för utvecklingen samt lokalbefolkningens engagemang. Enligt gjorda erfarenheter kan i sådana sammanhang en s.k. ''snöbollseffekt'' uppnås, varvid nyvunna kunskaper och erfarenheter sprids till omkringliggande områden.
Projekt av ovan angiven karaktär innebär ömsesidigt utbyte av kunskap och erfarenheter för gemensamt utvecklingsarbete med effekter för såväl u-landet ifråga som verksamheter av olika slag i Sverige. Det kan också ses som en del av vårt arbete för internationalisering.
Sådana projekt innebär också att både biståndsarbete och forskning ofta ingår som integrerade delar. Det kan också innebära att motsvarande kunskaper byggs upp på universitetsnivå i mottagarlandet.
Ett exempel på ett sådant modellprojekt utgår från Lärarhögskolan i Malmö med titeln ''Early Childhood Care and Education'', vars målsättning bl.a. är att tillgodose små barns behov av näringsriktig föda och tidig pedagogisk stimulans. Verksamheten innehåller stöd och stimulans i existerande förskoleverksamhet i två landsortsbyar i Kenya, medverkan vid utveckling av ett UNESCO-initierat Child Care Center vid Kenyatta University, Nairobi samt forskar- /lärarutbyte mellan de ingående institutionerna.
Inom den svenska biståndsverksamheten är bidragsansvaret fördelat så att SIDA fördelar biståndspengar medan SAREC fördelar medel för u- landsforskning. Detta innebär att projekt av den beskrivna typen kan hamna ''mellan stolarna'' genom sitt innehåll av både biståndsarbete och forskning. Följaktligen rapporteras från högskolevärlden om svårigheter att få bidrag till sådana projekt, eftersom SIDA och SAREC kan hänvisa till varandra.
Eftersom de små, lokala projekten ofta kräver små medel men trots detta har stora spridningseffekter vore det väsentligt med en översyn av reglerna för bedömning av bidrag till projekt av ovan beskriven karaktär.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av reglerna för anslag till u-landsprojekt av flerinstitutionell och tvärvetenskaplig karaktär.
Stockholm den 22 januari 1992 Christer Lindblom (fp)