Sverige skall främja den politiska, ekonomiska och sociala utvecklingen i Central- och Östeuropa genom en omfattande kunskapsöverföring. Enligt regeringen är ett väsentligt syfte att bygga demokratiska institutioner.
En hörnpelare i det demokratiska institutionsbygget i Central- och Östeuropa är utvecklingen av demokratiska organisationer och folkrörelser. Partier, fria fackliga organisationer, föreningar med humanitär och social verksamhet, vuxenutbildningsorganisationer, kooperationen och kyrkan har sin bas bland de många människorna och är bärare av en demokratisk reformprocess.
Denna inriktning av stödet befästes genom det anslag på 60 milj.kr. som Sida erhöll för de tre budgetåren 1990--1993 i syfte att främja demokratiseringsprocessen i Central- och Östeuropa via enskilda organisationer och folkrörelser.
Genom Sida-medlen har flera hundra projekt kunnat genomföras som engagerat lokala organisationer över hela Sverige. Därigenom har man kunnat stärka det svenska folkets engagemang för Östeuropa och skapa direkta kontakter mellan medborgarna i våra olika länder.
Projekten belöper sig till relativt låga belopp och erfarenheterna hittills talar för att insatserna i många fall varit effektiva.
Stödet har främst avsett kunskapsöverföring dels för att bygga upp och stärka demokratiska organisationer, dels för att bistå organisationernas medlemmar med den tekniska kunskap som erfordras för att de själva skall kunna lösa sina vardagsproblem.
Insatserna har berört kommunalpolitiska frågor, organisationsteknik, arbetsmiljö, facklig utbildning, vuxenutbildningsmetoder m.m.
Med ett antal större organisationer har Sida tecknat ramavtal, bland annat LRF, LO/TCO:s biståndsnämnd och AIC, vilket minskat den statliga byråkratin och överlåtit beredande och kontroll på eget ansvar till ramorganisationerna. Även detta har varit en bra ordning.
I regeringens budgetförslag tilldelas Sida 20 milj.kr. för fortsatt stöd till de enskilda organisationernas Östeuropasamarbete. Detta kommer inte att på långa vägar vara tillräckligt för att tillgodose de önskemål som finns från folkrörelsernas sida för att genomföra projekt i Östeuropa. Enbart LO-distriktet i sydöstra Sverige kommer att inför nästa budgetår ansöka om 3 milj.kr. för sina projekt.
Regeringen föreslår emellertid inrättandet av en fond för kunskapsöverföring som kommer att ha ca 300 milj.kr. till sitt förfogande under nästa budgetår. Den närmaste kompetensoch ärendefördelningen mellan olika myndigheter har emellertid inte preciserats utan är fortfarande föremål för överväganden inom regeringskansliet.
Oavsett den organisatoriska formen för hur det svenska stödet kanaliseras är det viktigt att regeringen vid sina överväganden ger ett stort utrymme för folkrörelser och enskilda organisationer att genomföra insatser i Central- och Östeuropa.
Detta är nämligen ett av de effektivaste sätten att uppnå regeringens mål om att engagera hela det svenska samhället. Därför bör stödet till folkrörelser och enskilda organisationer under nästa budgetår uppgå till minst 0 milj.
kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska folkrörelsers och enskilda organisationers roll för att främja den demokratiska utvecklingen i Central- och Östeuropa,
2. att riksdagen ur det totala anslaget för samarbete med Central- och Östeuropa anvisar medel för insatser via folkrörelser och enskilda organisationer.
Stockholm den 22 januari 1992 Bengt Kronblad (s) Stig Alemyr (s) Birger Rosqvist (s) Lena Öhrsvik (s)