Tandhälsotillståndet i de baltiska länderna är mycket dåligt, inte minst bland barn och ungdom. Ingen organiserad förebyggande verksamhet bedrivs, beroende på avsaknad av tradition, stora akuta reparativa vårdbehov och på personalsammansättningen inom tandvården.
I Sverige har vi under de senaste decennierna sett en alltmer förbättrad tandhälsa hos det uppväxande släktet. Information och fluorsköljningar i skolan, professionell fluorbehandling och rådgivning -- med en bättre egenvård som följd -- är exempel på åtgärder som givit det goda resultatet. Tandsköterskor med speciell utbildning i tandhälsovård har tillsammans med tandhygienister och tandläkare svarat för ett framgångsrikt arbete.
Tandsjukdomar som karies och tandlossning förorsakar mycket lidande och stora kostnader. Att förebygga dessa sjukdomar är därför samhällsekonomiskt effektivt.
I Estland finns en tandsköterska på ungefär tre tandläkare. Dessa tandsköterskor har en allmän sjukvårdsutbildning men i denna saknas i stort avsnitt om tandvård och tandhälsovård. Många estländska tandläkare har dock, under de senaste åren, varit stipendiater i olika svenska landsting och dessutom får en grupp för närvarande sin utbildning vid odontologiska fakulteten i Huddinge. Det finns alltså numera en stam av unga estländska tandläkare som fått en god inblick i svensk tandhälsovård.
För att kunna bygga upp en verksamhet liknande den som haft så stor framgång i Sverige krävs både kunskapsöverföring och ekonomiska resurser. I Sverige finns en kader av mycket kompetenta och välutbildade tandvårdslärare som skulle kunna bidraga med sina kunskaper vid en uppbyggnad av tandsköterskeutbildning i Estland. Svenska tandläkare med speciell hälsovårdsinriktning skulle kunna delta i organisationen av estnisk tandhälsovård. Finansiering av både dessa resurser liksom vissa tekniska investeringar via svensk biståndsbudget, anslaget G 1, skulle vara en god satsning med hög samhällsekonomisk avkastning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tandhälsosatsningar i Estland. Stockholm den 21 januari 1992 Christer Lindblom (fp)