Under de senaste åren har intresset för samarbete mellan Östersjöländerna ökat påtagligt i hela regionen. Det har som bakgrund tre olika skäl:
1. Under flera decennier har Östersjön utgjort ett hinder för kommunikation genom olika slags gränser. Här har gått handelsgränser genom EG, EFTA och SEV liksom militära gränser mellan Warszawapakten och NATO, politiska gränser genom östblockets olika hindrande regler etc. När nu de flesta av dessa gränser och murar rivits och raserats har stora uppdämda behov av kontakter uttryckts. En efterfrågan har snabbt skapats på såväl politiskt, ekonomiskt som kulturellt samarbete.
2. Inom EG planeras systematiskt för en långsiktig utveckling av infrastrukturen som bygger på en regional samverkan. Det gäller såväl de expansiva urbaniserade regionerna i Mellaneuropa som de fattigare eller industriellt eftersatta områdena särskilt i Sydeuropa vilka får regionalt stöd. I de s.k. kunskapskorridorerna i ungefärlig riktning London, Frankfurt, Stuttgart, Lyon till Milano och från Milano över Montpellier till Barcelona görs stora investeringar såväl samhälleliga som privata i moderna transportsystem, i intellektuell och kommersiell kommunikation, forskning m.m. I debatten har allt oftare hävdats att de nordliga områdena i Europa, kring Östersjön, som inte omfattas av EGs planering riskerar att marginaliseras i denna utveckling om man inte inom regionen själv tar ansvar för betydande investeringar i infrastruktur, i form av transportsystem, andra kommunikationer och ekonomiskt samarbete.
3. Östersjön hotas starkt av de många olika miljöföroreningar som förs ut i havet genom industriella centra och jordbruk till alla länder, men särskilt från de östra och södra regionerna. Skador på sälstammen, minskande fiskbestånd, för dålig syresättning i delar av havet och en rad andra fenomen har starkt oroat politiker, miljöforskare och allmänhet runt havet. En insikt sprids alltmer om att kraftfull samverkan mellan alla länder är nödvändig för att rädda Östersjön. Miljöinsatser både nationellt och på nordiskt plan liksom den svensk-polska regeringskonferensen i Ronneby ger uttryck för engagemanget för att bevara Östersjön som ett levande hav.
Förutsättningar för och inriktning av samarbete
Förutsättningen för att skapa en stark Östersjöregion i framtiden är i vissa avseenden god. Här finns ett väl utvecklat universitets- och högskolenät, en sofistikerad industri -- särskilt på transport- och kommunikationsområdet -- en hög folkbildning, och en forskning med väl utbyggda nätverk. De rika råvarutillgångarna i de nordiska länderna genomgår en långt gången förädling i industrin som bidrar till ett ekonomiskt välstånd här. Det gäller livsmedel i Danmark, kemi i Norge, sofistikerade verkstadsprodukter och specialstål i Sverige, pappersindustrin i Sverige och Finland etc. Särskilt inom de medicinska och biotekniska forskningsområdena finns en betydande kompetens.
De stora ekonomiska resurser som nu satsas på miljörening genom bistånd till Östeuropa bör också kunna leda till en teknologisk utveckling där industrin kring Östersjöområdet till följd av en kompetent upphandling och ökande efterfrågan borde kunna utvecklas till att bli världsledande i miljöteknik.
Samtidigt är problemen i regionen uppenbara. Ett sådant är stora avstånd och små befolkningar -- med undantag för S:t Petersburg-området. Ett annat är risken för att en minskad efterfrågan på våra produkter kan komma att leda till att regionen liksom under tidigare historiska perioder åter blir mer råvaruberoende. Det avgörande hotet mot regionens framtid ligger emellertid i faran för att de gamla politiska och militära gränserna i Östersjön ersätts av en ny fattigdomsgräns. Så kommer att ske om inte den politiska och ekonomiska och utvecklingen i Ryssland, de baltiska staterna och Polen, går i riktning mot modernisering och demokrati.
Ett samarbete i Östersjöregionen har de senaste åren byggts upp med många olika krafter på en rad områden. Ett samarbete mellan universiteten har resulterat i Baltic Sea University där tusentals studenter i regionen kan ta del av föreläsningar via TV från något av universiteten. På kulturområdet spelar Ars Baltica med utställningsverksamhet och kulturella initiativ en viktig roll. Under våren 1992 kommer de svenska och ryska författarförbunden att gemensamt besöka en rad Östersjöstäder med båt, sprida litteraturupplevelser och diskutera förlagssamverkan. På turistområdet har the Baltic Tourist Association ett viktigt samarbete och öppnar regionen på ett nytt sätt för medborgarna. Handelskammarsamarbetet är väsentligt liksom starkt ökande privata näringslivskontakter med de länder kring Östersjön med vilka nya handelsmöjligheter har öppnats. Kommuner runt Östersjön samarbetar i en ny organisation.
Det politiska samarbetet mellan Östersjöregionens länder har bl.a. tagit sig uttryck i den tidigare nämnda svensk-polska regeringskonferensen i Ronneby om Östersjöns miljö. Till 1992 planeras i Polen en transportministerkonferens för hela regionen.
Östersjöråd
Från en rad håll har man föreslagit att samarbetet på politisk nivå borde formaliseras i ett Östersjöråd. Idéer om hur ett sådant skulle kunna utvecklas har förts fram av regeringen i Schleswig-Holstein och bearbetats vid symposier som bl.a. den tidigare svenska regeringen tagit initiativ till. Samtliga socialdemokratiska partier runt Östersjön har uttalat sig för inrättande av ett Östersjöråd. Ministerpresidenten i Schleswig-Holstein har inbjudit länderna runt Östersjön till informella samtal om hur ett sådant skulle kunna bildas. Den finska regeringen har uttryckt intresse i samma riktning. Tysklands och Danmarks utrikesministrar har inbjudit till ett möte i Köpenhamn våren 1992 för att diskutera motsvarande frågor. Europarådets ekonomiska utskott kommer att diskutera Östersjösamarbetet vid ett möte i Stockholm och Tallinn våren 1992.
Den finska riksdagen tog 1991 initiativ till en parlamentarikerkonferens omfattande alla Östersjöns länder. Ytterligare sådana konferenser planeras för framtiden. Det Nordiska Rådet har inbjudit de baltiska ländernas presidenter till överläggningar m.m.
Den nya svenska regeringen har emellertid hittills visat ett relativt förstrött intresse för att fördjupa samarbetet inom hela Östersjöregionen. Detta är inte tillfredsställande, särskilt som Sverige är den i särklass största Östersjöstaten med självklara egna intressen av hur ett samarbete bör komma att gestaltas.
Tiden är nu gynnsam för att ta initiativ för att politiskt fördjupa Östersjösamarbetet. De hårda blockeringar som tidigare funnits mellan Moskva och Baltikum och som försvårat ett deltagande av representanter för hela regionen har nu fallit bort. Den tidigare svenska regeringen stod därför i begrepp att hösten 1991 inbjuda till ett informellt möte för att diskutera upprättande av ett Östersjöråd med alla regioner i området
Former för samarbete
De initiativ som nu vidareförs av andra länder i regionen går i huvudsak ut på ett flexibelt och pragmatiskt samarbete mellan regeringar utan en tyngande byråkratisk apparat där det för tillfället inbjudande landet svarar för nödvändiga sekretariatsfunktioner.
Regeringssamarbetet i ett Östersjöråd kan omfatta allmänpolitiska frågor, liksom ekonomiska. Det gäller bl.a. frågan om mobilisering av resurser i regionen för infrastrukturinvesteringar. Såväl den nordiska investeringsbanken, en framtida baltisk investeringsbank liksom den europeiska utvecklingsbanken kan komma att ha en roll här.
En viktig uppgift för det politiska samarbetet är vidare att göra miljöinsatserna kring Östersjön förpliktande och skapa förutsättningar för ett än mer utvecklat nätverk mellan forskare i universitet och högskolor liksom samlade insatser för att åstadkomma moderna och snabba transportsystem. Det gäller också att skapa nya praktiska förutsättningar för samarbete mellan folkrörelser i hela regionen, fackliga organisationer liksom för kultursamarbetet.
I samband med möten med regeringsföreträdare i ett Östersjöråd bör också bredare kontakter stimuleras genom olika ekonomiska, kulturella och fackliga nätverk liksom folkrörelser i övrigt, som har exemplifierats ovan, förslagsvis genom temainriktade symposier kring exempelvis miljö, kommunikation, kultur, forskningssamverkan och liknande. På motsvarande sätt bör informella parlamentarikerkonferenser kunna hållas i samband med Östersjörådets möten.
Östersjörådet bör bestå av representanter för nationella, såväl som delstatliga regeringar runt Östersjön allt efter preferenser i de ingående länderna. Rådet bör ha som uppgift att stimulera och skapa förutsättningar för samarbete på olika områden. Några särskilda beslutsbefogenheter bör inte tilläggas rådet i ett första skede. Däremot bör ett förpliktande samarbete åstadkommas genom särskilda regeringskonferenser i speciella frågor. Det gäller exempelvis miljöområdet.
Inför den intensifiering av Östersjösamarbetet som kan förväntas under år 1992 och med de initiativ som planeras i olika delar av regionen är det enligt motionärernas mening viktigt att den svenska regeringen fullföljer det arbete som inletts av den tidigare socialdemokratiska regeringen genom att aktivt delta med svenska initiativ för att åstadkomma en fördjupning av Östersjösamarbetet genom upprättande av ett Östersjöråd.
Östersjösamarbetet är inte endast ett samarbete mellan länder. För många av de politiska områden som nämnts i denna motion gäller att de sträcker sig utöver traditionella mellanstatliga kontakter. De innefattar i stället transnationella regionala projekt. Organiseringen av Östersjösamarbete måste ta hänsyn härtill.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bildandet av ett Östersjöråd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fördjupning av Östersjösamarbetet.
Stockholm den 20 januari 1992 Perre Schori (s) Mats Hellström (s) Maj Britt Theorin (s) Karl-Erik Svartberg (s) Viola Furubjelke (s) Kristina Svensson (s) Berndt Ekholm (s) Bengt Silfverstrand (s) Ulla-Britt Åbark (s) Hans Göran Franck (s) Lena Boström (s) Sonia Karlsson (s) Stig Alemyr (s) Sture Ericson (s) Lena Hjelm-Wallén (s)