Det finns idag närmare 600 kärnreaktorer på fartyg och båtar runtom i världen. Detta ska jämföras med omkring 420 landbaserade reaktorer. Dessa sjöburna reaktorer utgör en stor risk för den marina miljön. Olyckor med sådana reaktorer bör ägnas ökad uppmärksamhet.
Det har redan inträffat flera reaktorolyckor till sjöss. De flesta på grund av kollisioner, eldsvådor, grundstötningar etc. Det sägs att åtminstone nio kärnkraftsreaktorer ligger på havets botten. Till bilden hör också avsiktliga dumpningar av såväl avfall som annat radioaktivt material från sjöburna reaktorer.
De riktlinjer som idag finns för sjöburna reaktorer gäller bara civila fartyg. Det är angeläget att man på internationell nivå, lämpligen genom ett FN-agerande, engagerar sig i frågan om samtliga kärnreaktorer, såväl civila som militära. Ett sätt skulle kunna vara att en internationell expertgrupp tillsattes för att identifiera de risker som de sjöburna kärnreaktorerna utgör för den marina miljön. Gruppen skulle också ha till upppgift att ange åtgärder för att minska dessa risker. Man skulle genom en sådan expertgrupps arbete bl a kunna få en kartläggning av omfattningen av såväl den totala marina användningen av kärnreaktorer som de reaktorolyckor som inträffat till havs.
Redan idag kan man konstatera att strävan på längre sikt måste vara att det införs ett internationellt förbud mot kärnreaktorer till havs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att minska riskerna med sjöburna kärnreaktorer.
Stockholm den 27 januari 1992 Lennart Daléus