Krig dödar människor och lemlästar dem fysiskt och psykiskt. Detta är de grundläggande skälen för vår avsky mot krig. Men krig medför också stora skador på miljön. Det gäller allt från användning av övningsfält till regelrätta krigshandlingar.
Det moderna konventionella kriget har genom vapenutvecklingen blivit allt mer förstörande. Dagens konventionella krig slår naturen i spillror och lämnar den förödd och oanvändbar för lång tid framöver.
Brända jorden
Den ''brända jordens taktik'' har vi sett tidigare i historien från Karl XII till Napoleon och Hitler. Stora områden i Vietnam förstördes av USA som vräkte ut fenoxisyror för att hindra fienden från att gömma sig, röra sig fritt eller skaffa livsmedel och andra förnödenheter. De förstörda skogarna har aldrig växt upp igen. Och genom att fenoxisyrorna innehöll dioxiner fick de också många fosterskador som följd. 14 miljoner ton högexplosiva bomber och granater utplånade eller skadade stora arealer. 100 000 hektar skog förvandlades till kraterområden och fem miljoner hektar utsattes för splitter från granater. Matjord och skog motsvarande 325 000 hektar schaktades bort med jättelika landröjningstraktorer.
Atomvinter
Ett kärnvapenkrig är sannolikt den största miljökatastrof som kan drabba oss. Följderna av ett kärnvapenkrig är så omfattande att de blir närmast ofattbara. Radioaktivitet skulle spridas över stora områden. Kärnexplosioner skulle bilda väldiga mängder kväveoxider som förändrar de kemiska reaktionerna i atmosfären. Explosionerna skulle också orsaka eldsvådor över enorma områden och röken och sotet skulle stanna kvar i månader. Gas- och oljekällor som antändes skulle ytterligare öka mängden partiklar i atmosfären. Ett kärnvapenkrig skulle skada ozonskiktet. Allt detta skulle leda till stora klimatförändringar, t ex den s k ''nuclear winter''. På färskvattnet och havet skulle skadorna bli oöverblickbara. Regnvattnet skulle bli ett dödligt gift. Av de få djur som skulle komma att frodas är många sådana som vi nu betraktar som skadegörare.
Resursförbrukare
Militären är en enorm förbrukare av naturresurser och råvaror, inte minst olja. Den förbrukar också landområden för militära övningar eller för provsprängningar. I USA är 200 000 kvadratkilometer avsatta för militära ändamål. I det gamla Sovjet var denna areal minst lika stor. I Filippinerna tar USA med sina militära baser så mycket land i anspråk att det är landets största ägare av jordbruksmark.
Även i Sverige
Också i Sverige skapar de militära aktiviteterna miljöproblem. Det kan vara allt från utsläpp från militärflygplan till problemen med omhändertagandet av gammal ammunition. Också i Sverige använder militären stora mängder naturresurser och stora landområden. Den militära verksamheten är inte underkastad samma miljörestriktioner, kontrollsystem och miljöavgifter som motsvarande civila verksamhet. Det är naturligtvis angeläget att det svenska förvaret systematiskt och konsekvent inlemmas i miljöarbetet.
Ökenkriget
Man börjar nu allt tydligare se effekterna på miljön efter kriget i Irak. Oljekällorna som sattes i brand utvecklade ett väldigt sotmoln som påverkade ljus och temperatur. I Kuwait var det så mörkt under rökmolnet att det inte gick att läsa utomhus ens mitt på dagen. Sotmolnet fördes med vinden till grannländerna Bahrain och Saudiarabien och medförde att medeltemperaturen sjönk tre grader i Bahrain. I staden Dahran i Saudiarabien -- 40--50 mil från källorna -- sjönk högsta dagstemperaturen med 12 grader. Sotet från bränderna har lagt sig över marken. När sotmolnet nu försvunnit tar den mörka marken upp mer värme än tidigare och effekten blir en förhöjd temperatur i området. Förutom sot fanns i röken även oförbränd olja. Fåglar fick så mycket på sig av den oljan att de inte kunde flyga. De kunde bara sitta och vänta på döden. Naturligtvis fick sotet också hälsoeffekter på människorna.
En annan följd av kriget i Irak är att stora områden i öknen körts sönder med tunga fordon, vilket medför att den lösa sanden under jordskorpan släpps fri och börjar driva som flygsand eller som sanddyner. Dessutom är 80--90 procent av landet otillgängligt på grund av minering och ammunitionsdepåer som lämnats kvar i skyttegravarna. När skyttegravarna blåst igen blir ammunitionen kvar.
Ytterligare effekter av kriget är oljespillet i havet och det medvetna utsläppet från oljekällor, då ca en miljon ton olja på kort tid rann ut i havet.
Ny konvention?
Kanske är det dags att helt demilitarisera de regioner i världen där ekosystemen är särskilt ömtåliga. Kriget i Irak aktualiserar en konvention som reglerar vad som måste fredas för miljöns skull i händelse av en konflikt. Dit hör både oljekällor och kärnkraftverk. Kanske går det att skapa ny Genèvekonvention innehållande regler för att förebygga allvarliga miljöeffekter i samband med krigshandlingar.
Debatt nödvändig
Men konventioner är naturligtvis inga absoluta garantier. Vi måste också samla information och öka debatten kring de ohyggliga effekter som ett modernt krig har på miljön. Informationen kring freds- och nedrustningsfrågorna -- och inte minst de som gäller sambandet mellan krig och miljö--förtjänar starkt samhälleligt stöd.
Ny säkerhet
Naturresurs- och miljöfrågorna kommer att spela roll i framtida bedömningar av olika länders ''säkerhet''. Det medför att man i ökad utsträckning måste diskutera hur pengar satsade på militären skapar säkerhet jämfört med satsningar på naturresurshushållning och miljövård. Sannolikt får vi nya säkerhetspolitiska bedömningar -- 1990- talet kan bli den tid då vi i grunden förändrar de traditionella uppfattningarna om nationell säkerhet.
Det militära hotet mot miljön är ytterligare ett starkt argument i fredsarbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krig och miljö.
Stockholm den 27 januari 1992 Lennart Daléus (c)