Vi lever i en dramatisk tid i mänsklighetens historia. Hotet mot miljön, förgiftningen av jord, vatten och luft, kastar mörka skuggor över framtiden. Den massiva upplagringen av nukleära och konventionella vapen hotar vår överlevnad. Den s k skuldkrisen vidgar klyftan mellan syd och nord. Vi konfronteras med ett utbrett våld i öppna och dolda konflikter och grova kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter.
Den demokratiska utvecklingen hotas i Afrika, Asien och Latinamerika inte minst av militarismen. Väpnade konflikter utbryter till följd av religiösa, politiska, sociala eller nationella motsättningar. Den allra senaste tidens utveckling i Europa inger farhågor inför framtiden.
Samtidigt kan vi iaktta ett växande ömsesidigt beroende i världssamhället. Krisen i världen berör oss alla oavsett nationsgränser, t.ex. u-ländernas skuldkris ställer också i- länder inför svåra problem, inte minst den terrorism som gror bland desperata, utarmade människor. Krisen visar bl.a. på behovet av ett vidgat säkerhetsbegrepp. Detta bekräftades redan vid FN-konferensen om nedrustning och utveckling 1987.
Säkerhet har inte bara militära utan också ekonomiska, sociala, humanitära, ekologiska och mänskliga rättighetsaspekter. Förbättrad säkerhet kan å ena sidan skapa villkor som gynnar nedrustning och å andra sidan erbjuda den miljö och den tillförsikt som behövs för ett framgångsrikt utvecklingsarbete.
Den globala krisen visar också på behovet av nya strategier och strukturer för gemensam säkerhet, som kan utgöra ett värn för alla folk och nationer, små och stora, svaga och starka.
Peace Brigade International är en internationell organisation, som sänder ut team som fungerar som skydd och icke-våldsvakter för människor i kampen för mänskilga rättigheter, vid repatriering av flyktingar, etc. Witness for Peace i USA, nordamerikaner som arbetar som fredsskapande styrkor till skydd för befolkningen i Nicaragua.
Kväkarna (Vännernas samfund) har bedrivit medlingsverksamhet i decennier. Freds- och konfliktforskare, verksamma vid fredsinstitut och universitet, har medverkat i fredsförhandlingar i konfliktområden.
Mycket återstår dock att göra för att tillförsäkra jordens folk ett skydd för liv och säkerhet, grundläggande fri- och rättigheter och en fredlig samexistens. Det är därför naturligt att förslag har väckts på många håll i världen att organisera särskilda icke-militära fredsstyrkor, som ett komplement till FN:s fredsbevarande styrkor.
Ett förslag till Global Fredstjänst (arbetsnamn) har diskuterats på internationella konferenser och seminarier och har bl.a. fått ett starkt stöd inom Kyrkornas Världsråd.
Människor, som går in i Global Fredstjänst skall få en gedigen utbildning och träning i bl.a. icke-våld och konfliktlösning för att kunnafrämja mänskliga rättigheter och skydda miljönslå vakt om och utveckla barns rättigheterlära ut metoder och strategier för aktivt icke-våldbistå dem som hotas av kidnappning, tortyr eller mordbistå flyktingar, t.ex.då de återvänder hem övervaka demokratiska processer, däribland valmedla i konfliktsituationerövervaka situationer där ett lands oberoende hotasmedverka i ett lands civilmotståndsbaserade försvardokumentera och rapportera sin tjänstgöring.
I Sverige ser allt fler Fredstjänsten som ett möjligt komplement till militärtjänsten.
På sikt planeras en ettårig utbildning. De som genomgått den kommer inte bara att vara väl förberedda för viss tjänstgöring en kortare period. De kommer också att ha fått beredskap för att hantera konflikter i vardagen -- i familjen, i skolan, på arbetsplatsen, etc.
Global Fredstjänst behöver konkretiseras och prövas. Den kräver en internationell läroplan, en noggrann uppläggning av längre och kortare utbildning, träning och praktik. Den kräver nationell och internationell samordning, organisation och strategi.
En fredlig och rättfärdig världsordning kan inte förverkligas utan ett starkare och effektivt och självständigt FN. FN-stadgan ger utrymme för att skapa system för gemensam säkerhet med fredliga medel, t.ex. kapitel VI om fredlig lösning av tvister och kapitel VII om inskridande i händelse av hot och angrepp.
Det är därför naturligt att Global Fredstjänst på sikt ställs under FN:s beskydd. Robert Muller, f.d. bitr. generalsekreterare i FN, har exempelvis skrivit ett förslag till en Världsfredstjänst (World Peace Service) med inriktning och uppgifter som Global Fredstjänst, med icke- våldsprincipen som grund, under FN:s beskydd. Han uttrycker en förhoppning om att en eller flera regeringar skall lägga fram förslag i FN:s generalförsamling, som anmodar generalsekreteraren att lägga fram en detaljerad plan för en sådan fredstjänst.
Ett internationellt samarbete kring utveckling och samordning av en Global Fredstjänst ligger därför i alla länders intresse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för en FN- studie om möjligheterna att utveckla en global fredstjänst baserad på principen om icke-våld.
Stockholm den 24 januari 1992 Gudrun Schyman (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Jan Jennehag (v) Bertil Måbrink (v)