En värld -- gemensamt ansvar
En politik för gemensam säkerhet och globalt ledarskap
Världens nationer står idag inför utmaningar av global räckvidd. För att säkra fred, demokrati och hållbar utveckling krävs av världens länder att de i internationell solidaritet liksom i eget gemensamt intresse möter utmaningarna med förnyat samarbete.
Det kalla krigets slut har öppnat helt nya möjligheter att möte dessa utmaningar. Murar har fallit. Tidigare låsta sinnen har öppnats. Resurser som länge bundits i överstora krigsmakter kan frigöras. Förenta nationerna kan äntligen bli den internationella organisation som den var avsedd att bli.
Samtidigt är de globala överlevnadsproblemen överhängande. Vårt levnadssätt hotar fortfarande att göra vår planet obeboelig. En miljard människor lever i djupaste armod. Kärnvapnen och krigsmakternas fruktansvärda förstörelseförmåga kan fortfarande komma att utnyttjas i de konflikthärdar som finns. Intolerans och osäkerhet hotar att förvandla nationell, etnisk och kulturell självkänsla till bränsle för konflikter, våld och krig.
Det är en unik kombination av möjligheter och konflikter som präglar vår tid. Vision och handlingskraft krävs av världens ledare för att leva upp till utmaningarna. För socialdemokratin är detta en uppgift av största betydelse.
***
Behovet av internationellt samarbete var ett viktigt motiv när den socialdemokratiska rörelsen bildades för ett århundrade sedan. Så också i Sverige, där Hjalmar Branting fick Nobels fredspris för sitt arbete för fred i Europa. För att driva det moderna globala samarbetet framåt har socialdemokratin ständigt lett nytänkandet vidare.
I slutet av 1970-talet växte konflikten mellan de rika länderna i nord och de fattiga i syd. Willy Brandt samlade då en oberoende internationell kommission som klargjorde hur beroende länder i nord och syd är av varandra för ekonomisk utveckling. Rättvisa för de fattiga är i gemensamt intresse. Idag har bland världens länder och i de internationella organisationerna vuxit fram en helt annan samsyn om behovet av globalt ekonomiskt samarbete.
När kalla kriget i början av 1980-talet åter förmörkade sinnena och kärnvapenupprustningen hotade vår överlevnad tog Olof Palme initiativ till en kommission om nedrustning och säkerhet. Begreppet gemensam säkerhet lanserades. Idag präglar dessa idéer det säkerhetspolitiska samarbetet i Europa och återverkningarna är globala.
Vid mitten av 1980-talet bad FNs generalsekreterare Norges statsminister Gro Harlem Brundtland att leda en kommission för miljö och utveckling. Hoten mot miljön har nått globala dimensioner. Endast en utveckling som tillfredsställer nuets behov utan att äventyra framtidens är hållbar. Med den ledstjärnan samlas i juni 1992 världens länder i Rio de Janeiro, tjugo år efter Stockholmskonferensen 1972, för att enas om miljökonventioner av global räckvidd och ett handlingsprogram uppbackat av nya resurser för globalt miljöoch utvecklingssamarbete.
Brandt-, Palme och Brundtland-kommissionerna samlade under 1980-talet några av världens främsta politiker för att söka lösningar på problem som hotar alla länder. Under slutet av årtiondet samlades också en rad framstående ledare från Afrika, Asien och Latinamerika kring ett program för reformer och samarbete i länderna i syd.
Kommissionernas visioner och analyser har visat sig ha stor genomslagskraft. Samtidigt har emellertid genomförandet av många förslag begränsats av det bistra politiska klimat som rått mellan stormakterna.
När Berlinmuren föll 1989 ändrades förutsättningarna i ett slag. För att ta tillvara de helt nya möjligheter som uppstått genom den politiska öppningen bad Willy Brandt i januari 1990 Ingvar Carlsson att leda ett arbete som skulle ange en riktlinje för hur världens länder skall kunna svara upp mot de nya utmaningarna. I april 1991 kunde så ett trettiotal ledare från världens olika delar samlas vid ett möte i Stockholm. De enades om att underteckna ett dokument, ''Gemensamt ansvar under 1990-talet -- Stockholmsinitiativet för gemensam säkerhet och globalt ledarskap''.
Detta initiativ sammanfattar några av de allra viktigaste frågorna som vi står inför: att säkra fred och säkerhet i världens olika regioner, att se till att nedrustningen fullföljs och resurser frigörs, att utrota den extrema fattigdomen, att säkra en stabil global ekonomisk tillväxt, att säkra en miljömässigt hållbar utveckling, att bromsa befolkningstillväxten, att garantera att de mänskliga rättigheterna respekteras, att åstadkomma en demokratisk samhällsutveckling i alla länder.
Detta är stora krav. Men vår tid medger inte lägre ambitioner. Socialdemokratin kommer att med all kraft verka för att dessa mål förverkligas.
***
Det är uppenbart att det måste till nya globala och regionala samarbetsformer om dessa mål skall uppnås. Stockholmsinitiativet skrev:
Medan historien håller oss tillbaka med gammal nationalism och oreformerat suveränitetstänkande är realiteten nu den att världen är på väg att bli ett enda mänskligt grannskap. Det finns ingen fristad som kan skydda länder från militära katastrofer, ekonomiska kriser, fattigdoms-driven migration eller miljöförstöring. Den snabba takt med vilken händelser idag inträffar har i grunden förändrat tidsramen inom vilken människor agerar och samhällen påverkas. Vi är i trängande behov av ett förstärkt system av globalt ledarskap.
-- -- --
Det står klart att själva processen att upprätta en global säkerhets- och samarbetsordning inte kan skjutas upp. Den gamla ordningen är passé och en ny världsordning måste upprättas. Antingen tillåter vi denna nya ordning att avgöras av maktens nycker eller skapar vi den medvetet så att den svarar mot människans behov.
När samarbetet i FN och andra internationella organisationer under det gångna årtiondet försvårades kom besluten i de mest centrala frågorna att i realiteten fattas utanför dessa organisationer i en mindre krets länder. Stormakternas toppmöten och de största i-ländernas sammankomster i s.k. G7-möten eller till och med mindre sammansättningar har kommit att stå i centrum snarare än de internationella organisationernas toppnivåmöten.
Trots att den politiska situationen nu är annorlunda och FN tillerkänns större möjligheter är risken stor för ett genomslag för en unipolär världsordning, en ordning som framför allt präglas av de stora i-ländernas intressen. Detta är inte tillfredsställande.
Det kommer inte att vara acceptabelt för det 150-tal andra nationer som inte kommer till tals i en sådan världsordning. Den har varken moralisk eller demokratisk grund. Överenskommelser som nås i en sådan värld riskerar att varken se till helhet eller hållbarhet. Motsättningar som inte får en genuin lösning återkommer, i förvärrad tappning. Nya murar får inte byggas mellan världens länder.
***
Förenta nationerna är vår största tillgång i arbetet med att skapa en världsordning byggd på genuint samarbete. Förenta nationernas stadga är kanske mänsklighetens viktigaste dokument någonsin. Det ger organisationen ett kraftfullt mandat att agera för sina medlemmars gemensamma intressen.
På detta skall vi bygga vidare. Förenta nationerna skall stärkas. I en anda, liknande den i San Francisco 1945 då stadgan undertecknades, bör världens ledare samlas för att visionärt utforma det system för gemensam säkerhet och globalt ledarskap som vår nya tid kräver och möjliggör. Stockholmsinitiativet föreslog ett sådant toppmöte och hur det borde förberedas.
Särskilt viktigt blir det nu att fortsätta arbetet med att reformera och stärka FNs verksamhet. Många möjligheter står öppna att driva detta arbete framåt.
Först och främst bör FNs nya generalsekreterare, Boutros Boutros Ghali, erbjudas allt stöd i sitt arbete. En omorganisation av generalsekreterarens stab har förberetts. En förstärkning är nödvändig om generalsekreteraren skall kunna fullgöra de förestående uppgifterna. Det är också nödvändigt för att kunna möta de krav som ett mer handlingskraftigt säkerhetsråd kommer att ställa.
Även arbetet på säkerhetsrådsnivå bör förstärkas. Säkerhetsrådet kan nu komma att leva upp till det mandat som FN-stadgan ger. De världspolitiska förändringarna har gett anledning att se över dess arbetsformer.
Ett mycket akut område som kräver förstärkning är FNs fredsbyggande och fredsbevarande verksamhet, liksom dess humanitära insatser. På båda dessa områden har Sverige tidigare lagt fram konkreta förslag till hur verksamheterna bör utvecklas, reformeras och förstärkas.
Den förestående FN-konferensen om miljö och utveckling i Rio de Janeiro i juni 1992 erbjuder ett mycket viktigt tillfälle där formerna för det internationella samarbetet på ett område av helt avgörande global betydelse kommer att utformas. Sverige har lagt ned stort arbete på förberedelserna för denna konferens. Socialdemokratins program läggs fram i en särskild miljöpolitisk motion.
Generalförsamlingen har inlett ett arbete för att reformera FNs arbete på det ekonomiska och sociala området. Detta kommer att diskuteras vid ett möte med FNs ekonomiska och sociala råd, ECOSOC, i juli 1992, varefter viktiga beslut kommer att fattas under generalförsamlingens höstmöte 1992. De nordiska länderna har, på svenskt initiativ, bedrivit ett flerårigt utredningsarbete för att bidra med konkreta förslag till denna process. Det s.k. Nordiska FN-projektet presenterade sin slutrapport sommaren 1991 och överlämnade den till FNs generalsekreterare.
FN-projektet har mottagits med stort intresse och stor uppskattning i många länder. Bättre styrformer krävs för FNs olika organ. Medlemsländerna måste få bättre möjligheter att fastställa de avgörande övergripande politiska riktlinjerna för FN-organens arbete, något som i dagens splittrade organisation är svårt, t.ex. genom ett Internationellt utvecklingsråd eller ett förstärkt ECOSOC. FN-organens dagliga arbete måste effektiviseras, t.ex. genom ett starkare ledarskap från mindre styrelser. Formerna för hur UNDP, Unicef och andra utvecklingsprogram finansieras måste ses över, bl.a. för att åstadkomma de volymer som krävs och en bättre fördelning av kostnaderna. Rollerna mellan dessa olika organ, FNs fackorgan, Världsbanken och andra internationella organisationer behöver också bättre klargöras och renodlas.
Det Nordiska FN-projektet har lagt fram en rad viktiga förslag. Den parlamentariska utredning av det multilaterala biståndet som nyligen lämnade sitt betänkande bekräftar riktigheten i Nordiska FN-projektets huvudsakliga slutsatser. Sverige måste nu med kraft driva dessa frågor vidare tillsammans med andra medlemsländer inom FN.
***
Att bygga ett nytt system, en ny världsordning för gemensam säkerhet och globalt ledarskap, är en stor och krävande uppgift. Sveriges utrikespolitik har under socialdemokratisk ledning lagt en god grund för att vi skall kunna ge ett nyskapande och konkret bidrag i denna process.
Nu måste också den borgerliga regeringen föra detta vidare.
Det har emellertid varit nedslående att under den gångna hösten kunna konstatera att den moderatledda utrikespolitiken förefaller helt sakna global utblick. Moderaternas perspektiv sträcker sig inte bortom Europas och de rika ländernas gränser. Europapolitiken är av central betydelse för vårt land -- och socialdemokraterna tar upp den i flera motioner. Men det har redan länge varit uppenbart för vår generation att ingen av oss längre kan räkna oss bara som svenskar och européer. Vi måste också se oss som medborgare i världen.
Ett världsomfattande engagemang ligger starkt i Sveriges intresse. Svensk välfärd är beroende av att vi klarar av att skapa ett effektivt globalt samarbete. Svenskt näringsliv behöver alltmer marknaderna också utanför Europa. Sveriges miljöproblem kan inte lösas utan också globala överenskommelser. Sverige kommer inte att stå opåverkat om fattigdomen tilltar och driver fram en ökad migration. Sverige kommer inte att stå opåverkat om intolerans och främlingsfientlighet eldar under nya konflikter. Nya murar kan inte skydda oss.
I upplyst egenintresse, i internationell solidaritet, måste Sverige driva dessa frågor. Socialdemokraterna kräver av regeringen att den i Förenta nationerna, i andra internationella fora och i direkta kontakter med andra länder med kraft och konkretion söker förverkliga de idéer om gemensam säkerhet och globalt ledarskap som behandlats i denna motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen med kraft och konkretion verkar för ett förnyat internationellt samarbete i syfte att främja gemensam säkerhet och globalt ledarskap i enlighet med Stockholmsinitiativet och vad som framförts i denna motion,
2. att riksdagen begär att regeringen stimulerar och underlättar initiativ som verkar i denna riktning.
Stockholm 20 januari 1992 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Odd Engström (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Mona Sahlin (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s)