Med anledning av riksdagens revisorers förslag får vi anföra följande synpunkter och yrkanden.
Revisorernas förslag och synpunkter omfattar flera områden av biståndsverksamheten:Regeringens information till riksdagen behöver förbättras.Allt bistånd till programländerna skall räknas in i de s.k. landramarna.Kostnaderna för SIDAs administration skall framgå av riksdagens anslagsbeslut.Regeringens styrning av SIDA bör vara mera målinriktad och mindre detaljerad, vilket innebär att rollfördelningen mellan utrikesdepartementet och SIDA bör omfördelas.SIDAs inre arbete bör omorganiseras.Närkonsulters ställning måste prövas.
Utöver de av revisorerna påpekade problemen bör enligt vår uppfattning i detta sammanhang också målen för svenskt utvecklingssamarbete prövas. Det övergripande målet, sådant det för närvarande beskrivs, är att svenskt utvecklingssamarbete skall syfta till att höja de fattiga folkens levnadsnivå.
Detta bör kunna genomföras på ett mera flexibelt sätt, som bättre åskådliggör att svenskt utvecklingssamarbete också syftar till att skapa respekt för mänskliga rättigheter och en demokratisk och marknadsekonomisk utveckling i utvecklingsländerna. Därigenom skapas förutsättningar för utveckling av ekonomisk verksamhet och en ökad levnadsstandard i de egna länderna. En stor del av biståndet bör öppet avsättas för att minska skuldsättningen i de fattiga och skuldsatta länder, som strävar efter att uppfylla dessa mål. Vidare bör i detta sammanhang övervägas en övergång till ett mer projektinriktat bistånd.
I en översyn av svenskt utvecklingssamarbetes mål bör också diskuteras avvägningen mellan svenskt utvecklingssamarbete med de länder som frigjorts ur totalitära system och de traditionella utvecklingsländerna.
När det gäller svenskt utvecklingssamarbete med de öst- och centraleuropeiska länderna bör övervägas möjligheten att instifta ett särskilt institut eller organ för att driva och samordna utvecklingssamarbetet. I ett sådant institut, som kan få formen av ett aktiebolag eller en stiftelse kan svenskt näringsliv inbjudas att delta så att en organisation, liknande exportrådet, eventuellt kan åstadkommas.
Utvecklingssamarbetets olika organ bör kunna bli föremål för en förutsättningslös omprövning. Förutom att organisationen inom SIDA skall kunna prövas bör också de övriga organen SARECs, BITS, SWEDECORPs och utrikesdepartementets befattning med biståndsfrågor kunna prövas. En idé som särskilt bör prövas är att BITS verksamhet inom Öst- och Centraleuropaländerna förenas med den verksamhet, avseende dessa länder, som bedrivs inom SWEDECORP och det föreslagna institutet för utvecklingssamarbete med länderna i Öst- och Centraleuropa. Därmed skulle utvecklingssamarbetet med dessa länder lyftas ut ur den traditionella biståndsverksamheten. I detta sammanhang bör även relationen mellan biståndsanslaget och exportkreditanslaget omprövas så att exportkreditförluster avseende länder till vilka bistånd kan utgå belastar biståndsanslaget.
Revisorernas förslag att en förutsättningslös utredning också skall omfatta konstruktionen av de anslag som anvisas av riksdagen är väl motiverat och bör genomföras. Det är oacceptabelt för riksdagen att regeringen disponerar över biståndsanslaget så att därav betalas exempelvis byggandet av svenska ambassader eller en alltför stor kader av personal.
I en utredning rörande svenskt utvecklingssamarbete bör också övervägas möjligheten att öka graden av multilateralt samarbete i utvecklingsverksamheten. Det bilaterala utvecklingssamarbetet leder till att mottagarländerna i många fall måste upprätthålla många olika mottagarorganisationer som anpassas till givarländernas speciella biståndsinriktning. Om flera länder kunde samordna sitt biståndsarbete skulle mottagarländerna med all sannolikhet kunna effektivisera sin mottagning av lämnat bistånd och lämna utrymme i de egna länderna för ett samarbete med ett multilateralt biståndsorgan. En översyn av svenskt biståndssamarbete bör alltså även kunna pröva möjligheten att åstadkomma ett ökat inslag av multilateralt samarbete i biståndsverksamheten. Ett samarbete med internationella NGO även vid bilateralt biståndssamarbete bör också prövas.
Revisorerna uppehåller sig i betydande omfattning vid en granskning av dels förhållandet mellan regeringen och SIDA, dels förhållandena inom SIDA. Vi anser att en utredning om svenskt biståndssamarbete måste i mycket hög grad avse förvaltningen av svenska biståndsanslag inom biståndsorganet och i vad avser relationen mellan biståndsorganet och regeringen.
Det är ytterligt angeläget att riksdagen fortlöpande kan utöva insyn och kontroll över biståndsmedlens användning och svenskt bistånds huvudsakliga inriktning. Utredningen bör därför särskilt uppehålla sig vid möjligheten till politisk insyn i biståndssamarbetet. Parlamentariskt inflytande måste därför finnas icke blott vid anvisningen av svenska biståndsmedel utan även vid förvaltningen av biståndsmedlen och vid verkställigheten av lämnat svenskt bistånd. Utfallet av svenskt biståndssamarbete bör fortlöpande utvärderas av ett fristående organ.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att skyndsamt pröva omfattningen av förvaltningen och målen för svenskt biståndssamarbete,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i övrigt i motionen anförts rörande målen för en sådan utredning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskild samordning av utvecklingssamarbetet med länderna i Öst- och Centraleuropa.
Stockholm den 25 oktober 1991 Birger Hagård (m) Birgit Henriksson (m)