Förenta Nationerna (FN) har under de senaste åren fått en allt viktigare roll i världspolitiken. Framför allt beror det på att stormaktskonflikten mellan USA och det numera upplösta Sovjetunionen minskade.
Under det ''kalla krigets'' dagar blockerade ofta stormakterna varandra i FNs säkerhetsråd. FNs möjligheter till ett kraftfullt och effektivt agerande i exempelvis konflikter mellan olika stater var minst sagt kraftigt beskurna.
Genom den förändrade situationen, främst i det forna Sovjetunionen, förändrades detta. Det första tecknet på en ny roll för FN kom genom de beslut som stormakterna kunde enas om i säkerhetsrådet i samband med konflikten mellan Irak och Kuwait. Efter detta har FNs betydelse och möjligheter att agera för att lösa konflikter blivit betydligt större.
Med den nuvarande världsutvecklingen är det troligt att FNs roll i världspolitiken kommer att stärkas. Inte bara inom området konfliktlösning utan även i frågor om hälso- och sjukvård, utbildning, miljö etc. FN kommer förhoppningsvis att kunna bli det organ som grundarna en gång avsåg -- ett internationellt organ som på ett tidigt stadium kunde stoppa väpnade konflikter och samordna många staters agerande i för mänskligheten avgörande frågor.
För den unga generationen kommer FN att bli ett betydligt viktigare organ än vad det trots allt varit under det kalla krigets dagar. Det är genom FN man kommer att se möjligheterna till lösningar av bl.a. världens miljöproblem och den ojämlika fördelning som finns mellan i- och u-värld.
Det är mot denna bakgrund viktigare än någonsin att involvera unga människor och deras organisationer i FN- arbetet. Dels för att öka kunskapen om FN och dess olika organ, dels för att göra ungdomar mer delaktiga i den internationella förändringsprocessen.
På initiativ av de ungdomsdelegater som deltar i FNs generalförsamlings arbete arrangerades i maj 1991 ett stort möte i Wien -- UN Youthforum. Vid detta konstaterades att det är en brist i FN att ungdomar i så liten utsträckning får möjlighet att delta i olika FN-sammanhang. Mötet frågade sig varför inte ungdomar och deras åsikter mer aktivt tas tillvara i FN-arbetet?
UN Youthforum är ett exempel på hur man kan sprida kunskaper om och engagera ungdomar för FN-tanken. Sverige bör agera för att ungdomar och deras egna organisationer ges möjlighet att regelbundet träffas till liknande möten för att diskutera sina krav på världsorganisationen.
Ett annat sätt att engagera de kommande generationerna för FN är att respektive land i sina delegationer utser ungdomsdelegater till FNs generalförsamling. Danmark, Norge och Nederländerna har sedan många år tillbaka givit ungdomsorganisationerna denna möjlighet. I Nederländerna används denna ungdomsdelegat aktivt för att sprida kunskap om FN bland hemlandets ungdomsorganisationer, skolor etc.
Vid FNs generalförsamling 1990 gjorde dessa ungdomsdelegater ett gemensamt upprop till alla FN- delegater att i framtiden låta ungdomar ingå i deras nationella delegationer.
Sverige har vid några tillfällen låtit ungdomar vara med i den svenska delegationen till FNs generalförsamling. Senast detta inträffade var 1987.
Med tanke på den utveckling av FNs roll i världspolitiken som nu sker är det viktigt att Sverige ser över hur kunskapen om FN ska breddas till fler medborgare i vårt land. Ett bra sätt är att låta de svenska ungdomsorganisationerna årligen utse en av delegaterna i den svenska FN-delegationen. Detta i kombination med resurser för informations- och kunskapsspridning borde kunna göra att vi inom några år har ökat kunskapen om FN bland ungdomar och säkerligen ökat ungdomsgenerationens engagemang för FN.
Ett svenskt agerande för regelbunda FN-möten för ungdomar, en svensk ungdomsdelegat till FN och resurser för information om FN bland svenska ungdomar skulle också mot omvärlden visa hur viktigt vi anser FN vara och betydelsen av att låta den unga generationen bli aktivt involverad i FN-arbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att involvera ungdomar och deras organisationer i FN-arbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kontinuerligt utse en ungdomsdelegat i den svenska FN-delegationen.
Stockholm den 27 januari 1992 Kent Carlsson (s) Ulrica Messing (s) Martin Nilsson (s)