Så inleddes en trepartimotion till riksdagen 1987 om ökade anslag till information om fred och nedrustning. Vidare påtalades att ''Folkrörelsernas engagemang och medverkan i den säkerhetspolitiska debatten och studiearbetet är relativt unik för vårt land.''
Motionen resulterade i att riksdagen beslöt i enlighet med motionen att etappvis höja anslaget för information om fred och nedrustning (F3). Som riktpunkt för medelsanvisningen angavs en promille av försvarskostnaderna.
I årets budgetproposition har regeringen aviserat att man återkommer till riksdagen med förslag vad gäller försvarskostnaderna i en särskild proposition den 25 februari 1992 avseende budgetåret 1992/93. Redan nu deklareras dock att totalförsvaret ska få ett visst tillskott av nya resurser.
Vad gäller det ovan nämnda F3-anslaget, så föreslår regeringen att det minskas med 2 miljoner kronor med anledning av regeringens beslut att minska de statliga utgifterna. Därmed frångås principen att etappvis höja anslaget till en promille av försvarsanslaget. Riksdagen bör ta ställning till denna principiella fråga.
Regeringen gör en översyn av nedrustningspolitiken som även omfattar en preliminär bedömning av F3-anslagets utnyttjande och en diskussion om principer för anslagsfördelning och redovisning vad avser erhållna bidrag. Därför har regeringen inte föreslagit någon fördelning av grundbidragen till folkrörelser och andra ideella organisationer.
Redan nu har emellertid beskrivningen av anslaget förändrats. Så talas t.ex. inte längre om fredsrörelsens viktiga arbete som opinionsbildare.
För ett år sedan konstaterades att fredsrörelsen under 80-talet vuxit sig allt starkare i Sverige och att dess opinionsbildande verksamhet utvidgats och funnit nya arbetsformer. Detta uppfattades som något positivt för svensk säkerhetspolitik och nedrustningssträvanden.
Det är angeläget att fredsrörelsens arbete inte undermineras genom minskade anslag.
Visserligen har de senaste årens utveckling i Europa och Sovjetunionen, såsom regeringen påpekar, förändrat förutsättningarna för säkerhets- och nedrustningsarbetet. Men det råder ingalunda fred i världen. I det forna Jugoslavien bröt ett grymt krig ut förra året och likaså har grava etniska konflikter i f.d. sovjetiska republiker kommit i dagen. I vårt eget land har rasism och främlingsfientlighet ökat. Folkrörelserna har viktiga uppgifter att fylla både vad gäller opinionsbildning och kontakter mellan folkgrupper.
Det är således viktigt att slå vakt om det betydelsefulla arbete som fredsrörelsen utför. F3-anslaget bör mot denna bakgrund även i fortsättningen vara avsett för folkrörelser och andra ideella organisationer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslaget F3 Information om freds- och nedrustningssträvanden m.m.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingela Mårtensson (fp) Charlotte Branting (fp)