Sedan andra världskrigets slut har republiken Kina (Taiwan) med sina drygt 20 miljoner invånare utvecklats till en betydande industrination. Tillväxten har ökat kraftigt varje år. Taiwan är en av världens främsta exportnationer, före Sverige och långt före Kommunist-Kina. BNP per capita är i nivå med den i flera europeiska länder, inflationen är låg liksom arbetslösheten (ca 2 procent 1991), handelsöverskottet är stort men sjunker gradvis. En hög valutareserv (ca 425 miljarder kronor) och frånvaron av utlandsskuld gör Taiwan till en ekonomisk stormakt. Taiwan är också politiskt stabilt och en demokrati. Vid valen till nationalkongressen i december erhöll det regerande Kuomintangpartiet ca 70 procent av rösterna.
Taiwan är av största intresse för Sverige. Investeringar görs inte bara i USA (t ex 40 procent i McDonnell/Douglas enligt pressuppgifter i december) utan också i Sverige. Handelsutbytet är omfattande; volymen uppgår till 5--6 miljarder kronor årligen och ökar stadigt. Det är långt mer än handelsutbytet med Kommunist-Kina. Taiwan är idag Sveriges näst största handelspartner i Asien efter Japan.
Den svenska exporten till Taiwan har hittills avsatts inom den privata sektorn. Flertalet större svenska exportföretag finns representerade på Taiwan. Inom en rad branscher har den svenska industrin en stark ställning. Förhoppningsvis kan den befästas ytterligare. Den största tillväxtpotentialen i republiken Kina under 1990-talet finns emellertid inom dess statliga sektor. En sexårsplan omfattar investeringar på totalt ca 3.000 miljarder kronor, varav en tredjedel förväntas finansieras av den privata sektorn. Det rör sig om energiförsörjning (bl a Taiwans fjärde kärnkraftverk), stora miljövårdssatsningar (luft, vatten och avfallshantering), transport och telekommunikation, där de största satsningarna görs, bostäder och byggande samt utvecklingsstöd för vissa industrigrenar. Detta ger goda förutsättningar inte bara för svensk varuexport till Taiwan utan också för industriellt samarbete inom en rad områden.
Detta ställer allt större krav på väl fungerande relationer mellan Sverige och republiken Kina. De båda kinesiska staterna har alltifrån begynnelsen förfäktat principen att inte ha några diplomatiska relationer med ett land som erkänt den motsatta parten. Då allt fler länder kom att ge Kommunist-Kina sitt erkännande, innebar detta också att republiken Kina (Taiwan) successivt förlorade många diplomatiska kontakter. Detta skedde också för Sveriges vidkommande, sedan kommunistregimen i Peking hade erkänts.
Åtskilliga länder i Asien, Afrika och Latinamerika föredrar dock i dag att ha diplomatiska relationer med republiken Kina framför Kommunist-Kina, och de har under senare år blivit allt fler. Möjligen kan ett av skälen i några fall vara en förhoppning om att komma i åtnjutande av den ganska omfattande u-hjälp som ges av Taiwan. För många länder liksom för vänner till den kinesiska kulturen har det dock efter det brutala förtrycket i Kommunist-Kina tett sig betydligt rimligare att ha direkta kontakter i första hand med den egentlige arvtagaren till den kinesiska civilisationen, dvs. republiken Kina (Taiwan).
Då ett land erkänt den kommunistiska motparten, har Taiwan tidigare alltid avbrutit de diplomatiska förbindelserna med ifrågavarande stat. Detta gynnade inte relationerna och ganska snart valde Taiwan i stället att omvandla sin ambassad till ett handelskontor, som i realiteten ombesörjer samma uppgifter som en ambassad, viseringar m.m.
Sverige har alltså inte officiella diplomatiska relationer med vår näst störste handelspartner i Asien. I stället har kontakterna tidigare skötts av ett privatfinansierat handelskontor i Taipei, som dock förra året har övertagits av Exportrådet och därmed fått en önskad ''halvofficiell'' ställning. Republiken Kina har på ett motsvarande sätt en representation i Sverige i Taipei Trade, Tourism & Information Office.
I takt med Taiwans ekonomiska framgångar har kraven på direkta myndighetskontakter med andra länder vuxit sig allt starkare. Det förväntas, att andra länder inbjuder taiwanesiska myndigheter och politiska befattningshavare till överläggningar, samtidigt som officiella besök görs på Taiwan av ledande politiker från andra länder. Sverige har knappast befäst sin position i detta hänseende under de socialdemokratiska regeringsåren. Det krävs också, att viseringar för medborgare i republiken Kina, som önskar besöka andra länder -- affärsmän men i ökande utsträckning också turister -- utfärdas snabbt och effektivt. Sverige har släpat efter ganska avsevärt i detta avseende.
Alla utländska representationskontor i Taiwan har fått vissa privilegier. Detta gäller också det svenska kontoret i Taipei. De får vissa lättnader, främst ekonomiska, och lätt och smidig kontakt med myndigheterna i Taiwan. Kravet på reciprocitet växer sig ganska naturligt allt starkare från taiwanesisk sida.
Republiken Kinas kontor i Stockholm har hittills inte fått likvärdiga villkor. Det är angeläget att uppnå en bättre balans, vilket också kan gynna svenska intressen i Taiwan. Det kan erinras om att andra länder, som erkänt Kommunist-Kina samtidigt, låtit Taiwans handelskontor behålla samma status som en ambassad, vilket inte minst underlättar de kinesiska representanternas arbete.
Det skulle uppenbarligen främja relationerna mellan våra båda länder, om Sverige beviljade Republiken Kinas handelskontor samma status som en ambassad eller i varje fall avsevärda lättnader på olika områden. Det vore en good-will-gest, som ytterligare skulle fördjupa relationerna mellan våra båda länder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att förbättra relationerna till Republiken Kina (Taiwan).
Stockholm den 24 januari 1992 Birger Hagård (m) Gullan Lindblad (m) Margit Gennser (m) Ulf Melin (m) Hugo Hegeland (m) Nic Grönvall (m)