En livaktig och mångfacetterad vetenskaplig verksamhet inom det utrikes- och fredspolitiska området är av stor vikt för det internationella arbetet för fred och nedrustning och för Sveriges möjligheter att fullfölja sina banbrytande insatser på detta område.
Vid Uppsala universitet har institutionen för freds- och konfliktforskning skapat en internationellt uppmärksammad databas över pågående internationella konflikter. Databasen täcker alla väpnade konflikter. Ursprunget till projektet var ett anslag från Riksbankens Jubileumsfond. Detta användes för att utveckla metoder grundade på internationell konfliktforskning. En rikhaltig informationsbas har nu skapats. Insatsen har avsatt avsevärda resultat under senare år. Sedan 1987 svarar institutionen för ett kapitel om konflikter och konfliktlösning i SIPRI:s internationellt spridda årsbok.
Sedan 1988 har detta arbete bedrivits med hjälp av tillfälliga anslag från utrikesdepartementet. Syftet har varit att bygga upp en svensk kompetens inom fältet. Anslaget används för att möjliggöra en av institutionen själv utgiven publikation. Denna innehåller information också om ''små'' väpnade konflikter, konflikter som potentiellt kan bli mycket allvarliga och som alltid innebär mycket svåra mänskliga lidanden, förstörelse av oersättliga kulturvärden och ekonomisk katastrof för landet. Vi ser tydliga exempel på detta i t.ex. Jugoslavien, Somalia, El Salvador och Kambodja.
Denna skrift har på kort tid blivit institutionens mest spridda utgåva. Den citeras flitigt i press, i Sverige och internationellt, och refereras också av internationella beslutsfattare. Uppsatser och doktorsavhandlingar använder detta material, liksom universitetsundervisning i Sverige och utomlands.
Genom detta arbete har institutionen också kommit att engageras i internationellt medlingsarbete, senast genom den konferens som hölls mellan kambodjaner från olika sidor, i augusti 1991. I december anordnade institutionen, med anledning av Nobelprisens 90-årsjubileum, ett internationellt symposium om möjligheten att förutse framtida konflikter. Deltagare kom bl.a. från FN- sekretariatet, Internationella Röda Korset, kväkarna och forskarvärlden.
Arbete bedrivs nu med 1991 års konflikter. Under våren kommer SIPRI:s årsbok med de större konflikterna under året. Till sommaren publiceras institutionens egen årsskrift. Detta arbete är möjligt med hjälp av medel som utlovats men ännu ej utbetalats av utrikesdepartementet i enlighet med utskottets beslut 1991 (1990/91:UU18, s. 21). Dessa medel förbrukas under innevarande budgetår. Det är därför viktigt att en mer långsiktig form skapas för att säkerställa denna forskningsverksamhet. Med hjälp av två forskningstjänster och en tjänst för administration och information ges en tillräcklig grund för arbetet. Därtill krävs medel för prenumerationer och vissa resor. Totalt skulle ett anslag om 850 000 kr. göra det möjligt att vidmakthålla och vidareutveckla detta projekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet från och med budgetåret 1992/93 bör ges ett regelbundet anslag från utrikesdepartementet på en tillräcklig nivå för att kunna upprätthålla internationellt hög kvalitet på forskning om konflikter och konfliktlösning.
Stockholm den 23 januari 1992 Birgitta Dahl (s) Gunnar Thollander (s) Ingrid Andersson (s) Björn Kaaling (s)