De senaste årens omvälvande förändringar i samband med det förutvarande Sovjetunionens sönderfall har medfört förändringar i de utrikes- och säkerhetspolitiska uppfattningarna i Norden. I nordiskt samarbete har införts en ökad samverkan i utrikesfrågor, och i Nordiska rådet förs numera en öppen debatt i utrikes- och säkerhetspolitik. Den ökande internationaliseringen förutsätter vidare ett kontaktutbyte som inte funnits tidigare.
Nordisk samverkan i utlandet har i olika sammanhang tidigare tilldragit sig rådets uppmärksamhet. Dels anses det värdefullt att Norden uppträder utåt som en enhet, dels har man önskat utnyttja de möjligheter till rationaliseringar och besparingar som en samverkan innebär.
En rad nya stater har nyligen tillkommit, i vilka de nordiska länderna avser att upprätta diplomatisk representation. Bl.a. av kostnadsskäl är det lämpligt och önskvärt att de nordiska länderna prövar möjligheterna för ett samgående i fråga om sin utlandsrepresentation i dessa länder.
Ett sådant samgående skulle innebära stora ekonomiska fördelar och bättre förutsättningar för täta förbindelser med länderna i fråga. En gemensam utlandsrepresentation skulle också i omvärlden understryka den nordiska samhörigheten och den gemensamma identiteten.
Redan nu har Norden ett omfattande diplomatiskt samarbete som tagit sig uttryck i informationsutbyte, gemensamma tekniska lösningar m.m. Men man kan tänka sig lösningar, som går steget längre. Det väsentliga är att söka nå fram till reella enheter utan att effektiviteten åsidosätts.
En sådan möjlighet vore exempelvis att koordinera den nordiska representationen enligt en arbetsfördelningsprincip, så att, inom en ländergrupp, nordiska ambassadörer sänds till olika huvudstäder med det övriga Norden representerat på lägre tjänstemannanivå, medan själva sändebudsfunktionen sköts genom sidoackrediteringar.
Ett dylikt förfaringssätt kunde tillämpas i exempelvis de f.d. sovjetrepublikerna och de f.d. jugoslaviska delstaterna. Det skulle också kunna utgöra alternativ till den indragning av ambassader som ifrågasatts i exempelvis tredje världen, där inom biståndsarbetet en nära nordisk samverkan fungerar mellan ambassaderna. Därmed skulle globaliteten i nordisk diplomatisk representation lättare kunna bibehållas.
Enligt vår mening bör de nordiska länderna, i det nya utrikespolitiska läge som uppstått, överväga lösningar för att ytterligare samordna sin utlandsrepresentation. En på detta sätt manifesterad, gemensam utlandsprofil skulle gagna den nordiska enhetstanken och ge eftertryck åt det nordiska agerandet i internationella sammanhang. En samordnad utlandsrepresentation skulle också, i rådande besparingstider, möjliggöra nordisk diplomatisk närvaro i områden, där en sådan annars inte blir möjlig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att pröva frågan om gemensam nordisk utlandsrepresentation i vissa stater.
Stockholm den 23 januari 1992 Elver Jonsson (fp) Lars Sundin (fp)