Våren 1991 lade riksdagens revisorer fram en rapport (1990/91:6) om effektiviteten i förvaltningen av svenskt utvecklingsbistånd. Efter remissbehandling har revisorerna nu lagt fram sina förslag med anledning av den genomförda granskningen.
Revisorerna begär till att börja med förslag till förändrad konstruktion av biståndsanslaget och förbättrad redovisning till riksdagen i enlighet med vad revisorerna anfört. De föreslår vidare ett tillkännagivande till regeringen i fyra punkter som bl.a. berör regeringens styrning av SIDA. De hemställer slutligen också om ett uppdrag till riksdagsutredningen i en mer övergripande fråga: riksdagsledamöters representation i statliga myndigheters styrelser.
Den nya regeringen har i sin regeringsförklaring klart markerat att enprocentsmålet ligger fast. Östbiståndet skall inte finansieras på u-ländernas bekostnad. Systemet med avräkning av asylkostnader mot u-landsbiståndet skall successivt avvecklas. Den urholkning av enprocentsramen som socialdemokraterna inledde kommer därmed att upphöra.
Detta är ett utomordentligt välkommet besked. Det innebär för det första att Sverige inte längre kommer att använda u-landsbiståndet som besparingsobjekt. Större resurser kommer att stå till förfogande för angelägna insatser i u-länderna än vad som skulle blivit fallet om den socialdemokratiska politiken hade fortsatt.
Men det bör också ge ett ökat utrymme för en ingående granskning av biståndets innehåll. Den tid som hittills -- till följd av den förra regeringens politik -- ägnats åt volymfrågor kan nu användas för att diskutera effektivitet. Precis som inom andra skattefinansierade verksamheter måste strävan vara att få ut så mycket som möjligt av varje satsad krona.
I själva verket är effektivitet särskilt angelägen just inom u-landsbiståndet med tanke på att verksamheten tar sikte på extremt fattiga och utsatta människor. Effektivitet i biståndet är en första rangens solidaritetsfråga. Vår omsorg skall gälla de fattiga människorna -- inte biståndets invanda former och organisation.
I vår partimotion om u-landsbiståndet (1990/91:U266) ägnade vi från folkpartiet liberalernas sida en betydande uppmärksamhet åt effektivitetsfrågor och de lärdomar flera decenniers biståndsarbete nu givit. Låt mig kort referera några av de synpunkter vi där framförde:Till misstagen i svensk biståndspolitik hör att man ofta reagerat alltför lojt mot många u-landsregeringars ekonomiska politik och inställning till demokrati och mänskliga rättigheter. Även kloka projekt kan misslyckas om de genomförs exempelvis i en planekonomisk miljö.Eftersom projektbistånd hårt belastar många u-länders redan svaga administration bör Sverige i ökad utsträckning utnyttja enklare och bredare överföringsformer.Vi bör förbättra mekanismerna för utvärdering och erfarenhetsuppbyggnad i biståndet. Folkpartiet liberalerna förespråkade bl.a. ett snabbt genomförande av förslaget om ett slags biståndets motsvarighet till expertgruppen för studier i offentlig ekonomi.
Mot denna bakgrund är det naturligtvis välkommet att riksdagens revisorer nu gjort en granskning av effektivitetsfrågor i det svenska u-landsbiståndet. Revisorerna pekar på flera punkter som förtjänar ytterligare åtgärder. Jag tänker då bl.a. på frågan om rollfördelningen mellan UD och SIDA som bör förtydligas. Flera av de synpunkter som framförs beträffande utvärdering av biståndet är också angelägna att beakta, t.ex. vikten av att kostnadseffektivitet granskas -- där så är möjligt -- i högre grad än i dag. Kritiken mot den förra regeringen mot användningen av biståndsmedel till byggnadsarbeten på svenska ambassader förefaller berättigad.
Samtidigt måste jag konstatera att revisorerna i sin rapport (1990/91:6) förde flera resonemang som inte var särskilt väl underbyggda.
På några punkter avstår revisorerna nu från att fullfölja dessa. I rapporten riktades kritik mot handläggningen av det humanitära biståndet till södra Afrika. Det var förvånande bl.a. med tanke på att riksdagen fattat beslut i frågan och att beredningen för humanitärt bistånd givit riksdagspartierna god inblick i denna känsliga verksamhet. Denna kritik avstår revisorerna nu, klokt nog, från att fullfölja. I rapporten hävdades vidare att anslagstekniken beträffande IDA innebär en dubbelräkning av biståndsmedel. På denna punkt tvingas revisorerna nu medge att man haft fel.
I föreliggande förslag (1991/92:11) upprepar emellertid revisorerna också uttalanden i fråga om biståndets volym och reservationer som enligt min mening är illa underbyggda.
Revisorerna anser sig ha påvisat en obalans ''mellan förmågan att avsätta 1 % av BNI till u-hjälp och svårigheterna att omvandla dessa medel till konkreta biståndsinsatser''. Denna obalans skulle vara orsaken till att ''stora reservationer byggts upp främst inom det multilaterala biståndet''.
Den bild som revisorernas resonemang på denna punkt skapat i massmedia är att miljardbelopp samlats på hög på grund av att man inte klarar att använda dem på ett rimligt sätt. Det är helt felaktigt.
I sin rapport konstaterar revisorerna själva att de ingående reservationsmedlen beträffande SIDA motsvarar 3 à 4 månaders medelsförbrukning vilket man beskriver som en ''rimlig nivå''. De stora belopp revisorerna syftar på inom det multilaterala biståndet är skuldsedlar till IDA och de regionala utvecklingsfonderna.
Jag skall i detta sammanhang inte fördjupa mig i frågan om huruvida det är lämpligt att karakterisera dessa skuldsedlar som reservationer. Utrikesutskottet uttalade våren 1987 att de inte skall klassas som reservationer. Riksrevisionsverket förefaller ha en annan uppfattning.
Men dessa skuldsedlar är inget mått på Sveriges förmåga att utnyttja en procent av BNI till praktiskt bistånd. Sveriges bidrag till dessa multilaterala biståndsorgan fastställs väsentligen efter internationella förhandlingar. Sedan har anslagstekniska skäl styrt formen för överföring av biståndsmedel till respektive organ.
Revisorernas uttalande ger intryck av att man efter en granskning av biståndet i dess helhet funnit flaskhalsar som gör det omöjligt att använda växande biståndsvolymer. Så är inte fallet. Vad gäller t.ex. katastrofbiståndet har problemet det senaste året snarast varit att anslagen inte räckt till.
Det hindrar inte att det finns -- och har funnits -- kapacitetsproblem på sina håll. Under vissa år fick t.ex. BITS större anslag för gåvoelementet i u-krediterna än myndigheten själv begärt vilket bidrog till att stora reservationer byggdes upp. Det är angeläget att vara vaksam mot sådana effekter.
Men någon generell oförmåga att utnyttja biståndsanslagen på ett meningsfullt sätt har revisorerna inte påvisat.
För biståndets effektivitet är det särskilt angeläget att debatten om reservationerna förs på ett nyanserat sätt. Förskjutningar av utbetalningar är inte sällan en följd av krav på att projekt skall vara bättre genomarbetade innan de genomförs. Sådana ingripanden -- som kan leda till att pengar måste reserveras till ett kommande budgetår -- är till fördel för biståndets effektivitet.
Mot denna bakgrund bör riksdagen inte ställa sig bakom revisorernas argumentation i denna del.
Jag vill inte utesluta att biståndets anslagskonstruktion kan behöva förändras. Det är särskilt angeläget att den inte orsakar biståndsmyndigheterna onödigt administrativt merarbete. Jag kan instämma i förslaget om förbättrad information till riksdagen om reservationsmedlen. Det förefaller också rimligt att regeringen ger en redovisning beträffande avräkningen av ambassadtjänstemän mot biståndsanslaget.
Revisorerna vill som huvudprincip hävda att allt SIDA- bistånd med undantag för katastrofbistånd och bistånd genom enskilda organisationer skall ingå i landramen eller på annat sätt fördelas genom riksdagsbeslut.
Det är inte alldeles klart hur revisorerna resonerar på denna punkt. Vissa programländer har visserligen fått ett betydande bistånd utöver landramen. Merparten av detta utgörs dock -- om man undantar katastrofbistånd och enskilda organisationer -- av särskilda skuldlättnadsåtgärder som inte ligger på SIDA:s anslag (även om SIDA är inkopplat i beredningen).
Det finns säkert anledning att stärka riksdagens inflytande över hur dessa medel används. Däremot kan de inte inrymmas i landramarna med deras mer långsiktiga karaktär. Jag föreställer mig att detta heller inte har varit revisorernas avsikt.
Till de anslag revisorerna då måste syfta på hör särskilda program, särskilda miljöinsatser och det särskilda demokratianslaget. Det skall inte förnekas att ämnesanslag av denna typ kan skapa en del administrativa svårigheter. Det har samtidigt ett betydande värde att kunna göra särskilda extrainsatser på områden som Sverige prioriterar. I själva verket har riksdagen varit pådrivande för att exempelvis miljöanslaget skulle återinföras.
Det finns förvisso goda skäl att hävda att demokratianslaget skall kunna användas i en vidare krets länder än programlandskretsen. Vi har från folkpartiet liberalernas sida förespråkat en sådan ordning bl.a. med tanke på att demokratiseringsprocessen i Afrika berör en rad länder som inte traditionellt varit mottagare av svenskt bistånd.
Men revisorerna har inte anfört några argument för att t.ex. demokrati- och miljöanslagen som huvudprincip inte alls skulle kunna användas för extrainsatser i programländer. Inte heller för att ämnesanslagen skulle avskaffas. Mot denna bakgrund bör riksdagen inte nu binda sig för den ''huvudprincip'' revisorerna förespråkar.
Däremot bör de administrativa svårigheter som anslagskonstruktionen kan skapa övervägas närmare liksom möjligheterna att åstadkomma förenklingar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen med avslag på revisorernas förslag till konstruktion och redovisning av biståndsanslaget som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dessa frågor.
Stockholm den 25 oktober 1991 Charlotte Branting (fp)