Det är dags att överge den gängse utvecklingsmodellen. Allting är inte materiell tillväxt. Den internationella tillväxt som sker måste fördelas så att den i första hand kommer de fattiga länderna tillgodo. Detta synsätt innebär en attitydförändring och en förändrad världsbild. Nödvändiga förändringar.
Barnen och kvinnorna och ny säkerhet
Vid sidan av den förändrade utvecklingssynen måste vi i allt större utsträckning än hittills se på framför allt barnens och kvinnornas speciella villkor och situation när det gäller miljön och utvecklingen.
Dagens miljö- och utvecklingsfrågor kräver att vi ändrar uppfattning om begreppet säkerhet. Det är idag allt mindre en fråga som enbart kan diskuteras i militära termer. Det blir allt mer fråga om tillgång till naturresurser och en miljö fri från luftföroreningar och miljögifter.
I det framtida miljö- och utvecklingsarbetet kommer kunskapsuppbygnad, utbildning och och utvecklandet av god teknik stå i centrum.
Världen behöver en miljörättighetsförklaring -- en ''miljöcharter'' som klarar ut att tillgång till frisk luft att andas, rent vatten att dricka och en tillvaro utan hälsofarliga gifter är just en mänsklig rättighet.
Den rika världens ansvar
De allvarligaste hoten mot miljön är alla mycket starkt kopplade till användningen av energi och material i den rika världen. Den rika världen ligger på det sättet inte bara bakom luftföroreningarna utan också de stora mängderna miljöfarligt avfall och de kemikalier som ''laddar upp'' i naturen. Vårt sätt att hantera miljöfrågorna har hittills varit att låta ekonomierna utvecklas fritt. Miljöeffekterna har åtgärdats i efterhand. I ljuset av de globala hot vi står inför kan vi se att detta inte är någon bra väg.
Vi måste skapa ett nytt internationellt ekonomiskt system där utsugningen av de fattiga länderna och en kontinuerlig massiv överföring av kapital från dessa länder -- från syd till nord -- inte fortsätter. De rika länderna måste i tid förstå att de måste ta ett ökat ekonomiskt ansvar så att den fattiga världen kan ges möjlighet till en positiv utveckling samtidigt som de kan värna sin miljö.
I dessa frågor är det angeläget att den rika världen lyssnar på människorna i den fattiga delen av världen och inte minst på vad de där framväxande folkrörelserna har att säga.
Ekonomi och miljö
Ytterst är det också fråga om att visa att ekonomi och miljö hänger ihop. En frisk natur är detsamma som en frisk ekonomi. Om vi inte går den vägen, det vill säga accepterar marknadsekonomin som bas men går in och styr den i miljövänlig riktning, hamnar vi om 15--20 år kanske i en situation där belastningen och problemen globalt sett blir så allvarliga att hårda restriktioner då är det enda möjliga.
Till de sakfrågor som intimt hänger samman med begreppet miljö och utveckling hör befolkningsfrågan. Det är i de fattiga länderna som det finns många människor, men det är i de rika länderna som man per individ tär mest på jordens resurser. Som en speciell del av befolkningsfrågan kan man se den över hela världen kraftiga urbaniserigen, med alla de påfrestningar den innebär för miljön och för de enskilda människorna.
Befolkningsfrågan har alltså två sidor. Det gäller dels att minska förbrukningen per individ i den rika världen, dels samtidigt se till att den familjeplanering som efterfrågas i den fattiga världen också kan tillgodoses.
Miljöskuld
Har man lånat något så ska man naturligtvis lämna tillbaka det i ursprungligt skick. Det gäller även oss och jorden. Vi har en miljöskuld. Till de fattiga länderna och till kommande generationer. Den går att beräkna på vissa områden, men är svårare att bedöma på andra. Det går bra att beräkna kostnaden för att återställa en soptipp. Men hur gör man med skadorna på ozonskiktet? Hur gör man med klimatförändringarna?
Det är inte längre rätt att tala om att ge de fattiga länderna miljöbistånd. Vi måste nu inrikta oss på att betala vår miljöskuld. Att med den rika världens resurser reparera de skador som går att åtgärda och att se till att inte öka vår skuldbörda.
Överstatlighet
I takt med att miljöfrågorna blir alltmer internationella ökar också kravet på att det ska finnas ''kompetenta'' fora där frågorna kan diskuteras och hanteras. Då kan den nödvändiga överstatligheten bli verklighet. Och en sådan överstatlighet behövs, t ex när det gäller att sätta kraft bakom konventioner om klimatförändringar eller biologisk mångfald.
FN:s roll i detta sammanhang är uppenbar. Det är nu viktigt att den rollen stärks. Det gäller FN i stort och det gäller FN:s miljöorgan UNEP (United Nations Environment Programme). I detta sammanhang kan inrättandet av en global miljöfond komma att spela en viktig roll.
Nytt klimat
Kan en konvention rädda klimatet? Kanske inte, men en klimatkonvention är nödvändig om vi ska kunna få hejd på utvecklingen och åtminstone börja ändra utvecklingen. Det blir ett arbete på sikt. De redan gjorda utsläppen kommer att ge förändringar. Ändå brådskar det alltså.
Samtidigt är det viktigt att understryka att kärnkraften inte är lösningen på klimatfrågan. Såväl de fossila bränslena som kärnenergin rymmer problem och risker av stora dimensioner. Vi ska inte ersätta det ena problemet med det andra. Lösningen ligger istället till stor del i en effektivare energianvändning och en satsning på förnyelsebara, miljövänliga energikällor. På trafikområdet är en satsning på kollektiva transportmedel, spårbunden trafik och nya bränslen viktiga ingredienser i det nödvändiga förändringsarbetet. Särskilt i den industrialiserade delen av världen. Bilens negativa miljöpåverkan måste hejdas.
I arbetet med att hejda klimatförändringarna är det viktigt att koncentrera sig på de länder som idag svarar för de största utsläppen och gör störst skada på klimatet. Försiktighetsprincipen och industriländernas ansvarstagande måste utgöra hörnstenar.
För att uppnå de globala målen och begränsa klimatpåverkan bör man utgå från ett internationellt rättvist synsätt. Det gäller framför allt relationen mellan de rika och de fattiga länderna men också inom den industrialiserade världen. Kraven måste vara sådana att åtgärderna kan vidtas både på ett kostnadseffektivt och rättvist sätt. Man bör bl a ta hänsyn till nuvarande utsläpp per invånare och till vilka åtgärder som vidtagits tidigare för att minska utsläppen. I botten för vårt långsiktiga agerande måste ligga accepterandet av ''per capita-principen'' som ger alla människor på jorden ''rätt'' till i princip lika stora utsläpp.
Uttunningen av ozonskiktet är ett problem som redan är akut och minst lika hotande som den annalkande klimatförändringen.
Nytt liv
Antalet arter på jorden är mycket stort och likaså den genetiska variationen inom arterna. Den genetiska variationen, mångfalden är nödvändig. Av ekologiska skäl, men också för människans möjligheter att bedriva jordbruk, skaffa fram läkemedel etc.
Idag hotas den biologiska mångfalden genom människans verksamhet. Arter utrotas i en takt som aldrig förr. Flera länder i tredje världen har samtidigt insett att genetiskt material är en tillgång, kanske rentav ett politiskt vapen mot starka ekonomiska intressen i den rika världen.
Samtidigt med detta ökar intresset från i första hand stora växtförädlings- och kemiföretag att få patent på levande organismer och annat material som tagits fram med hjälp av modern bioteknik, särskilt genteknik. En sådan patentering kan bli till problem, inte minst för tredje världen.
Världens genresurser är basen inte bara för biotekniken utan för hela mänsklighetens försörjning med livsmedel, läkemedel, fibrer och många andra nödvändigheter. Tillgången till dessa resurser och avkastningen av deras användning måste hanteras rättvist.
Introduktioner av genmodifierade organismer i naturen kan ha svårförutsägbara ekologiska, sociala och ekonomiska konsekvenser. Dessa konsekvenser måste tydligt undersökas och redovisas innan introduktioner genomförs.
Kvinnorna utgör en stor del av bönderna i tredje världens länder. Biotekniken inom jordbruk och livsmedelsproduktion kan komma att förstärka de för kvinnor negativa effekter som den ''gröna revolutionen'' har påbörjat.
Krig och miljö
Den militära påverkan på miljön är en särskilt viktig miljöfråga. Ingen annan samhällssektor har en sådan negativ inverkan på naturresurser och miljö som den militära. Det gäller såväl i fred som i krig. Knappa naturresurser förbrukas och natur ''kemikaliseras'' eller bombas bort. Kriget i Persiska viken är ett tydligt exempel på att krig inte ''bara'' lemlästar och dödar människor psykiskt och fysiskt utan också är förödande för den känsliga miljön.
Hållbar utveckling
På lite längre sikt finns det inga valmöjligheter. Vi måste anträda de konkreta stegen på en väg till en nationellt och internationellt hållbar utveckling. Steg som måste tas med kunskap och ett uthålligt engagemang.
UNCED
FNs konferens om miljö och utveckling (UNCED) i Brasilien i juni i år förväntas resultera i en internationell aktionsplan, Agenda 21, en principdeklaration (preliminärt kallad Earth Charter) samt konventioner om biologisk mångfald respektive klimatförändringar. Från svensk sida ägnas konferensen stor uppmärksamhet såväl från regeringen som från de svenska folkrörelserna. Det är väsentligt att vi tar resultaten från UNCED på största allvar genom att förverkliga överenskomna principer och avtal, såväl på nationell som regional och lokal nivå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljö och utveckling.
Stockholm den 27 januari 1992 Lennart Daléus (c)