Med denna motion vill Ny Demokrati peka på vikten av att kompetent företagsledning finns i rätt organisationsstruktur och föreslår, att en opartisk utredning tillsätts för att få till stånd en effektiv samordning av utrikesförvaltningen och biståndsorganisationerna både hemma och utomlands.
En företagslednings primära mål är företagets överlevnad och expansion samtidigt som skälig avkastning förväntas på gjorda investeringar. När dessa krav skall översättas på statliga och kommunala företag, uppstår svårigheter. Chefen -- ledaren -- blir ofta tillsatt på rent politiska grunder, d v s ägaren prioriterar politisk lojalitet i stället för den ofta medfödda förmågan att motivera anställda i organisationen och få dem att samarbeta mot mål, som är accepterade av alla anställda. Vi vänder oss med kraft mot s k politiska utnämningar, i varje fall beträffande toppbefattningarna, där företagsledarkapaciteten är ett oeftergivligt villkor. Om den politiska kompetensen är nödvändig, bör den finnas på lägre nivå i enlighet med det tidigare ryska politruksystemet.
Ny Demokrati har i separat motion föreslagit, att vårt bistånd till nuvarande mottagarländer skall reduceras för att i stället så småningom koncentreras till länderna kring Östersjön.
Debatten kring bistånd har tyvärr blivit onödigt politiserad. I avvaktan på att politisk enighet nås kring biståndets utformning är det viktigt att göra en översyn av den nuvarande organisationen för att erhålla lägre kostnader och större effektivitet.
Vi ifrågasätter SIDA:s kompetens och existensberättigande överhuvudtaget, bl a i ljuset av den kritik, som presenterats av RRV under en följd av år. SIDA:s ledning verkar alltför genompolitiserad och företagsekonomiskt ointresserad för att fungera effektivt. Detta får följdverkningar på biståndskontoren utomlands liksom även i relationerna med UD, UDH, UDU och SIDA:s systerorganisationer BITS, IMPOD och SWEDFUND, som numera sammanförts under det kärnsvenska namnet SWEDECORP.
Ny Demokrati anser att SWEDECORP:s bolag och SIDA bör sammanstöpas i en organisation under en nyutnämnd kompetent ledning. I samband härmed bör man kunna erhålla stora rationaliseringsvinster. Svensk byråkrati måste emellertid bekämpas inte bara hemma utan även vid våra statliga myndigheter utomlands.
Vi behöver därför en ny och slagkraftigare statlig närvaro framför allt i länder utanför Europa. På dessa U- landsmarknader har den svenska diplomatin till stor del havererat efter kommunismens sammanbrott. Nu gäller att i stället sälja in både svenskt bistånd och svensk export, något som bör gå hand i hand. Handelsdiplomati, Exportrådets försäljningsansträngningar, svensk turism, bistånd -- allt bör gå in under en samlad svensk hatt, den svenska ambassaden i varje enskilt U-land. Stora besparingar kommer därvid att kunna kombineras med större effektivitet. Tyngdpunkten i en sådan ambassads bemanning bör förskjutas från diplomater med enbart juridisk skolning till UDH- och Exportråds-orienterade handelspolitiker samt svenska affärsmän med internationell erfarenhet.
Samtidigt med denna omorganisation av våra ambassader i framförallt U-länder bör UD verka för att allt bistånd, all kunskap, alla kontakter m m går genom ett enda givarland till ett enda mottagarland. Därvid bör givetvis givarländerna samråda sinsemellan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en utredning bör tillsättas med uppdrag att se över UD:s organisation beräffande samarbetets utformning mellan UD, UDH och UDU,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag till hur SIDA:s verksamhet kan sammansmältas med Swedecorp till en organisation,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda en sammanslagning i varje individuellt u-land som går ut på att inom ambassadens ram sammanföra alla aktiviteter beträffande handelsdiplomati, exportstöd, turism och bistånd.
Stockholm den 27 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Harriet Colliander (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Richard Ulfvengren (nyd)