Medvetandet har ökat om den nyckelroll tredje världens kvinnor spelar för utvecklingen. Vikten av att uppmärksamma frågan om kvinnor och utveckling betonas alltmer i såväl de bilaterala som de multilaterala biståndsorganisationerna.
De senaste årens arbete inom SIDA visar tydligt att integreringen av kvinnorna i alla biståndsinsatser förutsätter dels utbildning av all personal i könsrollsmedvetande, dels kunniga och engagerade kvinnohandläggare på biståndskontoren.
Riksdagen behandlade vid föregående riksmöte frågan om kvinnohandläggarna skall vara lokalanställd eller utsänd personal med anledning av motionen 1990/91:U228.
Motionen bifölls och resulterade i ett tillkännagivande till regeringen om utgångspunkter som borde övervägas vid anställning av kvinnohandläggarna.
I årets budgetproposition (bilaga 4, s. 79) negligerar statsrådet riksdagens beslut.
FN:s generalförsamling har beslutat att en ny världskvinnokonferens skall äga rum år 1995. Vid konferensen skall en handlingsplan antas om bl.a. kvinnor i utvecklingsländer. Det är synnerligen angeläget att särskilda ekonomiska resurser avsätts för planering och deltagande.
En översyn av kvinnors roll i det bilaterala och multilaterala biståndet initierades under föregående mandatperiod. Rapporten presenterades i september 1990 och låg till grund för ett särskilt seminarium om möjligheterna att främja kvinnofrågorna i biståndet ytterligare.
Rapporten och seminariet analyserar det kvinnoinriktade biståndet och ger ett antal konkreta förslag till hur denna del av biståndet kan förstärkas. Översynen av det kvinnoinriktade biståndet kan ses som en delrapport eftersom den inte alls berör frågan om hur det kvinnoinriktade biståndet relateras till de biståndspolitiska målen. Översynen analyserar inte heller det bistånd som genomförs av enskilda organisationer utan ger en mycket kortfattad redovisning av delar av detta bistånd.
Eftersom översynen är kortfattad och rapsodisk vore det angeläget om kvinnobiståndet ytterligare granskades.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnohandläggare vid SIDA:s biståndskontor,
2. att riksdagen beslutar att avsätta särskilda medel för förberedelsearbetet till FN:s kvinnokonferens 1995.
Stockholm den 27 januari 1992 Kristina Svensson (s) Margareta Winberg (s) Maj Britt Theorin (s) Anita Gradin (s) Viola Furubjelke (s)