Fredagen den 24 maj 1991 befriades Eritreas huvudstad Asmara och dagen därpå flydde de etiopiska styrkorna i Assab över gränsen till Djibuti. Efter mer än trettio års kamp hade eritreanerna med egna krafter befriat sitt land. Enligt den fredsplan som den eritreanska befrielserörelsen presenterade redan 1980 ska det eritreanska folket få möjlighet att bestämma sitt eget öde genom en FN- övervakad folkomröstning. Den kommer att äga rum 1992, sedan en noggrann folkräkning genomförts. En provisorisk regering styr Eritrea tills folkomröstningen genomförts.
Kriget har kostat Eritrea och dess folk ohyggliga offer. 50 000 befrielsekämpar och 100 000-tals civila har dödats. I Eritrea finns idag ca. 50 000 föräldralösa barn. En miljon av en befolkning på 3,5 miljoner har tvingats fly.
Huvudstaden Asmara är oskadd, men de områden, som varit befriade länge är hårt drabbade av de urskiljningslösa etiopiska bombningarna. Särskilt gäller detta den viktiga hamnstaden Massawa. Jordbruk har varit omöjligt i stora områden under kriget och när bönderna nu återvänder skadas de ofta av kvarlämnade minor. Mer än tre fjärdedelar av all boskap har förlorats, och bristen på dragdjur är ett allvarligt problem.
Till detta skall läggas otillräckliga regn under 1991 och svåra angrepp av skadeinsekter. Detta gör att ca. 80 % av befolkningen är beroende av livsmedelshjälp utifrån.
Etiopien har varit programland för svenskt bistånd sedan mitten av 1950-talet. Fram till 1990 utgjorde det sammanlagda svenska biståndet till Etiopien 2,4 miljarder kronor. Samtidigt har svenska regeringar under alla år lojalt stött Etiopiens territoriella anspråk på Eritrea. Så sent som den 15 januari 1991 förklarade dåvarande utrikesministern Sten Andersson: ''Sverige erkänner Etiopiens territoriella integritet.'' Det innebar ett erkännande av Mengisturegimens anspråk på Eritrea.
Sveriges stöd till Mengistu Haile Mariams regim har hjälpt till att hålla den vid liv och förlängt lidandet för Eritreas folk. ''Det är en realitet att för varje krona vi fått har en birr lösgjorts till kriget,'' uttalade chefen för SIDAs biståndskontor i Addis Abeba i SIDA-rapport 6, 1991. Genom denna politik har Sverige ådragit sig en fruktansvärd moralisk skuld till det eritreanska folket. Det är hög tid att Sverige betalar av denna skuld.
Den 14 november 1990 uttalade den svenska riksdagen för första gången: ''Principen om självbestämmande för Eritrea är politiskt och folkrättsligt välgrundad.'' Riksdagen uttalade sig också för en internationellt övervakad folkomröstning. Uttalandet var enhälligt.
Idag styrs Eritrea av sin egen provisoriska regering och förbereder den internationellt övervakade folkomröstningen. Nu är det hög tid för Sveriges regering att erkänna Eritreas rätt till självbestämmande och etablera officiella relationer till Eritreas provisoriska regering för att på den grunden inleda samarbete och konstruktiva svenska biståndsinsatser.
Men Sverige dröjer. Vid en konferens om Eritrea, arrangerad av Life and Peace Institute i Uppsala den 21 oktober 1991, beskrev UDs representant Ann Wilkens Sveriges relationer till Eritrea som ''at best undefined''.
I Eritrea är man förbryllad och besviken över den svenska hållningen. Ett intensivt och entusiastiskt återuppbyggnadsarbete har inletts, men det hämmas av brist på material och maskiner inom nästan alla områden och av den nästan fullständiga bristen på pengar. Ett nära samarbete har etablerats mellan regeringarna i Eritrea och Etiopien om handel och transporter, hamnar, oljeraffinaderier och livsmedelstransporter. Detta samarbete hämmas också av bristen på fordon och pengar.
Man frågar sig: ''Var finns det svenska biståndet nu?'' Det är nu det behövs! Avkastningen i form av mänsklig välfärd skulle idag bli mångdubbelt större än den var på de 2,4 miljarder kronor, som utbetalades till de odemokratiska, chauvinistiska regimerna i Etiopien fram till 1990.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt erkännande av Eritreas rätt till självbestämmande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att etablera officiella relationer med den provisoriska regeringen i Eritrea,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i samarbete med eritreanska myndigheter bidra till Eritreas återuppbyggande.
Stockholm den 27 januari 1992 Rolf L Nilson (v)