Som ett led i Ny demokratis krav på en effektivisering och ny inriktning av biståndsfördelningen föreslås en samlad svensk internationell katastrofberedskap i form av en katastrof- och biståndsbrigad.
Visionen
Tänk Er ett regemente med samlad expertis på området bistånd och katastrofhjälp, där de värnpliktiga är sådana killar och tjejer som prioriterar denna sorts utbildning framför den traditionella militära utbildningen. Här finns även den samlade operativa ledningen och administrationen utanför UD och våra utländska permanenta stationeringar, vad gäller katastrof- och biståndsinsatser.
Till sitt förfogande har de all tänkbar utrustning och förråd som kan behövas för att nå det område och den terräng dit hjälpen är ämnad. Detta kanske är blå-gula Herkulesplan, helikoptrar, jeepar, bandvagnar, snöskotrar, servicecontainrar, mobila fältsjukhus m.m.
Utöver de direkta hjälpinsatser som en sådan högutbildad brigad snabbt kan utföra kan det också bli en bas för snabb utskeppning utav överskottsmaterial, jordbruksprodukter m.m. Samordningsmöjligheterna med andra hjälporganisationer är uppenbara. En stor del av de spridda hjälpinsatser som i dag görs via diverse organisationer och anslag kan på detta sätt koncentreras, bli effektivare, snabbt tillgänglig och professionell.
Modellen skulle säkerligen få sina efterföljare i andra länder och man kan här se en ny sorts välorganiserad hjälp till katastrofdrabbade människor jorden runt.
Vad gäller lokaliseringen måste en sådan verksamhet ligga vid en flygplats med nära tillgång till järnväg, väg och hamn. Basen måste givetvis ständigt vara bemannad och vid behov snabbt kunna kompletteras med utbildade reservister.
Summan av det hela blir snabb hjälp som når fram till mottagaren utan avbränna i form av administration och korruption utförd av en professionell organisation med stor motivation för uppgiften.
Utbildning
De aspiranter som söker sig till denna verksamhet kommer att få lära sig u-landskunskap, geografi, språk, fysisk träning, viss sjukvårdsutbildning, överlevnadsteknik, teknisktunderhåll m.m. Utbildningar som i dag ligger inom Sidas ramar t.ex. Sandö U-centrum kan integreras i denna nya verksamhet. Även andra uppföljningsstudier och utvärderingar ska ha sin bas på brigaden.
Uppgifter på hemmaplan
För att utnyttja biståndsbrigaden även i ett icke operativt läge och därmed få ner kostnaden kan de ta sig an uppgifter i den närliggande kommunen, exempelvis brand- och räddningstjänst, ambulansflygningar, fordonsservice samt diverse tjänster på den flygplats som skulle bli brigadens bas.
Lokalisering
Det gäller att finna en flygflottilj som har möjligheter till tyngre trafik och har närhet till andra transportsystem. Exempel på ett sådant område är det gamla F12 i Kalmar. I dag driver Linjeflyg trafik där. Det finns även planer på att utöka flygplatsen och ge den internationell status, se bl.a. motion 1991/92:T703.
Denna flygplats ligger mindre än en kilometer från järnvägen och lika nära E66 och har goda marina utskeppningsmöjligheter i sin närhet.
Finansiering
Anslaget bör tas ur den befintliga biståndsbudgetens anslag till Sida med underrubrikerna: katastrofer, återuppbyggnad, bistånd genom folkrörelser och organisationer, särskilda miljöinsatser och program, rekrytering och utbildning och vissa landprogramkostnader. Det vill säga den del av anslaget C 2 som inte ingår i landprogrammen. Dessutom utnyttjas C 5-anslaget. Biståndsbrigadens kostnader skall inkluderas i gällande biståndsbudget.
Möjligheten
Se möjligheterna och utmaningen i att kunna göra effektiva och välbehövliga insatser för människor i nöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snabbutreda förutsättningarna för en internationell katastrof- och biståndsbrigad,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snabbutreda förutsättningarna för en lokalisering av en sådan katastrof- och biståndsbrigad på det forna F
12 i Kalmar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utnyttjande av SIDA-anslagen C
2 och C
5.
Stockholm den 25 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) John Bouvin (nyd) Robert Jousma (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) Lars Moquist (nyd) Lars Andersson (nyd)