I regeringsdeklarationen lades enprocentmålet för svenskt bistånd fast, d.v.s. att den svenska biståndsbudgeten skall uppgå till en procent av BNP.
Kvantifiering av biståndsmål
Att kvantifiera biståndsmålet som en viss andel av BNP har varit en hörnsten i svensk biståndspolitik. Varför har man fastnat för en så enkel målsättning för en så komplicerad och mångfasetterad verksamhet som biståndspolitik?
Ett av motiven bakom målformuleringen har angetts vara dess lättfattlighet. Håller man inte fast vid enprocentsmålet fruktar biståndsförespråkarna att biståndsverksamheten kan minska. Om det då inte finns en verkligt stark biståndsvilja -- det kan t o m vara så att biståndsviljan är genuint svag -- kommer biståndet att halka efter i tider med betydande krav på neddragningar i statsbudgeten. Enprocentsmålet har således en symbolisk och kanske t.o.m. en manipulativ funktion.
I motionen kommer inte enprocentsmålet att uttryckligen ifrågasättas. Skulle emellertid resonemangen i motionen om biståndets funktioner, verkningssätt, effektivitet etc. tyda på att målformuleringar av den nu nämnda typen kan vara mindre lämpliga eller t.o.m. åstadkomma skadeverkningar bör våra målformuleringar i framtiden omprövas.
Kvantifierbara målsättningar leder ofta fel
Det är alltid farligt att utveckla en politik kring mycket enkla kvantifierbara målsättningar. Vad man då lätt glömmer bort att ifrågasätta, är en övertro på stora kapitalöverföringar från i- till u-länder. Samtidigt görs sällan en analys av nyttan och nödvändigheten av biståndsverksamhet.
I praktiken skapar en stor biståndsbudget sympati bland dem som från givarlandets sida administrerar biståndet för storskaliga industriella satsningar. Det är helt enkelt lättare att administrera storskaliga projekt! Alltför avancerad teknologi kan emellertid ofta inte integreras i mottagarlandets ekonomi och stora biståndsöverföringar har inte så sällan skapat svåra administrativa problem i mottagarlandets förvaltningar. Detta kan i sin tur, genom den oreda som skapas, bidra till en växande korruption.
Bistånd förutsätter en stark central planering, inte minst därför att biståndet kommer i form av olika projekt, inte som en enda stor penningsumma.
Samma land får i regel bistånd från många olika länder samtidigt. Detta innebär att ett stort antal projekt bör samordnas, så att åtminstone inte målen för projekten strider mot varandra. I Kenya finns enligt världsbankens uppskattning 10 000 olika biståndsfinansierade projekt. Förhållandena är liknande i en rad andra länder i Afrika. Denna mängd av projekt som mottagarlandet skall hålla reda på måste skapa två typer av svårigheter:
För det första utsätts landet för ett biståndsbombardemang som lätt skapar oreda i mottagarlandets budgetering och redovisning och god grogrund för korruption och missbruk av biståndsresurser. Satsningen på kvantitet kan således bidra till den korruption som vi kritiserar i vissa u-länder. Vad vi mera sällan observerar är att det är vårt eget -- givarlandets -- beteende som i hög grad underblåser korruptionen.
Mängden biståndsprojekt kan dessutom skada en redan svag budgetprocess. För att givarlandet skall kunna få fart i sin biståndsverksamhet krävs beslut från mottagarlandet. Finansdepartementen i u-länder arbetar ofta ineffektivt, varför givarlandets representanter direkt försöker påverka fackdepartementen. Resultatet blir att oreda skapas i mottagarlandets förvaltning, och möjligheterna att styra landet och dess ekonomi försvagas ytterligare.
För det andra skapar själva mängden av biståndsprojekt krav på centralisering och planhushållning. Att centralisering och planhushållning inte är utvecklingsbefrämjande är bevisat efter den kollaps vi bevittnat de senaste åren i Östeuropa och Sovjetunionen. Ett av de mål som den svenska biståndspolitiken skall sträva efter är att främja marknadsekonomin. Det finns uppenbart konflikter mellan målen för vår biståndspolitik. Marknadsekonomi och planhushållning går inte att förena.
Världsbanken har försökt utvärdera biståndsverksamheten dels vad avser olika projekt, dels vad gäller makronivån, dvs biståndets totala påverkan på u- ländernas ekonomi. Här tycks man möta en paradox. Samtidigt som enstaka projekt gett positiva resultat vid utvärderingen, har de makroekonomiska studierna tytt på mediokra, ja, negativa resultat. Hur kan dessa motstridiga resultat förklaras?
Resultatet är egentligen inte så svårförklarligt. De enstaka projekten kan motverka varandra -- de leder till en omfattande suboptimering, som i sin tur skapar stagnation och till och med tillbakagång. Den paradox som åskådliggörs av de olika resultaten för mikro- och makroekonomiska studier hänger samman med att många biståndsprojekt har negativa bieffekter samtidigt som de inte kan integreras i mottagarlandets ekonomi. Därför bör nya vägar sökas för att vi skall uppnå de mål som nuvarande regeringen uppsatt för biståndspolitiken, t ex att främja marknadsekonomi och demokrati och hjälpa de allra fattigaste.
Fri handel viktig
Den första uppgiften för en effektiv biståndspolitik är att verka för en fri, internationell handel. GATT-förhandlingar som leder till minskade hinder i världshandeln är betydligt effektivare än de många offentliga biståndsprojekten.
Den ekonomiska politiken avgörande
Underutvecklingen har på många håll förvärrats under de senaste decennierna. Detta beror på en skadlig ekonomisk politik. Övervärderade växelkurser, priskontroller etc har försvagat många u-länders utvecklingsförmåga. Regleringar har lett till att många av de svagaste ländernas resurser i växande utsträckning använts improduktivt.
Utbildning och hälsovård har varit prioriterade hjälpinsatser i svensk biståndspolitik. Att utbildning och förbättrad hälsovård är utvecklingsbefrämjande är allmänt erkänt. Alltför ofta har det dock visat sig att hjälpinsatser gällande utbildning och hälsovård gett alltför liten avkastning. Orsaken ligger i en felaktigt skött ekonomisk politik. När resurserna i ett land blir allt knappare orkar myndigheterna inte vidmakthålla de investeringar som gjorts i utbildning och hälsovård.
Regeringarna i u-länderna är ofta svaga och har dålig legitimitet. Dessa förhållanden har t o m kunnat försämras av allt för mycket och ambitiöst bistånd. Mottagarländerna har som redan påpekats inte resurser att ta emot ett stort antal biståndsprojekt under en begränsad tid. Trycket på förvaltningsresurserna försvagar en redan svag regering och förvaltning.
De institutionella förhållandena är ofta outvecklade eller bygger på en tradition som utgör ett aktivt utvecklingshinder. Utvecklade äganderättsprinciper är utomordentligt viktiga för att få igång tillväxt.
Inriktningen av det svenska biståndet
Mot bakgrund vad som nu anförts bör svensk biståndspolitik inriktas på
1. Att påverka mottagarlandets ekonomiska politik. Detta innebär att krav måste ställas på mottagarlandet vid all biståndsverksamhet. Den svenska biståndspolitiken har under många år byggt på motsatta principer.
2. Biståndet bör koncentreras på ''offentliga varor och tjänster''. All erfarenhet visar att industriell och annan näringslivsverksamhet blir ineffektiv i offentlig regi. Detta torde gälla i än högre grad i u- än i i-länder. Vad biståndet bör avse är således utbildning, hälsa och viss infrastruktur.
3. Förvaltningsbistånd bör kunna sättas in för att om möjligt stärka en svag administration. En god förvaltning och förvaltningstradition är det bästa botemedlet mot korruption och övergrepp mot de egna medborgarna.
4. Biståndsresurser måste överföras på ett enkelt sätt, dvs anpassas till mottagarländernas ofta svaga institutioner.
5. Katastrofer inträffar med stor regelbundenhet och förorsakar ofta ofattbart lidande. Katastrofbistånd bör alltid utgöra en viktig del av det svenska biståndet.
Om de nu redovisade riktlinjerna följs måste man också pröva om de budgetmål som sätts upp för svensk biståndsverksamhet är realistiska. De stora biståndssatsningarna har ju ofta av praktiska skäl krävt satsningar i stora industriella projekt.
Utvärderingssekretariat
Enligt budgetpropositionen 1991/1992:100 bilaga 4 s. 85 skall en försöksverksamhet med utvecklingspolitiska utvärderingar igångsättas.
Försöksverksamheten skall inriktas på att ta fram analyser och utvärderingar gällande bistånds- och utvecklingsfrågor samt internationellt samarbete för att ge regeringen bättre underlag för att öka effektiviseringen av det svenska utvecklingssamarbetet.
I detta sammanhang är det väsentligt att utvärderingen sker både på mikro- och makronivå. Som ovan påpekats kan goda resultat på mikronivån mycket väl gå hand i hand med en mycket negativ utveckling på makronivån. Varför det är så har redan diskuterats.
Av stor vikt är att både utvärderingssekretariatet och annan offentlig utvärdering som sker av svenskt bistånd inte väjer för att belysa de konflikter som föreligger mellan kvantitativa mål för biståndet och de verkligt genuina målen för allt biståndsarbete, nämligen att ge hjälp i svåra katastrofsituationer och bidra till att biståndslandet självt kan generera utveckling och tillväxt. Denna typ av analyser bör leda till en successiv omprövning av vår biståndspolitik.
Detta behövs. Sverige har t ex under decennier gett stora bidrag till Tanzania. Resultatet har minst av allt varit uppmuntrande.
Hemtällan
Med hänvisning till det anförda hemställs 1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principer för svenskt bistånd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärderingen av biståndsverksamheten och de eventuella slutsatser som bör dras gällande omfattningen av vår biståndsverksamhet.
Stockholm den 26 januari 1992 Margit Gennser (m)