Det multilaterala biståndet utgör en viktig del av Sveriges utrikes- och biståndspolitik. För svensk del är det multilaterala biståndet genom FN:s olika biståndsorgan ett uttryck för den stora vikt vi vill lägga vid Förenta Nationernas arbete för fred och utveckling i världen.
Liksom det svenska bilaterala biståndet har de multilaterala biståndsorganisationerna en stark fattigdomsinriktning. Biståndet går till de fattigaste länderna och man söker nå fattiga befolkningsgrupper. Detta gäller särskilt Internationella utvecklingsfonden, IDA, FN:s utvecklingsprogram, UNDP, och FN:s barnfond, UNICEF.
Det ökade anseende som det multilaterala samarbetet har fått under senare tid har ännu inte avsatt några spår i form av ökade anslag från de stora i-länderna. Utvidgade resurser ter sig särskilt nödvändiga i en tid när många u- länder, inte minst i Afrika, har slagit in på mödosamma reformprogram. De multilaterala organisationerna har här spelat en aktiv roll, men det behövs tillskott av yttre resurser för att ge dessa strukturanpassningsprogram ett ''mänskligt ansikte''.
Såväl IDA som UNDP har fått minskade resurser under l980-talet. Det slår hårt mot de två tyngsta multilaterala biståndsorganen, vilka är inriktade på att stödja de fattigaste u-länderna, särskilt i Afrika söder om Sahara. Det bör vara Sveriges målsättning att söka få till stånd ökade resurser till detta arbete.
Multibiståndskommittén konstaterar i sitt betänkande ''Bistånd genom internationella organisationer'' (SOU l991:48 sid 378), att ''de resurser som i departement och biståndsorgan disponeras för frågor rörande multilateralt bistånd och multilaterala biståndsorganisationer är små i förhållande till det svenska multilaterala biståndets omfattning. Detta gäller redan i dagens läge och med de krav som f.n. ställs på svenska insatser på det multilaterala biståndets område. Det gäller givetvis i än högre grad om vår ambitionsnivå på detta område skulle höjas såsom kommittén föreslår'' . . . . ''En kapacitetsförstärkning på det multilaterala området framstår alltså som önskvärd.''
Biståndsministern tycks i sina överväganden instämma både i detta uttalande, som citeras i prop 91/92:100 bil 4 (sid 93), och i kommitténs bedömningar och förslag vad gäller en höjd ambitionsnivå. Det hade därför varit naturligt om vissa slutsatser dragits beträffande en förstärkning av personalresurserna, vilka kommittén betecknar som ''hårt ansträngda'' (sid 372). Att så inte skett beror förhoppningsvis inte på att behovet av en sådan förstärkning underskattas utan på att frågan behandlas i samband med den ''närmare översyn av beredningsresurserna'', varom propositionen talar (sid 98).
Jag utgår från att denna översyn sker skyndsamt och leder till positivt resultat. Vi vill också erinra om det av kommittén påpekade behovet av förbättrad samverkan mellan de myndigheter och organisatoriska enheter som berörs av det multilaterala biståndet.
Det är riktigt att kommittén, som föredraganden påpekar (sid 98), inte drar några klara slutsatser av sina överväganden rörande det multilaterala biståndets storlek och fördelning. Vad gäller storleken är det emellertid inte svårt att ur det avsnitt, där denna behandlas i betänkandet (sid 378-380), utläsa kommitténs uppfattning. Dels understryker kommittén l-procentsmålets karaktär av etappmål och skisserar en intressant modell för hur detta mål ska kunna överskridas. Dels påpekar kommittén att sex länder, varibland Danmark, Finland och Norge, har högre andel multilateralt bistånd (omkring 40 %) än Sverige (drygt 30 %). Jag ansluter mig till uppfattningen att det totala biståndet, så snart det statsfinansiella läget medger, bör öka utöver l% av BNP och att den multilaterala andelen bör successivt höjas till våra grannländers nivå.
Enskilda organisationerna och det multilaterala biståndet
Det är glädjande att biståndsministern ''önskar stimulera en bättre samverkan mellan enskilda organisationer på det multilaterala området''. Kommittén framlägger vissa förslag med detta syfte (sid 348--350). Jag ansluter mig till dessa förslag och vill särskilt fästa uppmärksamheten på två av dem. Det gäller dels ett bättre utnyttjande av folkrörelserådets potential som forum för information och samråd med enskilda organisationer på det multilaterala området, dels en förstärkning av de enskilda organisationernas eget samarbete, både nationellt och internationellt, bl.a. i relation till rådet.
I detta sammanhang är det intressant att notera, att det enligt den nyligen publicerade översynen av EO-biståndet (Solidaritet med statsbidrag, SIDA l991) i samtliga EG- länder finns någon form av ''nationellt paraply'' för kontakter med såväl nätverket av enskilda organisationer som EG-kommissionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kapacitetsförstärkning på det multilaterala biståndsområdet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den multilaterala andelen av det svenska biståndet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samverkan mellan enskilda organisationer på det multilaterala biståndsområdet.
Stockholm den 27 januari l992 Charlotte Branting (fp)