Inledning
I januari 1992 hade jordens befolkning ökat till 5 437 000 000 människor. Beräkningar visar att minst en miljard av dessa lever i absolut fattigdom. Trots en samlad världsopinion för alla barns rätt till hälsa och överlevnad dör årligen 14 miljoner barn av undernäring och ohälsa. Det kan tyckas vara ofattbart att vi inom de närmaste 30 åren fram till år 2020 väntas vara ytterligare tre miljarder människor på jorden och att 95% av denna ökning kommer att tillfalla u-länderna.
Vi vill i den här motionen:uppmärksamma befolkningsproblemenkomma med förslag till åtgärder som Sverige kan vidtaäven i detta sammanhang slå fast de liberala värderingarna humanism och solidaritet illustrera nya dimensioner och nya metoder för att det svenska biståndet skall verka effektivt inom befolkningsområdet
Stora möjligheter till framgång
Jordens befolkningsökning upplevs ibland som okontrollerbar och hopplös. Mot denna pessimistiska bild skall ställas de betydande framsteg som faktiskt gjorts i u- länder, där man satsat på familjeplanering under de senaste decennierna.
Under 1990-talet kommer vi dock att leva med paradoxen att även om varje kvinna i tredje världen i genomsnitt föder färre antal barn än tidigare är det helt enkelt fler kvinnor som föder barn. Under detta decennium kommer det att ske en ökning med 31% av antalet kvinnor i fruktsam ålder. Följden blir att den totala ökningen av människor blir ungefär 80--90 miljoner varje år. Det är detsamma som om vi fick ett nytt Mexico varje år.
nÅrlig befolkningsökning, 1950--2050.
Källa: Population reference Bureau
Afrika är den kontinent som mycket sent startat arbetet med familjeplanering. Men i många afrikanska länder har man börja känna optimism då man sett att det är möjligt att på mycket kort tid förändra ökningstakten. I Kenya har man mellan 1984 och 1989 lyckats få ner det antal barn en kvinna föder under sin fruktsamma period av livet (fruktsamhetstalet) från 8 till 6,7 barn och i Botswana från 6,5 barn till 5,0 barn under en fyraårsperiod (1984--88).
Under 1980-talet var social marknadsföring av preventivmedel något som introducerades i ett stort antal länder, vilket har medfört en ökad tillgång av sådana till stora delar av jordens befolkning. I östra Asien (Taiwan, Sydkorea, och Hongkong) och i Thailand har man nått nivåer som är jämförbara med Europa.
Man brukar jämföra de 58 år som det tog USA att minska sitt fruktsamhetstal från 6 barn till 3,5 barn med de 23 år det tog Indonesien att göra detsamma, Colombia 15 år, Thailand 8 år och Kina 7 år.
nTrender i preventivmedelsanvändningen i olika regioner i tredje världen, 1960--1990
Källa: Population Reference Bureau
Problem och lösningar
Eftersom befolkningsökning är beroende av väldigt många faktorer, som ofta samverkar med varandra, är det omöjligt att peka på någon enstaka metod för att komma till rätta med problemen. Vi vill här lyfta fram ett antal åtgärder och förslag, som vi vet spelar en väsentlig roll.
I u-länder måste politiker och opinionsbildare få kunskap om befolkningsökningens konsekvenser. Ibland kan det finnas anledning att överväga lagar som hindrar människor att gifta sig allt för långt ner i åldrarna. (I Etiopien är den legala åldersgränsen för äktenskap 12 år.) Inte sällan kan det uppstå konflikter mellan å ena sidan radikala krav på upplysning om familjeplanering och tillgång till preventivmedel och å andra sidan både kulturella och religiösa värderingar. Detta måste lösas från land till land och på ett sätt som inte motverkar familjeplaneringens syften.
Dessutom måste man satsa på informationsverksamhet bland ungdomar, såväl män som kvinnor, om att preventivmedel finns och möjliggöra en kontinuerlig tillgång till dessa. Kvinnor får idag i bästa fall råd genom bybarnmorskor och genom barna- och mödravård. För tonåringar och män fordras andra kanaler, exempelvis genom skolor, universitet, arbetsplatser och militäranläggningar.
Vi vill poängtera att en stärkt social ställning för kvinnorna i kombination med en stärkt utbildningsnivå har en central betydelse i sammanhanget.
Vi vet genom det stora antal undersökningar som gjorts i u-länderna (World Fertility Studies, Contra-ceptive Prevalence Studies och nu senast Demographic Health Surveys) att kvinnor önskar skaffa färre antal barn än tidigare.
Andelen kvinnor i tredje världen som önskar skaffa färre barn än tidigare ökar.
Källa: Family Helth International
Biståndet
Allmänt
U-länderna står idag för 80 procent av kostnaderna för sina familjeplaneringsinsatser. För att nå ut till alla par i barnafödande ålder, som finns i u-länderna, måste man fördubbla sina insatser.
Av Sveriges samlade biståndsmedel går ungefär två procent till verksamhet relaterad till befolkningsutveckling, varav den största delen används multilateralt.
Det är viktigt att öka kunskapen om befolkningsfrågor hos alla som på ett eller annat sätt är engagerade i biståndsarbete. I Storbritannien har nyligen ODA (Overseas Development Administration) genomfört kurser för sina handläggare för att på så sätt uppmärksamma befolkningsfrågorna hos en bred och betydelsefull grupp. Någon liknande satsning skulle kunna göras genom SIDA.
Mer bistånd till enskilda initiativ
En erfarenhet från många u-länder är att de enskilda initiativen (organisationer och företag) ofta kompletterar det statliga familjeplaneringsprogrammet på ett mycket betydelsefullt sätt. Sverige skulle kunna öka stödet till enskilda initiativ i u-länderna inom ramen för Särskilda program.
Det amerikanska biståndsorganet USAID ger bidrag till fler än 1 300 enskilda projekt som är inriktade på befolkningsfrågor. Svenskt bistånd bör också ekonomiskt kunna stödja internationella enskilda organisationer som driver bra projekt inom familjeplaneringsområdet.
I u-länderna finns enskilda organisationer som arbetar med ''Life education programs'' för ungdomar och sådana som arbetar med sociala marknadsföringsprojekt. De sistnämnda har varit mycket framgångsrika. Ett exempel på deras lyckade verksamhet under 1980-talet är att antalet försäljningsställen av preventivmedel i Nepal ökade från 100 till 8 300 på mindre än fem år.
Öka det bilaterala samarbetet med programländerna
Vårt bilaterala arbete beträffande befolkningsfrågan är dock något eftersatt. Det är angeläget att satsningar inom familjeplanering medvetet förs in i bilaterala förhandlingar så att konkreta projekt kan igångsättas i våra programländer. Samtliga programländer har en stor befolkningsökning. Som exempel kan nämnas att Nicaragua har den högsta årliga ökningstakten i Latinamerika (3,4%) och att Kenya, Tanzania och Zambia har de högsta årliga ökningstakterna i Afrika (3,7--3,8 %).
Vi vet att dessa länder idag genomsyras av mycket stora sociala, ekonomiska och även politiska problem. Genom ett ökat bilateralt samarbete skulle vi kunna bidra med viktiga insatser. Ett bilateralt samarbete innebär också att svensk biståndspersonal engageras direkt i arbetet med befolkningsfrågor och därmed ökas kunskaperna inom detta område.
Global rättvisa
Befolkningsutvecklingen är en övergripande fråga som det finns anledning att komma tillbaka till inom många områden. Det är även en miljöfråga, en kvinnofråga och en fråga om jordens resurser.
Anledningen till att en stor del av jordens befolkning lever i fattigdom och misär är kanske inte att vi är för många -- utan att jordens resurser fördelas på ett orättvist sätt. För att garantera fler människor ett drägligare liv är det viktigt att de rika länderna tillsammans stöder tredje världen så att klyftorna kan minskas.
Varje människa som föds är unik och alla har lika rätt att få sina grundläggande behov av mat, vatten, god miljö och andlig frihet tillgodosedda. Människan får aldrig betraktas som ett hot mot miljön, utan är en resurs för omgivningen. Däremot kan svält, torka, krig etc. tvinga människor att agera på ett sätt som skadar miljön.
Som liberaler arbetar vi för alla människors lika värde och för solidaritet med dem som av slumpen råkat bli födda i någon del av världen där välstånd och frihet inte råder. Befolkningsfrågan angår alla och vi måste gemensamt dela jordens resurser.
U-ländernas förmåga att öka sin ekonomiska tillväxt och förbättra människornas livsvillkor är beroende av en rad andra faktorer än familjeplanering. Demokrati och marknadsekonomi är de samhällssystem som på bästa sätt skapar välstånd även i tredje världen. Läskunnighet, utbildning och hälsovård är självfallet avgörande för ett lands utvecklingsnivå.
Detta uppmärksammades i samband med FN:s läskunnighetsår 1990, där UNESCO, UNICEF, UNDP och Världsbanken lade fram ett handlingsprogram för att främja läskunnigheten. Målsättningen är att till år 2000 utrota analfabetismen i världen. Läskunnighet möjliggör information och på så sätt främjas även familjeplanering.
Samtidigt måste man tyvärr konstatera att den snabba befolkningsökningen, som till två tredjedelar sker i städerna, är ett allvarligt hot mot möjligheterna till en bärkraftig ekonomisk utveckling.
Sverige har en lång tradition och god kunskap inom familjeplaneringens område. Insatser skall göras på bred front. Vi välkomnar att regeringens budgetproposition för 1992/93 ger tydliga signaler om att befolkningsfrågan skall tas på allvar. I propositionen har UNFPA (FN:s befolkningsfond) och IPPF (Internationella familjeplaneringsfederationen) fått ökade anslag. Man har även betonat att det skall ske en ökning för delposten Befolkningsfrågor inom Särskilda program.
Sverige bör spela en aktiv roll i befolkningsfrågan under de kommande åren. Den svenska delegationen i FN:s miljö- och utvecklingskonferens i Brasilien i juni 1992 bör uppmanas att verka för att befolkningsfrågan får en allsidig och befogad uppmärksamhet på konferensen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade insatser för information om familjeplanering i u-länderna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade kunskaper om befolkningsfrågor hos biståndspersonal,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökat stöd till enskilda initiativ inom befolkningsområdet, inom ramen för Särskilda program,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett ökat bilateralt samarbete med våra programländer beträffande befolkningsfrågor,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läskunnighetens betydelse för familjeplaneringsprogrammens förverkligande,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att befolkningsfrågan uppmärksammas i FN:s konferens om miljö och utveckling (UNCED).
Stockholm den 27 januari l992 Karl-Göran Biörsmark (fp) Karin Pilsäter (fp) Ingela Mårtensson (fp) Jan-Erik Wikström (fp)