I sju motioner (1984/85:844, 1985/86:U213, 1986/87:U235, 1987/88:U220, 1988/89:U233, 1989/90:U658 och 1990/91:U237) har påtalats situationen i Angola och Sveriges ensidiga engagemang till förmån för MPLA- regimen i Luanda. Under lång tid utsattes motståndsrörelsen UNITA för en konstant nedvärdering.
Svenska medier återgav länge okritiskt den kommunistiska propagandan, som också satte sin prägel på den syn, som förmedlades av den svenska ambassaden i Luanda. Såväl dåvarande utrikesministern Sten Andersson som kabinettssekreterare Pierre Schori förföll till att använda invektiv som ''banditer'' och ''terrorister'' om UNITA och anslöt sig därmed till det kommunistiska språkbruket. I vissa fall kan det ha varit fråga om en ''spontan'' sympati för en marxistisk regim, men till större delen torde det ha rört sig om en fullständig brist på kunskap om förhållandena i Angola i allmänhet och om UNITA i synnerhet.
USA har under senare år givit ett visst stöd, ekonomiskt och politiskt, åt UNITA, medan Kuba och Sovjetunionen stödde MPLA med såväl stora vapensändningar som trupper. Som mest räknade den kubanska truppstyrkan 60.000 man. Sedan UNITA lyckats slå tillbaka motståndaren i ett avgörande slag vid Mavinga i sydöstra delen av Angola på våren 1990, och sedan Sovjetunionen klargjort att man inte längre kunde ge samma stora stöd som tidigare, tvingades dock MPLA-regimen att sätta sig vid förhandlingsbordet med UNITA och dess ledare Jonas Savimbi. Efter många turer ingicks ett fredsavtal i Estoril i Portugal den 31 maj 1991.
I september i år skall allmänna och fria val hållas, varvid det inte är osannolikt att UNITA kommer att triumfera. Jonas Savimbi kan bli den förste folkvalde presidenten. UNITA har flyttat sitt högkvarter från Jamba till huvudstaden Luanda.
Ett mödosamt återuppbyggnadsarbete förestår i Angola. Inte mycket fungerar, kaos och anarki råder på många håll. Deserterande MPLA-soldater förvandlas till ''banditer''. FN, som övervakar vapenvilan, har rapporterat, att av de ursprungligen 150 000 soldater, som angavs ingå i MPLA-regimens armé, återstår bara 115.640.
Kriminaliteten är skrämmande hög och korruptionen inom regimen är omfattande. I en slutrapport för ett drygt halvår sedan skrev en svensk biståndsledare bl a: ''Det makthavande partiet MPLA har under minst de senaste fem åren allt mer hänsynslöst utnyttjat makten mer för partimedlemmarnas privata vinning än för förbättring för folket. Det finns framför allt i Luanda och i rikets ledning en uttalad korruption, vilken påverkar alla samhällsfunktioner. Denna grad av korruption har jag personligen tidigare inte kommit i kontakt med.'' Samme rapportör tillade: ''Personligen tycker jag att det är fel att idag stödja en statsapparat som för varje dag den sitter vid makten för in landet i en allt djupare katastrof. De flesta bistånd till Angola, vilka går in på ministerienivå, har med all sannolikhet effekten att förlänga och förvärra denna katastrof.''
Med tanke på den nöd och det elände som råder i Angola vill vi inte motsätta oss det föreslagna biståndet. Men vi motsätter oss att något bistånd går till den korrumperade MPLA-regimen. Det svenska stödet till denna regim har givit Sverige ett dåligt anseende. Inför möjligheterna till en total regimförändring i Angola bör Sverige snarast etablera goda relationer med UNITA, som också kan förmedla en del av det svenska biståndet, t ex till sin vid senaste årsskiftet nyöppnade klinik i Luanda. Där behövs mediciner och sjukvårdsattiraljer av skilda slag. Det finns också anledning att närmare skärskåda den hittillsvarande förmedlingen av biståndet. Det har antytts, att det finns svenskar, som alltför mycket solidariserat och lierat sig med personer på MPLA-sidan.
I regeringens budgetproposition anges, att biståndspolitiken skall få en ny inriktning, där följande fyra mål betonas: demokratisk utveckling, mänskliga fri- och rättigheter, utvecklingen av marknadsekonomi samt effektiviteten i biståndets användande. För Angolas vidkommande gäller alltså särskilt den sistnämnda punkten. Svenska skattebetalare har ingen anledning att ge stöd åt korrumperade MPLA-anhängare. Effektiviteten i biståndet till Angola bör särskilt uppmärksammas. Särskild vikt bör läggas vid att noga se till att varje form av bistånd verkligen hamnar, där det är avsett.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det svenska biståndet till Angola också bör kanaliseras via UNITA,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att effektiviteten i biståndet särskilt bör uppmärksammas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige och svenska myndigheter snarast bör upprätta goda relationer med UNITA.
Stockholm den 25 januari 1992 Birger Hagård (m) Gullan Lindblad (m) Hugo Hegeland (m) Ulf Melin (m) Peeter Luksep (m)