80-talet innebar en tillbakagång i Latinamerika med ökad fattigdom och ojämlikhet. BNP per capita minskade med 8 % under decenniet, men inte jämnt fördelat. Antalet fattiga i Latinamerika ökade från 136 miljoner, eller 41 %, under 60-talet till 183 miljoner, 44 %, i slutet av 80-talet. Denna ihållande ekonomiska kris är ett hot mot de demokratiska processer som påbörjats i många latinamerikanska länder under samma 80-tal.
Kuba har allmänt erkänts som ett undantag i Latinamerika och tredje världen när det gäller framgångar inom utbildning och hälsovård, samt elimineringen av svält och misär. På 30 år har barnadödligheten minskat från den latinamerikanska nivån på 60 per tusen levande födda till 10,7 promille, i nivå med de rikaste industriländerna. Medellivslängden har ökat från den latinamerikanska 60- årsnivån till 75 år. Det innebär att många hundratusentals kubaner räddats till livet. Den låga barnadödligheten och höga medellivslängden beror inte bara på Kubas mycket höga läkartäthet, och husläkarsystemet, utan också på att kubanen i gemen de senaste årtiondena kunnat äta sig mätt på näringsrik kost. I Latinamerika är 30 % av befolkningen akut undernärd och 50 % är undernärd.
Där är också mer än var fjärde vuxen analfabet, liksom på Kuba tidigare. Men nu kan alla på Kuba läsa och skriva. 100 miljoner barn och ungdomar saknar tillgång till skola och grundläggande utbildning i Latinamerika. På Kuba får alla minst nio års grundskola och andelen som går vidare till yrkes- och universitetsutbildning är lika stor som i de mest utvecklade industrinationerna. Den tekniska och vetenskapliga forskningen befinner sig också på hög nivå. Som exempel kan nämnas den medicinska forskningen som lett till många nya behandlingsmetoder och läkemedel, som Kuba har patent på.
Dessa framgångar är internationellt erkända. Däremot har Kuba med rätta kritiserats för begränsningar av tryck- och organisationsfrihet, avsaknaden av flerpartisystem samt förföljelser mot opposition med politiska fångar.
Efter en stark ekonomisk utveckling fram till mitten av 80-talet har också Kuba nu drabbats av akuta ekonomiska svårigheter, som en följd av sammanbrottet i handeln med det f.d. östblocket. Den ekonomiska tillväxten har förbytts i tillbakagång, framför allt på grund av oljebrist som försvårar transporter och industridrift. På två år har oljetillgången minskat med nästan hälften från 13 miljoner ton till drygt 7 miljoner ton. Omorienteringen till nya marknader för export och import försvåras av den ekonomiska blockad från USA:s sida, som varit den direkta orsaken till Kubas beroende av handeln med forna kommuniststater i öst. Risken är stor att grunden rycks undan för den sociala välfärd som byggts upp under 30 år.
USA:s ekonomiska embargo begränsar sig inte till att stoppa all handel mellan USA och Kuba utan hindrar också handel och samriskföretag mellan företag i tredje land och Kuba. Kuba kan därmed inte utnyttja sina stora nickelreserver för att lösa landets ekonomiska svårigheter, och inte exportera sina nya läkemedel, som för vissa sjukdomar är de enda som ger bot. Inköpen av medicinsk och teknisk utrustning försvåras. Två svenska företag har sett sig föranlåtna att bryta avtal om försäljning av sådana produkter på grund av att USA informerat sig om att de innehåller vissa delar av USA-ursprung.
Den yttre pressen på Kuba att fullfölja sin utveckling inom utbildning, hälsovård, teknik, vetenskap och industrialisering genom att införa flerpartisystem, samt tryck- och organisationsfrihet är stark. En utveckling i den riktningen, och tilltron till avsikten hos den rika i-världen, motverkas dock av USA:s ekonomiska krigföring. På grund av det historiska förhållandet mellan USA och Kuba, uppfattar kubanerna USA:s politik som en traditionell supermaktspolitik för dominans över randstater, ungefär som de baltiska staterna uppfattat Sovjetmakten. Varje försök att på den vägen tvinga kubanerna till inre förändringar möter inte bara regimens utan också en stark nationell känsla hos befolkningen.
Detta inser de latinamerikanska och karibiska länderna som verkar för Kubas integration i Latinamerika och Karibien samt för ett hävande av USA:s handelsrestriktioner. Även kubanska dissidenter inom och utom landet hävdar att blockadens upphävande är en förutsättning för en fredlig utveckling av demokratin på Kuba. Storbritannien och Kanada, och även EG, har protesterat mot USA:s anspråk på att bestämma över företag i andra länder och deras handel med Kuba, oavsett om de är dotterföretag till USA-bolag.
I detta läge skulle handel och ekonomiskt och tekniskt- vetenskapligt samarbete mellan Kuba och Sverige, och Europa, kunna bidra till att minska kubanernas fruktan för en återgång till beroende av USA, och minska spänningen och känslan av inringning. Det skulle öka tilltron till demokratiernas humanitära inställning och intresse för det kubanska folkets välfärd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige verkar för att exportkrediter beviljas för handel med Cuba, att tekniskt- vetenskapligt samarbete med Cuba fortsätter samt att ekonomiskt stöd bör utgå för kulturellt utbyte.
Stockholm den 23 januari 1992 Ulla-Britt Åbark (s) Kent Carlsson (s) Lena Klevenås (s) Håkan Strömberg (s) Sigrid Bolkéus (s)