Regeringen har i årets budgetproposition lyft fram nya krav och förutsättningar för det internationella samarbetet. I det sammanhanget konstateras att ''ett av de största hindren för en fredlig utveckling är fattigdomen i världen och klyftan mellan nord och syd. Avsaknaden av ekonomisk tillväxt förstärker problemen''.
Vidare påpekas att en samsyn håller på att växa fram internationellt på utvecklingsområdet. En allt större enighet råder vad gäller de sociala sektorernas viktiga roll för förändring av u-ländernas situation ekonomiskt, politiskt och socialt. Människonära behov som utbildning, hälsovård, rent vatten och en dräglig bostad ses som centrala för ett lands utveckling. Ekonomisk tillväxt förutsätter att analfabetismen trängs tillbaka, att det finns fungerande skolor och universitet och att hälsovården når alla.
I många länder i tredje världen avsätts stora andelar av de nationella budgetarna till militära kostnader och avbetalningar på skulder. Det blir inte mycket kvar till de sociala sektorerna samtidigt som behoven inom dessa områden ökar eftersom befolkningen i de fattiga länderna ökar dramatiskt. Samtidigt kan konstateras att det just är bristen på utbildning för kvinnor och bristande tillgång till mödra- och barnavård som håller födelsetalet uppe på en oacceptabelt hög nivå.
FN:s utvecklingsfond (UNDP) startade 1990 en årlig rapportering om mänsklig utveckling, vilken haft betydelse för en förändrad attityd inom världsbanken och valutafonden. Tidigare anklagades de för att ställa krav utan hänsyn till sociala konsekvenser, men nu ägnas stor uppmärksamhet såväl åt fattigdomsbekämpning som åt behov av ekonomiska och administrativa reformer. I deras bedömningar ingår t.ex. hur stor del av landets budget som avsätts för militära ändamål.
Enligt min mening bör Sverige inte exportera vapen till de fattiga länderna och vi bör inte heller ge bistånd till u- länder som väljer att använda stora delar av sina resurser till militära ändamål.
Biståndsministern har i budgetpropositionen deklarerat att det svenska biståndet tydligare än hittills ska inriktas på åtgärder som främjar utvecklingen av demokrati och mänskliga rättigheter. I detta sammanhang är det naturligt och ofrånkomligt att väga in de militära kostnaderna. Militären används ju bl.a. mot den egna befolkningen som ett medel i förtrycket av mänskliga rättigheter.
Därför bör förutsättningen för svenskt bistånd vara att mottagarlandet inte avsätter alltför stora andelar av statsbudgeten till militära utgifter. En minskning av militärutgifterna bör stimuleras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd och militära utgifter.
Stockholm den 23 januari 1992 Ingela Mårtensson (fp)