Bakgrund
Det område som idag kallas Eritrea omfattar 124.000 kvadratkilometer. Det sträcker sig ca 1 000 km längs Röda havet och begränsas av Sudan i norr och väster, av Etiopien i söder och Djibouti i sydöst. Befolkningen, som uppskattas till ca 3,5 miljoner, består av nio olika nationaliteter som talar nio olika språk. Hälften av befolkningen är kristen och hälften är muslimer. Några få är animister.
Historisk bakgrund
Eritrea och Etiopien är, som de geografiska områden vi känner till idag, av relativt sent ursprung. Som grannländer har de genom århundraden påverkat varandra, men hela Eritrea har aldrig utgjort en del av Etiopien. Det tidigare Abessinien grundades på Axumriket och hade sitt huvudsäte i Tigrays högland, som sträckte sig in i Eritreas högland. Axumriket bildades år 200 f.Kr. av semitiska invandrare från den arabiska halvön. Eritreas ursprungliga invånare, Beja och Nilotter, trängdes bort från höglandet till låglandet. Det var den semitiska kulturen som la grunden till kulturen i Eritreas och Etiopiens högland, och vars språk, Gez, är ursprunget för språken, tigrinya, tigre och amharinia, som idag talas i Eritrea och i Etiopien.
Axumriket, som blev en stormakt i området, grundade sin makt på handel. Det hade en hamnstad, Aulis, som låg vid Röda havet. Axumriket sträckte sig in i nutidens Sudan och Yemen. År 300 konverterade kungen i Axum till kristendomen. Axumrikets sönderfall på 700-talet förorsakades av det muslimska inflytandet i regionen och av att hamnstaden erövrades. Beja-folket i Eritreas lågland utnyttjade de kristnas svaghet och bildade ett antal oberoende kungadömen, som dominerade Eritrea fram till 1300-talet. Härskaren i Tigray försökte sedan att få kontroll över det eritreanska höglandet. Under perioder betalade furstar i Eritreas högland skatt till furstar i Tigray. Eritrea var på 1400-talet känt som ''Medri Bahri'', landet vid havet, och dess gräns mot Tigray utgjordes av Merebfloden, som också idag utgör gränsen till Etiopien. På 1500-talet sträckte sig turkarnas ottomanska rike till Röda havet och år 1557 erövrades Massawa. Turkarna fick kontroll över kusten men låg i ständig strid med eritreanska stammar i inlandet.
Nutidshistoria
Egypten övertog turkarnas kontroll över Röda havet på 1870-talet och år 1872 erövrades Massawa. Även Egypten försökte få kontroll över inlandet och kom i strid med Kejsare Johannes som försökte kontrollera höglandet i Eritrea. Kejsare Johannes besegrade den egyptiska armén och kontrollerade därefter, från år 1876 till år 1889, provinserna Serai och Hammasin i Eritrea.
Samtidigt började Italien agera i regionen. Italien erövrade Massawa år 1885 och utökade sin kontroll i Eritrea. Italien kom då i konflikt med Kejsare Johannes. Johannes guvernör besegrade den italienska armén vid Dogali år 1887. Italienarna utnyttjade därefter splittringen mellan Menelik, fursten i Shoa och Johannes, kejsaren i Tigray. De ingick ett avtal med Menelik och gav honom vapen. Samtidigt var Kejsare Johannes upptagen av ett krig mot Mahdist, härskaren i Sudan. Johannes dödades i striderna år 1889. Menelik kunde därefter överta tronen. Italienarna kontrollerade nu Eritrea, som erkändes som en italiensk koloni vid kolonialmakternas möte i Berlin år 1890. År 1890 var för första gången hela Eritrea samlat under ett herravälde och dess gränser blev internationellt erkända.
Italienarna ville att även det avtal som ingicks med Menelik år 1889 (avtalet vid Ucially) skulle innebära en italiensk kontroll av Abessinien. Kejsare Menelik vägrade och när italienska trupper invaderade Tigray år 1896 led italienarna ett svidande nederlag vid Adwa. Vid fredsavtalet år 1896 i Addis Abeba erkändes gränserna mellan Abessinien och den italienska kolonin Eritrea. Menelik hade samtidigt utökat Abessiniens territorium söderut till det Etiopien vi känner idag (med undantag för Eritrea), och gränserna till italienska Somalien undertecknades år 1897.
Eritrea förblev italiensk koloni fram till år 1941 då engelsmännen besegrade italienarna i Östra Afrika. Eritrea var sedan till 1952 under brittisk militär administration. Frågan om de forna italienska koloniernas framtid behandlades av FN. En kommission, bestående av representanter från Burma, Guatemala, Norge, Pakistan och Sydafrika, tillsattes för att undersöka och lägga fram förslag om Eritrea inför den femte generalförsamlingen. Representanterna i kommissionen var emellertid inte eniga. Burma, Norge och Sydafrika såg detta förbund i termer av en federation, medan Norge förordade ett tioårigt förvaltarskap av FN som skulle följas av total självständighet. På förslag av USA lades ett förslag fram för generalförsamlingen som tillgodosåg de etiopiska önskemålen. Etiopien var då en av USA:s viktigaste allierade i den ännu föga avkoloniserade tredje världen. Med röstsiffrorna 46 för, 10 emot och 4 nedlagda (däribland Sverige) antog generalförsamlingen resolution 390, den 2 december 1950. Det innebar att Eritrea skulle utgöra en självstyrande enhet i förbund med Etiopien under den etiopiska statens överhöghet.
En eritreansk konstitution antogs för den autonoma enhet som gav det eritreanska folket rättigheter och garantier, som var helt okända för det etiopiska folket. De försäkrades om ''principerna för ett demokratiskt styrelseskick'' (artikel 16) med periodiska fria och rättvisa val, direkta och indirekta'', allmän rösträtt (artikel 18) och garanterades åtnjutande av mänskliga rättigheter och fundamentala friheter (artikel 12). De lovades laglig verkställande och juridisk makt för Eritreas inrikes affärer, och endast de områden som reserverats för den ''federala'' (dvs etiopiska) lagstiftningen som gällde försvar, utrikesaffärer, valuta och ekonomi, utrikeshandel, inrikeshandel samt externa och interna kommunikationer inklusive hamnar skulle lyda under den etiopiska regeringen. Kronans representativa roll för området skulle vara formell.
Redan år 1952 gav kejsare Haile Selassie order att den etiopiska konstitutionen skulle gälla för Eritrea, och tre år senare antogs en ny konstitution i Etiopien. Den gav etiopiska medborgare färre rättigheter än den eritreanska konstitutionen gav medborgarna i Eritrea. Grundläggande mänskliga rättigheter som pressfrihet, mötesfrihet, frihet att bilda fackföreningar undertrycktes, och de två officiella språken i den eritreanska konstitutionen, tigrinja och arabiska, förbjöds.
År 1962 tvingades det eritreanska parlamentet att upplösa sig självt och Eritrea införlivades i Etiopien som en provins. Detta var ett klart brott mot FN-beslutet från år 1950 och den eritreanska författningen där det står i artikel 91 att ''församlingen inte får, genom ändring, föra in något villkor i konstitutionen som inte är i enlighet med federationsbeslutet''. Under 50-talet protesterade eritreanerna upprepade gånger mot övergreppen och skickade delegationer till FN för att protestera mot de uppenbara brotten mot federationsbeslutet. Men i FN var det tyst och Eritrea har sedan år 1950 inte funnits med på FN:s dagsordning.
Befrielsekampen
År 1961 startade den väpnade befrielsekampen. Sedan slutet av 1970-talet leddes den eritreanska befrielsekampen av EPLF som år 1980 föreslog en fredlig lösning av konflikten genom en folkomröstning där den eritreanska befolkningen själv skulle få avgöra landets framtid. Etiopien vägrade ingå reella förhandlingar och med fortsatt militärt stöd från Sovjetunionen och ekonomiskt och politiskt stöd från USA, Libyen och Europa, bl.a. Sverige, kunde Etiopien fortsätta sitt krig i Eritrea. Eritreanerna fick under hela befrielsekampen inget väsentligt ekonomiskt eller politiskt stöd från omvärlden. De lierade sig däremot med oppositionen i Etiopien som under 80-talet växte.
Den 24 maj 1991 befriades Eritrea. Fem dagar senare utropade EPLF en provisorisk regering i Eritrea, och om två år planeras under internationell observation en folkomröstning om Eritreas framtid. Samtidigt ersattes militärdiktaturen i Addis Abeba av en provisorisk regering under ledning av Meles Zenawi. I regeringsförklaringen och vid flera andra tillfällen har den etiopiska regeringen framhållit att konflikten med Eritrea skall lösas genom en folkomröstning där det eritreanska folket självt skall få välja sin politiska status. Dessutom har man senast i november 1991 uttalat att länder och organisationer kan ha direkt kontakt med den provisoriska regeringen i Eritrea. Detta påverkar inte Eritreas status. Det är endast det eritreanska folket som självt i en folkomröstning kan avgöra landets ställning.
Återuppbyggnad och den senaste politiska utvecklingen 30 års befrielsekrig har medfört ett oerhört lidande. 50.000 eritreanska soldater har dött, 10.000-tals civila har dödats, 50.000 barn är föräldralösa och ofantliga värden i husdjur, byggnader och grödor har förlorats. Genom att alla resurser knutits upp av kriget har all annan utveckling hindrats. Därför måste stora resurser ställas till förfogande för bl.a. utbildning. Den provisoriska regeringen i Eritrea står nu inför en oerhört svår uppgift i återuppbyggandet av landet. För att axla denna uppgift låter man den 100.000 man stora armén fortsätta ytterligare två år utan lön (som under befrielsekampen) för att delta i återuppbyggnadsarbetet. Man har infört allmän samhällstjänst för alla mellan 18 och 40 år. Man uppmuntrar privatpersoner att investera i alla sektorer och man stimulerar det folkliga deltagandet genom en decentralisering av makten. Eritrea har således delats upp i tio regioner med stor autonomi och ett folkvalt råd, ''a people's assembly'', för varje provins. En av den provisoriska regeringens största uppgifter är att förbättra levnadsvillkoren för de 500.000 eritreaner som är flyktingar i Sudan och helt beroende av hjälp utifrån.
Relationerna mellan den provisoriska regeringen i Eritrea och övergångsregeringen i Etiopien präglas av förståelse och samarbete. Eritrea håller på att göra sig fritt från Etiopien, och båda länderna är övertygade om att en ekonomisk och social integration är av stort värde för båda. Hamnen i Assab har blivit en frihamn för Etiopien och hamnen i Massawa skall bli en frihamn för de nordliga provinserna i Etiopien och för Sudan. Folk och varor kan nu röra sig fritt i Etiopien, Eritrea och Sudan och en försvarspakt har ingåtts mellan länderna. Eritrea har spelat en avgörande roll för Etiopiens utveckling och spelar för närvarande en stabiliserande roll för hela regionen.
Sveriges relationer till Eritrea
Svenska riksdagen fattade den 14 november 1990 ett enhälligt beslut där man framhöll att ''principen om självbestämmande för Eritrea är politiskt och folkrättsligt välgrundad'' och att en internationellt övervakad folkomröstning anses vara ett logiskt led i konfliktlösningen, samtidigt som man anser att parterna skall avgöra om en folkomröstning vid förhandlingar.
Som tidigare anförts har den etiopiska regeringen accepterat en folkomröstning i Eritrea som den enda legitima vägen att lösa konflikten och en inbjudan till FN om att delta i ett referendum har skickats. Sveriges regering uttalade i ett pressmeddelande den 15 januari 1991 att Sveriges syn på Eritrea--Etiopien-konflikten har sin utgångspunkt i att Sverige erkänner Etiopiens territoriella integritet. Sveriges regering har, sedan Eritreas befrielse och den ur eritreansk och etiopisk synvinkel mycket positiva utvecklingen i området, haft en både kylig och avvisande hållning till Eritrea.
Sverige har ett särskilt ansvar gentemot Eritrea. Dels har svenska missionärer via sin skolverksamhet lämnat ett arv som enligt den legendariska frihetskämpen, Woldeab Woldemariam, varit av stor betydelse för det eritreanska folkets frihetssträvan. Dels har Sveriges politiska och ekonomiska stöd till militärdiktaturen i Etiopien bidragit till att förlänga det eritreanska folkets lidande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att en representant sänds till Eritrea för att observera den politiska och ekonomiska utvecklingen i landet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör spela en aktiv roll i FN för att verka för att FN blir observatör under folkomröstningen om Eritreas framtid,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att erbjuda Eritrea ekonomisk och teknisk hjälp i förberedelserna inför folkomröstningen,
4. att riksdagen som sin mening ger riksdagen till känna vad i motionen anförts om att Sverige förutom katastrofhjälp bör påbörja ett utvecklingssamarbete med den provisoriska regeringen i Eritrea,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den genom samarbete med den provisoriska regeringen i Eritrea bör arbeta för repatriering av eritreanska flyktingar i Sverige,
6. att riksdagen beslutar att inom ramen för tidigare beslut om bistånd till u-länder omfördela resurser så att Sverige kan bidra till en god utveckling i Eritrea,
7. att riksdagen hos regeringen begär att förhandlingar med Eritrea upptas för att få till stånd ett direkt avtal om ramerna för det framtida samarbetet.
Stockholm den 22 januari 1992 Carl Olov Persson (kds) Fanny Rizell (kds)