Den 29 april antog FNs säkerhetsråd resolution 690, där en fredsplan för Västsahara fastställdes. Planen skall leda fram till en folkomröstning, där det västsahariska folket äntligen skall få utöva sin rätt till självbestämmande och avgöra om Västsahara skall bli en självständig stat eller integreras med Marocko.
Den 6 september 1991 infördes enligt fredsplanen eldupphör mellan Marocko och den västsahariska nationella befrielserörelsen Polisario.
I slutet av januari 1992 skulle folkomröstningen ha ägt rum, men är uppskjuten tills vidare.
Det som har skett under hösten är bl.a.:
Den marockanska regeringen har på olika sätt saboterat fredsplanen: FN-styrkorna (MINURSO) har inte fått möjlighet att etablera sig i området enligt planen och har följaktligen inte heller kontroll över området.
Marocko har under hösten startat en ny s.k. Grön marsch, där ca 40 000 marockanska medborgare från södra Marocko förts in i Västsahara. Ytterligare ca 130 000 personer väntar på att föras in. Marocko kräver, i strid med fredsplanen, att de skall få delta i folkomröstningen. Många av dem förses med falska identitetshandlingar.
Enligt fredsplanen skall den spanska folkräkningen från 1974 utgöra grunden för röstlängden. Tillägg kan endast göras efter individuell förfrågan från västsaharier och efter MINURSO:s identifieringskommittés bedömning.
Någon reduktion av de marockanska trupperna från ca 200 000 man till 65 000 har inte ägt rum.
Den västsahariska befolkningen i ockuperat område har utsatts för förföljelse och arresteringar, om de tagit kontakt med FN-personal. Minst två personer uppges ha dött av tortyr efter arresteringen.
Inga krigsfångar har utväxlats och inga civila fångar har frigetts.
Varken observatörer eller journalister har fått tillstånd att besöka Västsahara.
Den 31 december 1991 antog FNs säkerhetsråd resolution 725, där den nye generalsekreteraren uppmanas att inom två månader inkomma med en ny rapport om läget i Västsahara.
Afrikas sista koloni har väntat länge på sin självständighet. Det är av yttersta vikt att den fredsplan som FNs säkerhetsråd beslutade om i april 1991 genomförs på det sätt som är avsett och att inga ändringar görs.
För att fredsplanen skall kunna genomföras krävs bl.a. att de tusentals marockanska medborgarna som förts in i Västsahara omedelbart återvänder till Marocko. Det är den spanska folkräkningen som skall utgöra grunden för röstlängden.
Sverige måste i FN agera kraftfullt för att fredsplanen inte förfuskas utan snarast genomförs i sin ursprungliga form.
Sverige bör också sända observatörer till Västsahara för att övervaka fredsprocessen.
Sverige bör också agera för att Marocko respekterar de mänskliga rättigheterna. Marocko har från svensk sida under åren beviljats både bilateralt bistånd samt u- landskrediter. Sverige bör, liksom EG, inte längre ge bistånd till Marocko. Europaparlamentet har i januari förordat att allt stöd till Marocko tills vidare skall hållas inne.
Sverige har sedan många år tillbaka lämnat katastrofstöd till de västsahariska flyktingarna i Algeriet. Stödet kanaliseras genom Rädda Barnen till Sahariska Röda Halvmånen och tas om hand och distribueras på ett föredömligt sätt. Detta har omvittnats av bl.a. SIDAs personal.
Stödet till flyktingarna måste ökas, speciellt med tanke på den svåra situationen i området.
Polisario är en av parterna i konflikten och erkänd av FN. Sverige bör nu ge Polisario ett starkare stöd genom att även i viss utsträckning kanalisera bistånd till organisationen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige aktivt bör agera för genomförande av FN:s fredsplan samt att kommande folkomröstning bevakas från svensk sida,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör agera för att få Marocko att respektera de mänskliga rättigheterna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör utöka det humanitära biståndet väsentligt samt att även Polisario skall kunna ha ett direkt ansvar för stödets hantering.
Stockholm den 22 januari 1992 Hans Göran Franck (s) Karl-Erik Svartberg (s) Bertil Måbrink (v)