De fattigas rätt
En biståndspolitik för internationell solidaritet 1. Solidariteten: biståndets grund
För trettio år sedan presenterades den första svenska biståndsbudgeten av statsminister Tage Erlander, proposition 1962:100. Olof Palme hade lett förarbetena. Prop. 100, som den kom att kallas, fastlade grunderna för det svenska biståndet. I propositionen framfördes den svenska opinionens önskan -- manifesterad genom en medborgarkommission under statsministerns ledning och bekräftad genom riksdagens bifall -- att genom biståndet söka minska skillnaderna i levnadsvillkoren mellan människorna i industriländerna och de underutvecklade länderna.
''Målet för biståndsgivningen är att höja de fattiga folkens levnadsnivå.'' Denna inledande formulering angav biståndets syfte. Motiven var såväl solidariteten med de fattiga och förtryckta som insikten om att vår egen framtida välfärd beror på vår förmåga att leva samman på denna jord. Medlen var att ''vidga handeln, lindra nöden, förmedla kunnande och tillföra kapital''. Biståndet skulle ''hjälpa de fattiga folken att utvecklas ekonomiskt och socialt och därmed hjälpa sig själva''.
Det överordnade målet att höja de fattigas levnadsnivå har senare (1978) preciserats som att biståndet skall bidra tillresurstillväxt,ekonomisk och social utjämning, ekonomisk och politisk självständighet, samten demokratisk samhällsutveckling i mottagarländerna.
År 1987 utvidgades preciseringen till att också omfatta ett särskilt miljömål: biståndet skall bidra till:framsynt hushållning med naturresurser och omsorg om miljön i mottagarländerna.
Dessa delmål utgör en helhet, utan inbördes rangordning.
Genom biståndsproposition nr 100 blev det internationella mål som Förenta nationerna satt upp för resursöverföringar från de rika länderna till de fattiga en princip som kraftigt underströks. Detta mål konkretiserades år 1968 som målet att anslå en procent av nationalinkomsten till bistånd och uppnåddes första gången år 1975. Enprocentmålet är ett medel att söka garantera biståndets volym i en politisk värld av ständigt fluktuerande intressen.
Med dessa motiv, medel och mål har Sverige skapat ett utvecklingssamarbete med den fattiga delen av världen på högsta internationell nivå, såväl vad gäller kvalitet som, i förhållande till vårt lands storlek, kvantitet. Biståndets närmare inriktning och utformning har förändrats under de gångna tre årtiondena, liksom den värld det verkar i, men i grunden har motiv, medel och mål bestått.
Skälet är att den solidaritetens vision som födde fram biståndet äger sin giltighet. Övertygelsen om riktigheten i kampen mot fattigdom och förtryck har tilltagit i världen. Nödvändigheten av att samarbeta för att kunna leva samman på denna jord har blivit allt mer uppenbar.
Socialdemokratin, som lett utrikespolitiken under större delen av denna tid, har fäst stor vikt vid att söka leva upp till målen. Det följer av den socialdemokratiska människosynen: alla människors lika värde.
Biståndet har haft en långt bredare förankring än den organiserade socialdemokratiska rörelsen. Religiösa, liberala, djupt kända folkliga värderingar har samverkat till att ge biståndet ett närmast enhälligt stöd i det svenska samhället.
För socialdemokraterna kommer biståndet att förbli en central del av den politik för internationell solidaritet som är rörelsens väsen.
2. Utmaningar i en förändrad värld
Under den tid som biståndet verkat har världen radikalt förändrats. Världens nationer står idag inför utmaningar av global räckvidd. För att säkra fred, demokrati och hållbar utveckling krävs av världens länder att de i internationell solidaritet liksom i eget gemensamt intresse möter utmaningarna med förnyat samarbete.
De ömsesidiga beroendena har vuxit. Enskilda länder är för sin ekonomiska utveckling alltmer beroende av internationellt ekonomiskt utbyte och samarbete. Världshandelns snabba utveckling, kapitalmarknadernas världsomspännande rörlighet och näringslivets tilltagande internationalisering präglar vår tid. Ekonomisk integration i Europa, Östasien och Amerika, u-ländernas allt större betydelse i världshandeln och Rysslands och Östeuropas ekonomiska omvandling förstärker ekonomins globalisering. Stabilitet och tillväxt i vart enskilt land kräver idag ett intensivare globalt ekonomiskt samarbete.
Hoten mot miljön är ett än tydligare uttryck för de ömsesidiga beroendena. Risken för oåterkalleliga klimatförändringar som en följd av ohållbar energikonsumtion och ohållbara produktionsmetoder inom industri, jord- och skogsbruk är överhängande. En stor del av de giftiga och skadliga utsläppen är idag gränsöverskridande. Brist på brukbart vatten hotar många länder och hotar också att framkalla konflikter mellan länder. Jordens artrikedom är en gemensam tillgång och ett gemensamt ansvar. Internationellt samarbete är avgörande om enskilda länder skall kunna uppnå en miljömässigt hållbar utveckling och om planeten skall kunna överleva som hem åt mänskligheten.
Mänskliga rättigheter och demokrati är universella värden. De har historiska rötter på alla världsdelar och har under senare år fått allt större genomslag. De har allt tydligare skrivits in i internationella överenskommelser och allt mer kommit att utgöra delar av internationell lag. Det är ett gemensamt ansvar för världens länder att upprätthålla och sprida respekten för dessa värden.
Demokrati, miljö och utveckling är tre aspekter på vad som binder länder samman. Världen har utvecklats mot ett globalt grannskap. Inget land kan lösa sina egna problem utan att förlita sig på andra. Inget land kan heller i längden lösa sina säkerhetsproblem utan att göra det gemensamt med sina grannar och utan att samarbeta för att främja demokrati, miljö och utveckling.
Tiden är inne för världens länder att skapa ett nytt system för gemensam säkerhet och globalt ledarskap. Det kalla krigets slut har öppnat helt nya möjligheter att möta dessa utmaningar. Murar har fallit. Tidigare låsta sinnen har öppnats. Resurser som länge bundits upp i överstora krigsmakter kan frigöras. Förenta nationerna kan äntligen bli den internationella organisation den var avsedd att bli.
Dessa möjligheter tas fasta på i det s.k. Stockholmsinitiativet. I april 1991 samlades i Stockholm ett trettiotal ledare från olika delar av världen för att föra fram konkreta förslag om hur dessa möjligheter bör utnyttjas. Dokumentet ''Gemensamt ansvar under 1990-talet -- Stockholmsinitiativet för gemensam säkerhet och globalt ledarskap'' är inriktat på att finna nya sätt att stärka de internationella institutionerna. De krav detta ställer på Sverige behandlas i socialdemokraternas motion ''En värld -- gemensamt ansvar''.
Öppningarna är reella. Samtidigt är överlevnadsproblemen överhängande. Svälten, ohälsan, eländet är också reella. En miljard människor lever i extremt armod. Det är fler än någonsin och deras antal växer fortfarande -- ett oerhört moraliskt nederlag för envar av oss. Tiotusentals barn dör varje dag i onödan. Slummen växer. Marker utarmas. Befokningsutvecklingen är inte i balans med ekonomiernas och naturens bärkraft.
Afrika, Latinamerika och stora delar av Asien har bakom sig ett årtionde och mer av snabbt fallande inkomster. Många människor i dessa länder ser fortfarande ingen ljusning. Den fattigdomsdrivna migrationen tilltar. Frustration, intolerans och osäkerhet hotar att förvandla nationell, etnisk, religiös och kulturell självkänsla till bränsle för konflikter, våld och krig. Många u-länder har byggt upp överstora militärapparater. Krigsmakternas fruktansvärda förstörelseförmåga kan fortfarande komma att utnyttjas i de konflikthärdar som finns runt jorden. Också hoten är reella.
Detta är emellertid inte en fullständig bild av u-världens situation. U-länderna är annorlunda samhällen idag än för t.ex. trettio år sedan. Demokratin står starkare i u-länderna idag än någonsin tidigare. Stora framsteg har gjorts på utbildningens och hälsovårdens områden. Många länder har gjort framsteg mot fattigdomen och mot den mänskliga förnedring som stora delar av befolkningen levde i. Medvetenheten om den moderna världen är långt mer utbredd. Det har visat sig att det är möjligt att göra framsteg. Samtidigt har u-ländernas andel av världshandeln vuxit. Även deras andel av handeln med industrivaror har vuxit. Mexico är en stark kandidat till att bli OECDs 25:e medlemsland. Det är ett viktigt tecken bland många på den starka strömning framåt som finns i u-världen.
Självklart är dessa omvälvningar resultaten av u- ländernas egna ansträngningar. Det internationella utvecklingssamarbetet har emellertid också spelat en betydelsefull bidragande, ibland säkert en avgörande, roll för framstegen. I det globala samarbete som nu växer fram kommer biståndet att utgöra en omistlig del.
3. Demokrati och de fattigas rätt
Kärnan i solidaritetens idé är de fattigas rätt: de fattigas rätt till sin människovärdighet, till frihet från armod och förtryck. ''Medborgarrätten'' var ordet som användes i vårt eget land i arbetarrörelsens begynnelse. På samma sätt som kraven på rösträtt och rätt till arbete här gick hand i hand är demokratin i grunden de fattigas kamp. Utan demokratin vinner de fattiga inga bestående segrar.
Demokratin uppstår inte ur ett vakuum. Den måste erövras. Den måste växa inifrån. Demokratin har rötter på alla världsdelar, men demokratins institutioner har olika historier på olika platser. Våra ting och riksdagar, vår statsapparat och rättsväsende, våra skolor och press föregick med många hundra år demokratins genombrott. Genombrottet kom när folkrörelserna hade formerats och de krävde demokratin. Ingen gav dem rösträtten, den utkrävdes.
Detta perspektiv får inte glömmas när u-ländernas demokratisering diskuteras.
Demokratin har aldrig stått starkare i Afrika, Asien och Latinamerika än den gör idag. De senaste par åren har sett en våg av demokratiska rörelser som under olika förtecken och under olika former vänt sig mot olika slag av odemokratiska statsmakter. Det faktum att många av dessa rörelser verkligen tillkämpat sig sina demokratiska rättigheter bådar gott för demokratiseringens förankring. Många av de demokratiska rörelserna är emellertid unga. Många verkar i länder där de samhälleliga institutionerna är inbäddade i seglivade icke-demokratiska strukturer och starka klassamhällen. Den politiska omvandlingen på olika håll äger rum mot bakgrund av djup social frustration, stora ekonomiska svårigheter och även nationalistisk och annan intolerans.
Kommer t.ex. Latinamerikas demokratiska genombrott under det senaste årtiondet att övervinna de befästa klassamhällena? Kommer den nya afrikanska generation som vill frigöra sig från befrielsekampens nu ofta förstelnade samhällsstrukturer att kunna skapa mer levande institutioner? Kommer demokratiska institutioner att kunna slå rot i samhällen där nationellt eller religiöst uppvaknande är de starkaste politiska krafterna eller där tusenåriga auktoritära traditioner präglar livets alla delar? Kommer demokratins ideal att övervinna det inrotade kvinnoförtryck som finns på alla världsdelar?
Och där den ekonomiska krisen har slagit hårt och där reformprogrammen inte för med sig den åstundade lättnaden: hur mycket fattigdom, sociala orättvisor och frustration kan vi vänta oss att demokratin tål?
Dessa frågor har inga givna svar. Helt klart växer sig nu de demokratiska rörelserna starkare i de fattigare världsdelarna. De har en chans att övervinna motståndet. Det är vår uppgift att ge den processen det stöd vi kan.
Biståndet har här en viktig roll att spela. Biståndets mål -- en demokratisk samhällsutveckling -- kan tjänas både genom samarbete med stater och icke-statliga delar av samhället, och både genom ett villkorande och ett främjande samarbete. Många olika typer av bistånd kan främja demokratin, från vuxenutbildning till valövervakning, från betalningsbalansstöd i en kritisk situation till långsiktig förvaltningsutveckling, från enskilda organisationers humanitära insatser till forskarkontakter med omvärlden.
Klart är att demokratifrämjande bistånd har sin roll i alla länder. Vilka som är de lämpliga formerna i Sydafrika eller Namibia, Tanzania eller Kenya, i Indien, Kina eller Vietnam, i Chile, Nicaragua eller Cuba, det måste avgöras från fall till fall.
Den socialdemokratiska regeringen har under de senaste nio åren byggt upp ett stort och mycket varierat demokratibistånd. Dessa insatser fördes förra budgetåret samman till ett demokratianslag och nya riktlinjer angavs. Sverige har varit pionjär i att utveckla ett demokratibistånd.
Av särskild betydelse har varit det ''systemöppnande'' biståndet. Under långa år av diktatur i Latinamerika var t.ex. SAREC-finansierade kontakter mellan olika forskarinstitutioner ett betydelsefullt stöd till de som gjorde avgörande insatser för demokratiseringen. Det hade inte tjänat demokratiseringen att avbryta detta bistånd. Detta bistånd har rönt stor uppskattning internationellt, t.ex. i OECDs senaste biståndsrapport som till stor del ägnas demokratibistånd. Ett forskningssamarbete i denna systemöppnande anda skulle kunna tjäna sitt syfte också i relationerna med Cuba.
Hur det internationella samfundet effektivt bör möta odemokratiska regeringar är en svårlöst fråga. Ibland har sanktioner mot förtryckare varit påkallade, som mot Sydafrika med dess apartheidsystem. I de flesta fall är det dock dialog och normbyggande som kan visa sig effektivt i att stärka demokratin och de mänskliga rättigheterna.
Så gott som alla länder har åtagit sig i internationella konventioner och deklarationer att respektera dessa värden. Demokratin har alltmer blivit en del av vad som utgör internationell lag. Det ankommer nu på världssamfundet, på de internationella organisationerna, på individuella stater och på oberoende organisationer att bevaka hur länder faktiskt lever upp till sina åtaganden. Efter kalla krigets slut kan en del regeringar som tidigare gjort så inte längre åberopa en fientlig värld som förevändning för att inte genomföra demokratiska reformer.
Förenta nationerna förbereder en konferens om de mänskliga rättigheterna till år 1993. Sverige har under den socialdemokratiska regeringen i FN lagt ned ett stort arbete på dessa frågor och är väl förberett för en sådan konferens. Av budgetpropositionen framgår att stor enighet bör kunna föreligga om dessa frågor. Vi förutsätter att det internationella symposium i Stockholm om mänskliga rättigheter som föreslås kan bli till ett betydelsefullt förarbete till FNs konferens.
4. Frihet från fattigdom
Politisk rätt kommer att stärka den fattige mot en överhet, vare sig den består av, till exempel, storgodsägare eller förkvävande statsapparater. Hennes demokratiska rätt kommer att hjälpa henne nå ekonomisk rättvisa. Demokrati och ekonomisk rationalitet verkar oftast ömsesidigt förstärkande. Den fattiges rätt är också rätt till frihet från fattigdom, rätten till den egna värdigheten.
Frihet från fattigdom är kärnan i målet för biståndet. Vi vet att det går att vinna mot fattigdomen. Den extrema fattigdomen kan utrotas inom överskådlig tid. UNDP och Världsbanken har båda under de senaste par åren, med starkt svenskt stöd, utarbetat utförliga studier över hur fattigdomen kan bekämpas. Det råder ingen tvekan om att vi känner de grundläggande beståndsdelarna i den processen. Och biståndet är en viktig del.
Att vinna mot fattigdomen är att höja de fattigas produktivitet. Här spelar kvinnorna en helt central roll. Kvinnans ställning, hennes makt och rättigheter är avgörande just för att höja produktiviteten.
För det första är det så därför att det är de som utför större delen av arbetet. Kvinnorna är hälften men de utför betydligt mer än hälften av arbetet. Det är de som i högre grad än männen brukar jorden. Därmed är det också de som behöver tillgodogöra sig nya jordbruksmetoder, sköta markvården och behärska marknaden.
Kvinnorna skall ha sin rätt också därför att det är de som tar hand om barnen. Därigenom spelar de nyckelrollen i att ge barnen hälsa, utbildning och på andra sätt förbereda dem för deras produktiva liv. Friska och starka barn är de fattigas kapital, nyckeln till framtidens produktivitet.
Befolkningstillväxten är inte i balans med ekonomiernas och naturens bärkraft. Den måste bromsas. Jorden måste nå befolkningsstabilitet på en så låg nivå som möjligt. Vad som görs nu påverkar situationen generationer framöver. Kvinnor vill begränsa barnafödandet. De barn som föds måste då också förbli friska.
Också barnen har sin rätt. I september 1990 möttes i Förenta nationerna i New York den största samling stats- och regeringschefer som någonsin träffats för Barntoppmötet, World Summit for Children. Sveriges statsminister var en av sex initiativtagare. Toppmötet resulterade i Konventionen om barnens rättigheter, en konvention som ger världens barn ett långtgående skydd i internationell lag. Över 100 länder har redan ratificerat konventionen. Samtidigt med konventionen antogs en politisk deklaration av stats- och regeringscheferna samt en utförlig handlingplan för att fram till år 2000 avskaffa den omfattande barnadödlighet som idag råder. Detta är betydande framsteg för barnens rätt och för de fattigas rätt. Sverige måste för egen del uppfylla konventionens krav och måste också ge ett starkt bidrag till att förmå andra länder att leva upp till konventionens krav.
Barnkonventionen understryker behovet av satsningar på utbildning, hälsa och befolkningsfrågor. I stora delar av Afrika där framsteg gjordes mycket snabbt under 1960- och 70-talen har emellertid den djupa ekonomiska krisen inneburit att skolsystem och hälsovård har förfallit. Framgångarna stannade av och på olika håll har en försämring ägt rum. Aids har allvarligt försämrat situationen.
Därför har det varit så viktigt att få igång en ekonomisk återhämtning i de fattigaste länderna. Om vissa grundelement i den ekonomiska politiken i u-länderna råder nu en bredare samstämmighet än någonsin förut. Det är helt nödvändigt med en ekonomisk politik som ger en bättre makro-ekonomisk ordning, som bättre utnyttjar marknadens möjligheter och som också bättre bygger på de fattigas förmåga.
Att stödja framkomsten av hållbara ekonomiska återhämtningsprogram har varit en betydelsefull beståndsdel i svenskt samarbete med många länder under 1980-talet. Det slogs också fast i de riktlinjer för utvecklingssamarbetet med Afrika som antogs av riksdagen 1989.
I den politiska debatten har emellertid behovet av ekonomiska reformer ofta vulgariserats. Vår syn har varit att den ekonomiska politiken måste vara en del av en helhet, i en socialt, institutionellt och infrastrukturellt gynnsam omgivning.
Det är inte stora klasskillnader som driver utvecklingen. Då borde Latinamerika ha blomstrat under 1980-talet. Frånvaron av en stark stat är ingen förutsättning för tillväxt. Då borde inte Östasien ha utvecklats så dynamiskt.
Nej, erfarenheterna från runt om världen visar att minskande klasskillnader, jämn fördelning av ägande och inkomster och breda skol- och hälsovårdssystem gynnar ekonomisk produktivitet och tillväxt. Den vulgära marknadsdyrkan som den svenska högern fortfarande ägnar sig åt står idag långt ifrån det synsätt som präglar t.ex. Världsbanken och Internationella valutafonden.
Utveckling kräver också resurser. Men biståndet stagnerar och skuldkrisen består. Visserligen kan en viss uppgång i resursflödena noteras efter en så lång tid av låga och till och med ''negativa'' flöden. U-ländernas ekonomiska återhämtningsprogram, understödda av ett samarbete med biståndsgivare och de internationella organisationerna, har börjat ge resultat.
Skuldkrisen består dock. För de fattiga länderna är situationen fortfarande ohållbar. Skulderna kan inte betalas. Alla vet det. Ändå reds inte situationen ut. Sverige har drivit en offensiv skuldpolitik och har i internationella organisationer fått gehör för en lång rad konkreta förslag som utgör en samlad skuldstrategi. På en mycket viktig punkt blockeras emellertid en lösning av USAs ovilja att delta i en multilateral uppgörelse. Det gäller den för de fattiga länderna så betungande s.k. Parisklubbsskulden, dvs. u-ländernas skuld till offentliga lån- eller garantigivare i i-länderna. Det är en omoralisk världsordning som tillåter ett lands kortsiktiga och godtyckliga politik att hindra det som alla andra -- Parisklubben själv, de internationella organisationerna och enskilda länder -- håller för nödvändigt, i detta fall en avskrivning av upp till 80% av de fattigaste ländernas skulder.
Sverige måste fortsätta att i internationella fora driva en mer radikal skuldlättnad och ett ökat resursflöde till u- länderna. Vi står här på god grund. Det är ingen tvekan om att resurserna gör nytta i u-länderna. Internationella valutafonden och Världsbanken är oroliga över det låga sparandet i i-världen som inte möjliggör att de stora och akuta behov av kapital som finns i u-världen och i Ryssland och Östeuropa kan tillgodoses. De internationella organisationerna betonar idag starkt betydelsen av ökade resursflöden, och för de fattigaste länderna behovet av ett ökat bistånd.
För alla u-länder är handelsinkomsterna av avgörande betydelse. En ökad exportkapacitet har varit en strategisk komponent i de ekonomiska återhämtningsprogrammen. Samtidigt har emellertid de handelshinder som u-länderna möter till och med förvärrats. Därför är GATT- förhandlingarna i Uruguay-rundan så viktiga för u- länderna. Slopas handelshindren på jordbruks- och textilområdena står omkring 100 miljarder US dollar att vinna för u-länderna. Och i-ländernas konsumenter skulle också få det bättre. De fattigaste länderna skulle även de kunna vinna på minskade handelshinder även om de fortfarande under lång tid kommer att behöva ett stort bistånd för att utvidga sin exportkapacitet.
Sverige har under den socialdemokratiska regeringen gått längre än de flesta andra i-länder i att öppna handeln för u-landsimport. Det gäller både på textil- och jordbruksområdet. Sverige måste nu driva på omvärlden för att gå än längre. Detta gäller särskilt i det närmare samarbete med EG som nu utvecklas.
I den svenska biståndsdebatten ställs ibland möjliga handelsinkomster mot ett ökat bistånd, som om här förelåg en motsättning eller ett val. Detta är naturligtvis inget annat än ett simpelt försök att rättfärdiga en ovilja att hjälpa.
Det går att vinna mot fattigdom. Vi vet att det är möjligt. Det är en fråga om politisk vilja i u-länderna och i i- länderna. I grunden är det politiska val. Och biståndet behövs. Återigen: det handlar om den fattiges rätt i sitt eget land och de fattiga ländernas rätt i världen.
5. Roller och metoder i biståndet
Mottagarlandets ansvar, biståndets stödjande funktion: det är grundläggande principer. Vi har -- och skall ha -- höga ambitioner med vårt bistånd. Men vi måste också visa ett visst mått av ödmjukhet inför vad biståndet kan åstadkomma. Det är en del, en viktig men ändå begränsad del, av den verklighet u-länderna befinner sig i. I den verkligheten måste biståndet vara ordentligt förankrat.
Vi har under lång tid arbetat med dessa frågor. En lång rad utredningar och förändringar har genomförts i svensk biståndspolitik under 1980-talet. I sammanhanget bör två nyligen avslutade utredningar nämnas: de om organisations- och arbetsformer i bilateralt bistånd och biståndets effektivitet, båda från 1990. Arbetet med fördjupade anslagsframställningar har varit viktiga bidrag. I år presenterade både SIDA och BITS sådana anslagsframställningar. Arbetet har även drivits på nordisk grund och i OECD. Sammantaget har detta förstärkt möjligheterna att utforma ett effektivt bistånd. De principer vad gäller metoder och roller som arbetats fram återspeglas nu också i ett avsnitt i årets budgetproposition.
Bistånd kan i grunden förmedla kunnande och tillföra kapital, förutom att ge ett direkt stöd för att lindra nöd. Biståndet har under åren sökt sig olika former för kunskapsoch kapitalöverföring.
För kunskapsutveckling, för det tekniska biståndet, används idag framför allt en decentraliserad strategi där många kanaler utnyttjas: företag, myndigheter, folkrörelser, universitet m.fl. Det är en riktig strategi för ett arbete som kräver nära samarbete, stort förtroende och god förankring.
För kapitalöverföring är programstöd, t.ex. betalningsbalansstöd och sektorstöd, bra former. Det är en riktig strategi för att ge kapital på ekonomiskt effektivaste sätt och undvika snedvridande effekter.
För båda typerna av stöd krävs ett långsiktigt och uthålligt arbete, där god förtrogenhet med länderna och deras situation är avgörande. SIDA har byggt upp en verksamhet som väl bygger på dessa principer. Det är viktigt att slå fast att SIDA är väl skickat för detta långsiktiga engagemang. Det är viktigt att riksdagen uttrycker sitt förtroende för SIDA i ett läge där myndigheten utsatts för många osakliga angrepp, till och med av riksdagsledamöter.
De övriga biståndsmyndigheterna, BITS, SAREC och Swedecorp/ Swedfund arbetar genomgående på ett decentraliserat sätt och engagerar olika delar av det svenska samhället. Deras bidrag till det samlade svenska biståndsprogrammet har förstärkts. Därmed har ett bredare engagemang kunnat vinnas och ett strategiskt samarbete med en vidgad krets länder utformas.
Det långsiktiga landprogrammerade biståndet genom SIDA förblir stommen i det svenska biståndet. Regeringen gör emellertid i årets budgetproposition en betydande neddragning av detta bistånd. Vi finner att stora risker föreligger att detta inte står i överensstämmelse med de principer om långsiktighet och effektivitet som också utvecklas i propositionen. Samtidigt som behovet av ansvarstagande och rätt fördelade roller i biståndshanteringen med rätta inskärps, ökar de många speciella krav som följer av bistånd under särskilda anslag.
Landramarnas storlek blir allt mindre rättvisande för helhetsbilden av Sveriges samarbete med ett mottagarland. Samarbetet genom de stora sakanslagen har vuxit snabbt. Det är dessutom betydligt mindre genomskådligt för riksdagen, som då också får svårigheter att utöva sitt inflytande. Detta har nyligen påtalats av riksdagens revisorer.
Frågorna är av stor betydelse för samarbetet med de fattigaste afrikanska länderna. Det är också här de största nedskärningarna görs. Vi finner detta principiellt olyckligt. Det skapar oro över regeringens intentioner med biståndet till Afrika.
Vi begär därför av regeringen att en översyn görs av dessa frågor. Översynen bör behandla landprogrammeringens och sakanslagens respektive roller, liksom hur riksdagen bättre kan få insyn och utöva sitt inflytande över biståndets utformning, samtidigt som regeringen tillförsäkras god flexibilitet. Förutsättningarna måste säkras för ett långsiktigt och effektivt bistånd till de fattigaste länderna. Översynen bör äga rum med parlamentariskt deltagande.
Socialdemokraterna genomförde under sitt regeringsinnehav en mycket lång rad utredningar, vilka alla redovisats i riksdagen. De har behandlat olika delar av biståndet och bidragit till betydande reformer av biståndet under de senaste åren. I den utredning om biståndets effektivitet som presenterades 1990 föreslogs inrättandet av ett separat utvärderingssekretariat. Efter förslag från den socialdemokratiska regeringen uttalade sig riksdagen positivt om ett sekretariat för utvecklingspolitiska utredningar. Regeringen återkommer nu med förslag att utvärderingssekretariatet inrättas som kommitté inom utrikesdepartementet. Vi vill nu inskärpa att den organisationsform som väljs måste garantera sekretariatet en från departementet självständig ställning. Frågan om parlamentariskt deltagande bör prövas.
6. Budgetförslaget
Det är bra att enprocentmålet för biståndsanslaget har upprätthållits. Det innebär att moderaterna har fått ge efter.
Vi finner det bra att Östeuropasamarbetet finansieras utanför biståndet. Socialdemokraterna valde att finansiera det Östeuropaprogram som presenterades hösten 1989 från biståndsanslaget. Det skedde mitt under den pågående revolutionen i Östeuropa då en lösning i ett ansträngt budgetläge behövde finnas. Vi deklarerade då att detta var en tillfällig lösning som inte skulle hålla när de betydligt större resurserna skulle behövas i samarbetet med Östeuropa.
Innevarande budgetårs biståndsfinansiering av vissa asylkostnader som av OECD definieras som bistånd kritiserades av delar av dåvarande oppositionen. Trots denna kritik fortsätter nu den borgerliga regeringen att finansiera asylkostnader över biståndsbudgeten. Den ändring som föreslås är en minskning i en takt som kräver 20 år för att gå till noll.
Vi accepterar den totala biståndsramen om 14.460 milj. kr. och är överens om den övergripande fördelningen av anslagen för multilateralt och bilateralt bistånd samt andra biståndsprogram.
När det gäller det multilaterala biståndet finner socialdemokraterna att den utredning som gjorts av det multilaterala biståndet ger en synnerligen god grund för det fortsatta arbetet med denna så viktiga del av det samlade biståndet. I socialdemokraternas motion ''En värld -- gemensamt ansvar'' framhålls behovet av att förstärka FNs arbete på det ekonomiska och sociala området, samt behovet av en bättre definierad arbetsfördelning mellan FN-organ och fr.a. Världsbanken. Utredningens slutsatser bör nu avspeglas i regeringens hantering av det svenska multilaterala samarbetet.
Ett område av största betydelse för det multilaterala samarbetet är den förvärrade flyktingsituationen i världen. Sverige har under det gångna året särskilt aktivt bidragit till en bättre internationell samordning och ett bättre internationellt humanitärt bistånd.
Vi föreslår en ökning av Sveriges bidrag till FNs flyktingkommissarie UNHCR med 40 milj. kr., 20 milj. kr. mer än regeringen föreslår, till sammanlagt 255 milj. kr. Vi föreslår också en ökning av Sveriges bidrag till UNRWA, FNs hjälporganisation för Palestinaflyktingar med 20 milj. kr., 14 milj. kr. mer än regeringen, till totalt 160 milj. kr. En motsvarande reducering om sammanlagt 34 milj. kr. förutses kunna göras på anslagsposten Övriga insatser.
Behovet av flyktingbistånd har ökat. Nya flyktingströmmar har uppstått. Den redan fruktansvärda situationen på Afrikas Horn, särskilt i Somalia, har förvärrats. Situationen för kurderna är fortsatt mycket svår. Utökade insatser krävs också på andra håll, t.ex. i Afghanistan, Kambodja, Centralamerika och för palestinierna. Det är en viss tröst att några av de nya insatsbehoven gäller återvändande flyktingar, som fallet kan bli nu i t.ex. El Salvador. Flykting- och immigrationsfrågor behandlas i särskild motion. I särskild motion behandlas också situationen på Västbanken och Gaza.
Regeringen föreslår en betydande ökning av demokratianslaget. Vi instämmer i denna ökning. Det starka engagemang för demokratin som nu fått fäste på många olika håll i u-världen, inte minst i Afrika, behöver ett ordentligt stöd. En demokratisk samhällsutveckling är, som fastslagits i motionens inledande avsnitt, en avgörande beståndsdel av de fattigas rätt. Vi vill betona att insatser för demokrati inte får vara begränsade till det särskilda anslaget. Demokratins olika aspekter måste prägla såväl helheten som många enskilda delar av annat bistånd. Detta gäller i synnerhet det långsiktiga bistånd som landramarna utgör.
I sin utläggning om demokratianslagets användning uttrycker regeringen sin avsikt att göra en snabb översyn över möjligheterna att utveckla biståndssamarbete via stiftelser och liknande organ knutna till politiska partier. Vi vill varna för ett partipolitiskt färgat bistånd. De komplikationer som ett av en utländsk stat finansierat stöd till enskilda partier i samarbetsländer kan innebära, även om stiftelser eller andra organisationer utgör ett mellanled, är så stora att nackdelarna med denna form av stöd mycket väl kan överväga fördelarna.
Det kvinnoinriktade biståndet har, som inledningsvis redovisats, en grundläggande betydelsefull för ett fattigdomsorienterat bistånd. Det är av synnerlig betydelse att kvinnobiståndet utvecklas, både som en aspekt av biståndet i sin helhet och som särskilda insatser.
Som redogjorts för i tidigare avsnitt finner vi regeringens bilaterala anslagsprioriteringar oroande. Det synes som om regeringen nedprioriterar det långsiktiga samarbetet med de afrikanska länderna. Samtidigt som betydande neddragningar i landramarna görs hänvisas emellertid också till ändrade anslagskonstruktioner och, åtminstone delvis kompenserande, ökningar på andra anslag, t.ex. särskilt stöd till ekonomiska reformprogram, katastrofbistånd, näringslivsbistånd, demokratibistånd, folkrörelsebistånd, särskilda program m.m. Den verkliga prioritering som regeringen gör kan inte utläsas. Riksdagens insyn försämras därmed. Vi begär i denna motion en översyn av dessa frågor.
Socialdemokraterna fäster stor vikt vid det långsiktiga samarbetet med de afrikanska mottagarländerna. Samarbetet har under de senaste åren koncentrerat sig på att stödja de ekonomiska reformprogrammen i syfte att bekämpa fattigdomen. Riktlinjerna för detta samarbete fastslogs av riksdagen 1989 och innebar en betydande aktivering av svenskt samarbete. På multilateral grund har vi gett ett stöd till det djupgående reformarbete som nu genomförs, i de flesta länder sedan mitten av 1980-talet.
Både ekonomiskt och politiskt har detta visat sig vara en framsgångsrik samarbetsstrategi. Den får inte överges.
Dessa framsteg återspeglas emellertid inte i regeringens förslag till storlek på landramarna. Vi föreslår en ökning av landramarna i förhållande tiill regeringens förslag för fem afrikanska länder: Moçambique, Namibia, Tanzania, Uganda och Zimbabwe. Dessutom förutsätter vi ett utökat bistånd för fortsatta förändringar i Sydafrika och södra Afrika.
Moçambique och Tanzania har under en följd av år genomfört betydande samhällsreformer i en riktning som vi bör bejaka. Det gäller både politiska och ekonomiska reformer. Vi finner därför inte regeringens förslag till minskningar på Tanzania och Moçambique konsekvent med de kriterier för prioriteringar som man uttalat.
Biståndet gör stor nytta i länderna. Regeringen säger sig kompensera viss del av neddragningen på båda dessa länder med utökade insatser under andra anslagsposter. Under denna förutsättning kan vi acceptera en viss omfördelning mellan anslagsposterna. Vi föreslår dock en höjning jämfört med regeringens förslag med 30 milj. kr. för respektive land, vilket för Moçambique skulle innebära en landram om 425 milj. kr. och för Tanzania en ram om 560 milj. kr.
Vidare anser vi, i likhet med SIDA, att det hårt prövade Uganda har gjort betydande framsteg för att ta sig ur den tidigare så svåra situationen. Vi föreslår en ökning av landramen med 5 milj. kr. till 115 milj. kr.
Vidare anser vi att Zimbabwe och Namibia i ljuset av utvecklingen i dessa båda länder bör få en höjning av landramen med 5 milj. kr. vardera till 225 resp. 115 milj. kr.
Det framgår inte av regeringens budgetproposition vilken prioritet man fäster vid utvecklingen i Sydafrika och södra Afrika. Vi finner det anmärkningsvärt. Vi förutsätter att under demokratianslaget insatser görs till en nivå minst motsvarande innevarande års, ca 325 milj. kr.
Utvecklingen i Sydasien är i många avseenden problematisk. I Indien, en regional stormakt, lever fler djupt fattiga än i hela Afrika. Det är angeläget att bekämpa denna fattigdom och ha ett utvecklat samarbete med Indien. På grund av en mycket stor reservation (109 milj. kr. jämfört med en ram om 400 milj. kr.) bör dock landramen inte höjas, som regeringen föreslår. Industribiståndet föreslås av regeringen flyttas till annan anslagspost. Vi föreslår därför att landramen minskas med ungefär motsvarande belopp, ca 10 milj. kr. Landramen skulle således komma att uppgå till 390 milj. kr.
Många bra insatser görs i Bangladesh, men samarbetet har ändå visat sig trögt. En utbredd korruption i landet försvårar den miljö biståndet har att verka i. Reservationen är stor, 91 milj. kr. jämfört med nuvarande ram om 145 milj. kr. Vi föreslår en minskning med 25 milj. kr. till 120 milj. kr. Regeringen har föreslagit en minskning med 5 milj. kr.
Den politiska situationen på Sri Lanka är fortsatt mycket svår. En mycket stor reservation på Sri Lanka har inneburit att landramen detta budgetår sattes till 0 kr. Reservationen är fortfarande 95 milj. kr. Kriget har försvårat samarbetets utveckling. Möjligheterna har ändå ökat under senare tid. Regeringen föreslår en ökning med 35 milj. kr. Vi föreslår en ökning med 15 milj. kr. Insatser för återuppbyggnad finansieras nu innanför ramen. Utökade insatser kan i framtiden även finansieras från det särskilda anslaget för stöd till återuppbyggnad.
Vietnam har under en följd av år genomfört ett mycket radikalt ekonomiskt reformprogram. Trots att man inom de internationella organisationerna, främst IMF och UNDP, ansett programmet som mycket lovvärt har ett brett internationellt stöd förhindrats av USAs politik. Nu när denna blockering ser ut att släppa, väljer den borgerliga regeringen att drastiskt dra ned landramen med 100 milj. kr. Även om regeringen antytt att Vietnam skall få del av andra anslag, särskilt från anslaget för skuldlättnadsåtgärder, är det enligt vår mening fel att minska landramen. Vi föreslår bibehållen landram.
Ett genombrott har ägt rum i fredsprocessen i Kambodja. Kanske kan detta land äntligen få se fred, demokrati och utveckling. Ett betydande stöd förbereds för att stödja FNs insatser under övergångsskedet. Regeringen bör även utreda möjligheterna till ett långsiktigt utvecklingssamarbete med landet.
Utvecklingen i Laos har gått i positiv riktning under ett flertal år. Det ekonomiska reformprogrammet har varit framgångsrikt. Landramen har utnyttjats väl. Vi föreslår en ökning med 5 milj. kr. till 115 milj. kr.
Vad gäller samarbetet med Centralamerika vill vi framhålla den positiva utvecklingen i El Salvador. Den socialdemokratiska regeringen har under lång tid arbetat till stöd för fredsprocessen i landet. Det är därför med särskild glädje vi hälsar fredsavtalet välkommet. Vi förutsätter att regeringen under det ökade anslaget för utvecklingssamarbete med Centralamerika också förbereder ett samarbete med El Salvador.
Den av regeringen föreslagna ökningen av posten särskilda program är stor, 30 milj. kr. Vi föreslår en ökning med 15 milj. kr.
Vi föreslår en ökning av anslaget för stöd till ekonomiska reformprogram och skuldlättnadsåtgärder med 100 milj. kr. till 600 milj. kr., 100 milj. kr. lägre än regeringens förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de fattigas rätt och om ett utvecklingssamarbete för internationell solidaritet,
2. att riksdagen därvid särskilt betonar biståndssamarbetets övergripande mål, att höja de fattiga folkens levnadsnivå,
3. att riksdagen begär att regeringen verkar för att världens länder skall uppfylla konventionen om barnens rättigheter,
4. att riksdagen begär att regeringen verkar för en mer långtgående internationell skuldstrategi till stöd för de svårt skuldtyngda länder som genomför ekonomiska återhämtningsprogram, särskilt för en mer långtgående nedskrivning av de fattigaste ländernas skulder, i synnerhet inom ramen för Parisklubbsuppgörelsen samt att härvid denna skuldlättnad skall vara additionell i förhållande till det internationella bistånd som ges,
5. att riksdagen begär att regeringen verkar för minskade internationella handelshinder, dels genom att verka för en för u-länderna gynnsam överenskommelse i de pågående GATT-förhandlingarna, dels genom att i det närmare samarbete med EG som nu utvecklas verka för en öppen europeisk handelspolitik,1
6. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av konsekvenserna för det långsiktiga samarbetet med mottagarländerna av fördelningen mellan landramsanslag och sakanslag, och att därvid särskilt beaktas riksdagens möjlighet att ha insyn och utöva sitt inflytande över biståndets utformning samt vad som i övrigt i motionen anges i denna fråga,
7. att riksdagen uttalar sitt stöd för bildandet av ett sekretariat för utvecklingspolitiska utredningar och därvid inskärper att organisationsformen skall garantera sekretariatet en av departementet oberoende ställning,
8. att riksdagen beslutar anslå 1 % av bruttonationalinkomsten till internationellt utvecklingssamarbete, av regeringen beräknat till 14
460 milj.kr.,
9. att riksdagen beslutar anslå 255 milj.kr. för flyktingbistånd genom FN:s flyktingkommissarie, UNHCR,
10. att riksdagen beslutar anslå 160 milj.kr. för flyktingbistånd genom FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, UNRWA,
11. att riksdagen beslutar anslå 167,1 milj.kr. för Övriga multilaterala insatser,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd syftande till en demokratisk samhällsutveckling,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnoinriktat bistånd,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det långsiktiga biståndssamarbetet med de afrikanska länderna,
15. att riksdagen beslutar anslå 425 milj.kr. för utvecklingssamarbete med Moçambique,
16. att riksdagen beslutar anslå 115 milj.kr. för utvecklingssamarbete med Namibia,
17. att riksdagen beslutar anslå 560 milj.kr. för utvecklingssamarbete med Tanzania,
18. att riksdagen beslutar anslå 115 milj.kr. för utvecklingssamarbete med Uganda,
19. att riksdagen beslutar anslå 225 milj.kr. för utvecklingssamarbete med Zimbabwe,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndet för en demokratisk utveckling i Sydafrika och södra Afrika,
21. att riksdagen beslutar anslå 120 milj.kr. för utvecklingssamarbete med Bangladesh,
22. att riksdagen beslutar anslå 390 milj.kr. för utvecklingssamarbete med Indien,
23. att riksdagen beslutar anslå 115 milj.kr. för utvecklingssamarbete med Laos,
24. att riksdagen beslutar anslå 15 milj.kr. för utvecklingssamarbete med Sri Lanka,
25. att riksdagen beslutar anslå 325 milj.kr. för utvecklingssamarbete med Vietnam,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda förutsättningarna för ett långsiktigt samarbete med Kambodja,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett samarbete med El Salvador,
28. att riksdagen beslutar anslå 365 milj.kr. för särskilda program,
29. att riksdagen beslutar anslå 600 milj.kr. för stöd till ekonomiska reformprogram och skuldlättnadsåtgärder.
Stockholm den 20 januari 1992 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Odd Engström (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Mona Sahlin (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) 1 Yrkande 5 hänvisat till NU