Som ett led i förberedelserna för en forskningspolitisk proposition har regeringen utsett en särskild utredare med uppgift att se över transportforskningen, såväl beträffande sektorns samlade resurser för forskning som beträffande rollfördelningen mellan olika forskningsbeställare och forskningsutövare inom sektorn.
Bland de krav som kan ställas på den statliga transportforskningen i framtiden bör framhållas att kvaliteten måste prioriteras och kompetensen stärkas, inte minst med tanke på den framtida konkurrensen från övriga Europa. En koncentration av resurserna till områden där Sverige har bäst förutsättningar att hävda sin position internationellt kommer troligen att bli nödvändig i det framtida transportforskningssystemet. Till detta kommer ett generellt krav på effektivisering av statsförvaltningen.
Mot denna bakgrund bör möjligheterna till en närmare samverkan mellan Transportforskningsberedningen (TFB) och Statens väg- och trafikinstitut (VTI) belysas inom ramen för den pågående översynen av transportforskningen.
TFB har -- i olika skepnader -- existerat i ett 20-tal år. Tyvärr måste konstateras att transportforskningens ställning under denna tid inte har nämnvärt förbättrats. Ett grundproblem är naturligtvis att transportsektorn totalt sett -- med tanke på dess stora samhälls- och företagsekonomiska betydelse -- avsätter alldeles för små resurser för forskning och utveckling. Detta utgår vi ifrån blir tydligt i samband med den pågående utredningen. Samtidigt bör man emellertid också ta tillfället i akt att undersöka möjligheterna till ett bättre resursutnyttjande inom sektorn som helhet.
Mycket tid och kraft ägnas åt att administrativt försöka detaljstyra och samordna FoU-aktiviteter. En större koncentration och målmedvetenhet i uppbyggandet av transportforskningskompetens borde eftersträvas, liksom en bättre styrning av kompetensutveckling genom t.ex. nya grepp för att locka doktorander till sektorn.
VTI söker alltmer samarbete med universitet och högskolor, främst i Linköping men även i Göteborg, Lund och Stockholm. Det bör för VTIs del framstå som allt viktigare att medverka till en säkring av grundforskningskompetensen vid universiteten, inte minst i en internationell konkurrenssituation. Det nyligen framlagda förslaget om konkreta samarbetsformer mellan VTI och universitetet i Linköping är ett exempel.
Ett TFB i form av ett renodlat forskningsråd skulle tillsammans med VTI i Linköping kunna utarbeta ytterligare förslag till mer konkreta samarbetsformer mellan VTI och universiteten för att effektivisera användningen av tillgängliga FoU-medel. Ett nytt TFB skulle kunna få en betydligt mer aktivt pådrivande roll för att få fram kvalificerade transportforskare. Ett nytt TFB skulle kunna bli en verklig brygga mellan sektorsforskning och universitetsforskning.
I syfte att uppnå en effektivisering av administrationen bör därvid undersökas möjligheterna att ersätta nuvarande TFB med en styrelse med uppgift att aktivt målstyra inriktningen av transportsektorns forsknings- och utvecklingsarbete. I stället för nuvarande kansli bör styrelsen repliera på VTIs administrativa resurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att utredningen om transportforskningen får i uppdrag att belysa möjligheterna till bättre utnyttjande av tillgängliga resurser genom samverkan mellan transportforskningsberedningen och väg- och trafikinstitutet.
Stockholm den 16 januari 1992 Berit Löfstedt (s) Ingvar Björk (s)